A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Mi számít pontosan önvédelemnek?

Simon Zsuzsanna

2020. április 07. - Ítélet

A mai világban sokszor találkozunk az önvédelem és a jogos védelem kifejezéssel. A szinte már saját sportágnak minősülő önvédelmi kurzusok egyre népszerűbbek, és a paprikasprayt, valamint hasonló önvédelem céljára szolgáló eszközöket is egyre gyakrabban vásárolunk saját magunk, és védeni kívánt családtagjaink, barátaink részére. Azonban, ha ezek után megkérdeznénk, hogy mit is jelent pontosan a jogos önvédelem, a legtöbb ember nem tudna pontos választ adni, pedig ennek a kérdésnek a tisztázása rendkívül fontos.

jogosvedelem_szs.jpg

Tovább

A közterületek elnevezésére vonatkozó szabályok

Vincze Álmos

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény Negyedik, vagyis Családjogi Könyve 146. szakaszának 1. bekezdése rögzíti, hogy a kiskorú szülői felügyelet vagy gyámság alatt áll, míg a 2. bekezdés megjelöli, hogy a szülői felügyelet mely jogokat és kötelességeket foglalja magában: egyebek mellett idetartozik a kiskorú gyermek nevének meghatározása is. A Ptk. tehát egyértelművé teszi, hogy a gyermek nevét a szülői felügyeletet gyakorló személy jogosult meghatározni. De mi a helyzet a közterületek esetében? Ki dönt arról, hogy mely nevet viseljen például egy utca vagy egy köztér?

utcanevek_va.jpg

Tovább

Interjú Varga Zs. András Tanár Úrral

Tapia-Soto Cristina Victoria

Varga Zs. András a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-és Államtudományi Kar Közigazgatási Jogi Tanszékének vezetője; a közigazgatási jog mellett az alkotmányjog is szakterületének része. Nem mellesleg 2000-2006, illetve 2010-2013 legfőbb ügyész helyettes volt, jelenleg pedig a tanítás mellett alkotmánybíróként tevékenykedik. A következő interjú célja a professzor úr széleskörű és nagybecsű karrierjének bemutatásán túl az is, hogy kicsit jobban megismerhessük egy jogi diploma nyújtotta tudás lehetőségeit.

img_0437.jpeg

Tovább

Erasmus Franciaországban - 2. rész

Balázs Barnabás

Milyen egy Erasmus Franciaországban? Milyen előnyökkel és nehézségekkel jár a mobilitás és mindezt mennyire nehéz megvalósítani? A 2020-as tanév második félévét Lilleben töltöm Erasmuson és ezek a kérdések engem is foglalkoztattak kiutazásom előtt. Kétrészes cikkemben igyekszem átadni a legtöbb szükséges és hasznos információt, amelyek segíthetnek megtervezni egy külföldi félévet, vagy csak megismerni a mobilitást.

bala_zs_barnaba_s_erasmus_franciaorsza_gban.jpg

Tovább

Erasmus Franciaországban - 1. rész

Balázs Barnabás

Milyen egy Erasmus Franciaországban? Milyen előnyökkel és nehézségekkel jár a mobilitás és mindezt mennyire nehéz megvalósítani? A 2020-as tanév második félévét Lilleben töltöm Erasmuson és ezek a kérdések engem is foglalkoztattak kiutazásom előtt. Kétrészes cikkemben igyekszem átadni néhány szükséges és hasznos információt, amelyek segíthetnek megtervezni egy külföldi félévet, vagy csak megismerni a mobilitást.

bala_zs_barnaba_s_erasmus_franciaorsza_gban.jpg

Tovább

Kriptokörnyezet – egy kockázatos valuta

Pankó Evelin

A kriptovaluta nem újkeletű fogalom. A többek számára ismerős Bitcoin azonban még nem meríti ki a digitális pénz fogalmát, hiszen 30 féle létezik. Terjedése rohamos, használata könnyen tanulható és talán a jövő központi pénzpiacát jelentheti. Azonban több ország is az alkalmazásának betiltásán dolgozik, mivel immateriális voltában is képes jelentős károkat okozni.

bitcoin.jpeg

Tovább

Világjárványok a világirodalomban

Petneházi Réka

Talán még nem is sejtjük, hogy milyen szinten változik majd meg az életünk az egyetemlátogatási tilalom hatására. Most még jól esik a hirtelen jött hosszú hétvége, de eltelik egy hét és észrevesszük, hogy nem kell beülnünk a már mondhatni bérelt helyünkre valamelyik jól ismert előadóban vagy nem nevetgélhetünk délelőtt a Fecske Presszóban a barátainkkal, sokunknak pedig itt kellett hagynia Budapest megunhatatlan forgatagát. A hirtelen ránk nehezedő unalmas hétköznapokba csempésznünk kell valami rutint, valami hasznosat, mielőtt túlságosan is beleélnénk magunkat a márciusi vakációba. A következő cikkemben olyan világirodalmi remekműveket szeretnék ajánlani, amelyek valamilyen ponton kapcsolódnak a körülöttünk zajló helyzethez, emellett örökértékű klasszikusok.

book-1659717_1920.jpg

Tovább