"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Tomatina, vagyis a spanyol paradicsomcsata

Sulyok Veronika

2024. június 05. - Ítélet.Pázmány

A Tomatina a spanyol Valencia tartományban található Buñol városához köthető, ahol 1945 óta minden év augusztusában megrendezésre kerül a híres paradicsomdobáló esemény.

tomatina.jpg

A fesztivál eredetének többféle története van. Az egyik szerint egy zenész a település főterén hamisan énekelt, és emiatt a fiatalok elkezdték őt dobálni, majd ehhez a járókelők is csatlakoztak. Egy másik szerint egy, a Franco diktatúra idején lezajlott tüntetésen történt paradicsomdobálás adta az ötletet. A leghihetőbb változat azonban az, hogy a „Gigantes y Cabezudos” („Óriások és Nagyfejűek”) rendezvény menetéhez – mely groteszk óriás figurák karneválja – szeretett volna csatlakozni pár fiatal, azonban a felvonulók nem lelkesedtek ennyire az ötletért, és a lökdösések közepette, véletlenül pont volt ott egy láda tele paradicsommal… Ebből aztán igyekeztek hagyományt teremteni, ám a hatóságok kezdetben nem támogatták ezt a kezdeményezést. Az 1980-as években egy riportnak hála vált világhírűvé. A folyamatosan növekvő hírnév miatt 2013 óta szabályozzák a résztvevők számát, napjainkban 22.000 főt engednek be a rendezvényre.

A mulatság délelőtt 10 órakor veszi kezdetét, amikor a résztvevők egy beszappanozott rúdra kezdenek el mászni. A palo jabón-nak (szappanrúd) nevezett cölöp végén egy sonka van, amit ha valaki elér, kezdetét veszi a csata. Miután eldurrogtatják a rajtot jelző petárdákat, a paradicsommal megpakolt teherautók elindulnak az utcákon. A járművek platójáról a helyi lakosok dobálják szét a zöldségeket a részvevőknek.  Az egyik legizgalmasabb pillanat, amikor a kamionokat feldöntik és a muníciót jelentő paradicsomokon kívül, azok leve is szétfolyik az utakon, tereken. A rendezvény végét a petárdák újbóli megszólalása jelzi pontosan egy óra múlva.

A nagyok mellett a kicsiknek is igyekeznek szórakozást nyújtani a szervezők. Több, mint 10 éve külön gyermekek számára is megrendezik a paradicsomdobálást, azonban ennek időtartama jelentősen rövidebb, kb. 30-40 perc.

A csata után a résztvevők a locsomlótömlők, illetve a közeli folyó vizében szokták lemosni magukról a paradicsomdarabokat. A közterületek takarítása a település takarítócsapatának a feladata, akiknek a helyi lakosok segítenek. Bár nem egyszerű feladat a rengeteg paradicsommaradvány eltüntetése, annak savtartalma miatt valamennyi felület alaposan fertőtlenítetté és tisztává válik.

Átlagosan 15 tonnányi paradicsomot dobálnak el a résztvevők évente. Mielőtt azonban bárki pazarlásnak gondolná, ezeket a zöldségeket kifejezetten erre az eseményre termesztik, tekintettel arra, hogy ízük miatt alkalmatlanok emberi fogyasztásra.

Bár valóban nagy szórakozást jelenthet mások dobálása, a baleseteket elkerülendő, több szabály is biztosítja az esemény biztonságát. Ilyen például, hogy a paradicsomokon kívül mást nem lehet dobálni, illetve, hogy a dobást megelőzően a zöldséget össze kell nyomni.

A Tomatina nemzetközileg is nagy népszerűségnek örvend, résztvevői a világ minden tájáról érkeznek. Az érdeklődést kihasználva több nemzetközi márka is igyekszik reklámanyagaiban megjeleníteni az ünnepséget. Emellett számos mozifilmet is forgattak a rendezvényen. Népszerűségét mutatja, hogy több országban is megrendezték ennek utánzatait, így például Argentínában, Kínában és Dél-Koreában. Érdekesség, hogy az esemény 70. évfordulóján a Google egy Google Doodle-t készített, vagyis kereséskor a jellegzetes felirat helyet a rendezvénynek állított emléket.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr3218421229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása