"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Tiltott szerencsejáték szervezése – Rulettasztaltól a börtönig?

Győri Fortunató

2023. december 28. - Ítélet.Pázmány

Szerencsejátékkal mindenki találkozott már élete során, sőt azt is megkockáztatom, hogy a cikket olvasók bizonyos része hódolt is ennek az elfoglaltságnak. Hiszen biztosan sokan kötöttünk már sportfogadást vagy éppen a félkarú rablókba dobálgattunk be kisebb-nagyobb összegeket, ahogy pókerpartikat is szerveztünk már baráti körben, valamint fogadásokat is gyakran kötünk egymás között. Ezzel alapvetően nincs is probléma, amíg ezt egészséges mértékben műveljük és persze jogszerűen. De mi minősülhet tiltott szerencsejáték szervezésnek? Ennek a kérdésnek jártam most utána.

pexels-javon-swaby-3279695.jpg

Szerencsejáték alatt minden olyan játékot értünk, amelyben a játékos pénz fizetése vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy a vesztés túlnyomórészt a véletlentől függ. Ezen kívül szerencsejátéknak minősülnek a különféle fogadások is. Magyarán, ha fogadunk egy kollégánkkal egy-két italban, hogy sikeresen levizsgázunk, szintén a szerencsejáték esetével találhatjuk szembe magunkat.

Most, hogy már tudjuk, mikor játszunk a szerencsénkkel, térjünk is át a szerencsejátékok szervezésére, valamint arra, hogy mi is pontosan a tiltott szerencsejáték.

Tiltott szerencsejátéknak minősül az engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően, illetve a jelen törvény szabályainak kijátszásával vagy az abban foglalt kötelezettség vagy tilalom megszegésével szervezett szerencsejáték. A 2012. évi C. törvény, vagyis a Büntető Törvénykönyv úgy fogalmaz, hogy szerencsejáték szervezésére irányuló tevékenységnek minősül a:

  • sorsolásos játék szervezése,
  • szerencsejátékok lebonyolítására létrejött szervezet (a továbbiakban: játékkaszinó és online kaszinó) működtetése,
  • kártyaterem üzemeltetése,
  • távszerencsejáték szervezése,
  • lóversenyfogadás

Tegyük fel, hogy sürgősen szeretnénk pénzhez jutni és nagyon szeretjük a kártyajátékokat, a póker és a blackjack virtuózai vagyunk. Van egy kellemes pincehelyiségünk, barátaink, ismerőseink, akik szívesen körbeülnének egy asztalt és játszanának a pénzükkel a szerencsés gazdagodás reményében. Elkezdünk hát partikat szervezni és igen jól megy a biznisz, hiszen tudjuk, a bank mindig nyer. Azonban az egyik ismerősünk rengeteg pénzt veszít, és minket okolva, elkeseredettségében a jardokhoz" fordul. Mire számíthatunk?

luck-839035_1280.jpg

A Btk. 360. §-ának értelmében, aki:

  • tiltott szerencsejátékot rendszeresen szervez,
  • tiltott szerencsejáték rendszeres szervezéséhez helyiséget vagy eszközt bocsát rendelkezésre, vagy
  • tiltott szerencsejátékban való részvételre nagy nyilvánosság előtt felhív,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, valamint vele szemben kitiltásnak is helye van. Ezen kívül egy módosítás kiegészíti a tiltott szerencsejáték szervezés tényállásának sui generis elkövetési magatartását az eszköz rendelkezésre bocsátásának fordulatával is. Magyarán, ha a mi nappalinkban szervezteti valaki más a „bulikat”, annak megihatjuk a levét.

Összességében tehát elmondható, hogy igen szigorú törvényi szabályozása van a tiltott szerencsejáték szervezésének. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a szerencsejáték függőséget okoz, és könnyen sok pénzt veszíthet az ember, ha nem figyel oda, éppen ezért mindenkit óva intenék a rendszeres casinóba járástól!

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr218290359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása