"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Tujázás

Győri Fortunató

2024. február 06. - Ítélet.Pázmány

Gondolom majdnem mindenki, aki most ezeket a sorokat olvassa, próbálkozott már a kötelező jegyvásárlás alól kibújni közlekedési járművek igénybevételekor. A bliccelésnek sok formája lehetséges azonban vannak, akik igen extrém módját választják a „lógásnak”.

budapest-854618_1280.jpg

Páran már láthattátok a belvárosban slattyogva, hogy fiatalok a villamosok hátuljára felszerelt ütközőkön utaznak, ezt a jelenséget hívjuk „tujázásnak”. A tujázás intézménye régmúlt időkre vezethető vissza, az első körúti villamosok megjelenésével alakulhatott ki ez az utazási módszer. A tujázás szó feltehetően a villamos hátulján utazásból eredeztethető.

A 20. században a nyitott peronok és a hatalmas zsúfoltság miatt vált mindennapi jelenséggé, viszont a kisebb közlekedési forgalom miatt nem rejtett magában akkora kockázatot, mint napjainkban.

Úgy tűnik az elmúlt években újra trend lett ez a fiatalok körében vagány közösségi közlekedési forma, számos baleset is történt az utóbbi időkben. Amellett, hogy igen veszélyes mind a saját mind mások életére, testi épségére nézve, értelem szerűen jogszerűtlen és jogkövetkezményeket vonhat maga után egy-egy ilyen „menő” utazás.

Az villamosok hátsóján utazgatás a közúti közlekedési szabályok megsértésének minősül, a 2012. évi II. törvény 224. paragrafusénak értelmében:

  • Aki a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben (a továbbiakban: KRESZ) meghatározott közúti közlekedés szabályait megszegi, ha a 217-222. §-a szerinti szabálysértés nem valósul meg, szabálysértést követ el.
  • (2) A KRESZ 40-41. §-ának, valamint más megállási, várakozási vagy táblával jelzett behajtási tilalom vagy korlátozás megszegése esetén a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot.

Mindezt figyelembe véve megállapítható, hogy aki az ütközőkön zötykölődve szeli a megállókat az szabálysértés miatt helyszíni bírsággal is sújtható. Súlyosabb esetben akár közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény is megvalósulhat.

Mindent összegezve senkinek sem javaslom, hogy kipróbálja a bliccelés e különleges formáját, egyrészt másokat veszélyeztetünk, másrészt senki sem szeretné, hogy bedarálja a sárga kötöttpályás járgány.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr3018316913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása