"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Az Őrült pap és a Romanovok

Horváth Adél

2024. január 31. - Ítélet.Pázmány

Grigorij Jefimovics Raszputyin, vagyis az Őrült pap életét és halálát misztikus legendák övezik. Személyének megítélését kettősség jellemzi, többen a cári családot bábként mozgató, részeges és erkölcstelen kuruzslóként, míg mások varázserővel rendelkező gyógyító szent emberként tekintettek rá. Ennek a kettősségnek köszönhető, hogy életéről rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó mítosz született, ellehetetlenítve a történelemtudomány számára több vele kapcsolatos rejtély megoldását. Azt azonban nem fedi homály, hogy hogyan csavarta ujja köré az utolsó orosz cárt, II. Miklóst és feleségét Alexandra Fjodorovnát, befolyásolva a Romanov család életét, és a kor politikáját. 

11_rasputin.jpg

Raszputyin 1869-ben született egy szibériai faluban. Már gyermekkorában többen állították, különleges képességekkel rendelkezik, például tud az állatok nyelvén. Fiatalkorában nem volt lehetősége tanulni, züllött, kicsapongó életmódot folytatott. Tizennyolc évesen feleségül vett egy parasztlányt, több gyermekük született. 1897-ben elkezdete érdekelni a vallás, elhagyta családját és zarándokútra indult. Hit felé fordulásának oka homályos, egyes források szerint hónapokat töltött egy kolostorban száműzetésben, és itt tért meg, mások úgy tartják megjelent neki Szűz Mária és arra kérte, hogy tisztítsa meg az embereket a bűntől.

Útja során kolostorokban és házakban szállt meg, egyre többen hittek gyógyítóerejében. Népszerűségével nőtt kővetői, és azoknak a száma is, akik nem nézték jó szemmel tevékenységét, és erkölcstelen magatartással vádolták. Raszputyin 1905-ben érkezett meg Szentpétervárra, a főváros azonnal magával ragadta. Hamarosan megismerkedett a cárné gyóntatójával, Teofan püspökkel egy, még Kazanyban szerzett papi ajánlólevélnek köszönhetően. Raszputyin mély benyomást tett a befolyásos püspökre, aki arisztokrata körökbe juttatta be. Így híre hamar eljutott a cár és cárné fülébe is. 

1904-ben négy lánygyermeket követően megszületett II. Miklós utódja Alekszej cárevics. A felhőtlen öröm azonban nem tartott sokáig, a cárevics ugyanis akkor még ismeretlen betegségben, vérzékenységben szenvedett. A gyermeken a legjobb orvosok sem tudtak segíteni, így a cárné az orvostudománytól elfordulva más gyógymódot keresett. 1907-ben Alekszej nagyon rosszul lett, így Raszputyin segítségét kérték. A pap megjelent a gyermek ágya mellett és nem tett mást, mint nézte a beteg gyermeket, aki hamarosan jobban lett. Az eset megbabonázta Alexandra Fjodorovnát, aki gyóntatójának és legfőbb bizalmának fogadta Raszputyint, de személyét maga a cár is nélkülözhetetlennek érezte. A férfi nem csak jelenlétével, hanem akár telefonon keresztül is meg tudta gyógyítani a beteg gyermeket, erre még ma sem találtak megfelelő magyarázatot. Raszputyin gyógyítóerejének köszönhetően jelentős hatalomra tett szert az udvarban, hamarosan nem csak vallási, hanem politikai ügyekbe is beleszólt. 

A cárnő rajongása folyamatosan növekedett iránta, pletykák szerint kettejük között szerelmi viszony is kialakult. Eközben Raszputyin visszatért botrányos életmódjához, rengeteg szeretőt tartott, ittasan kötözködött városi mulatókban. A politikai és vallási elit úgy érezte a szibériai paraszt szégyent hoz a Romanov családra és egyre jobban ellenezték jelenlétét, de züllött életmódjával a közvélemény ellenszenvét is kivívta maga ellen. A cár azonban fia egészsége érdekében továbbra is maga mellett tartotta. 

Népszerűsége óriásit zuhant, sőt két sikertelen merényletet is elkövettek ellene. 1916-ban már Raszputyin is félt, hogy a következő merénylet sikerrel fog járni. Ezzel kapcsolatban egy jóslatot is írt a cárnak: „ha egy közember keze által fogok elpusztulni, utódaiddal egyetemben még hosszú évszázadokig fogsz uralkodni, de ha gyilkosaim a Te fajtádból kerülnek ki, családoddal együtt Oroszország népének áldozatává leszel”. December 16-án Feliksz Juszupov herceg meghívta magához Raszputyint és ciánnal mérgezett süteménnyel és borral kínálta. A legenda szerint a tíz embernek elegendő méreg nem hatott az Őrült papra, így a herceg és összeesküvő társai fejen lőtték, mivel ez sem bizonyult elegendőnek élete kioltásához megverték és összekötözve a jeges Néva folyóba dobták. Állítólag a boncolás során tüdejében vizet találtak, vagyis halálát a fulladás okozta. Meggyilkolásának igazi körülményei valószínűleg soha nem derülnek ki, mert a boncolási jegyzőkönyv eltűnt. 

Halála után jóslata beteljesült, 1917-ben kivégezték a Romanov-család minden tagját. Az életével kapcsolatos legendák sokakat ma is foglalkoztatnak, személye gyakran köszön vissza a mozivásznakon, dalokban, sorozatokban is. A Boney M együttes tagjának Bobby Farell-nek halálának napja és helyszíne megegyezik Raszputyinéval, akiről leghíresebb slágerük szól. 

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr1818304387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása