"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Egységes töltőkábelek – az EU döntésének előnyei

Vass Kitti

2024. március 09. - Ítélet.Pázmány

Bolygónk szennyezettsége egy igen sürgető megoldást kívánó probléma. Felmérések szerint körülbelül 500 millió tonnányi elektronikus hulladékot termelünk, mely egy ember esetében átlagosan 6 kg-ot jelent. Európában 2016-ban ez a szám 12,3 tonna volt, ami annyit tesz, hogy egy lakosra 16,6 kg e-hulladék jut. E probléma megoldásának érdekében az Európai Unió felszólította Bizottságát, hogy szabályozást alkosson arról, hogy egységesek legyenek a töltőkábelek. Ez végül 2021. szeptember 23-án került előterjesztésre.

13_toltocikk_kep.jpg

Az USB Type C töltő elterjedésének eredményeként már akkortájt valószínűsíthető volt, hogy ez a típus lesz kötelező az Európai Unión belül értékesített termékeknél. Ez inkább az Apple-nek jelenthetett problémát, hiszen az Android C típusú töltőt használ.

Hosszas jogi procedúra után végül a közelmúltban született döntés a töltőkábelek egységesítésével kapcsolatban. A győztes – nem meglepő módon – az USB Type C töltő. Mindez nem csupán a mobiltelefonokra terjed ki, hanem például a táblagépekre, a hangszórókra, a billentyűzetekre, az egerekre és 2026-tól a laptopokra is.

Ez a döntés tehát ténylegesen az Apple termékeire volt leginkább hatással, amit már észlelhetünk is, hiszen legújabb mobiltelefon-szériájuk C típusú töltővel jelent meg.

A gyorstöltést támogató összes eszköznél azonos lesz a töltési sebesség. Emellett pedig a gyártóknak külön termékcímkén kell majd jelezniük a töltési jellemzőket. Így a fogyasztók könnyedén meg tudják állapítani, hogy meglévő töltőik kompatibilisek-e az új eszközzel. Így elkerülhetik a felesleges vásárlást és összességében akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak évente. Természetesen az e-hulladék mennyisége is várhatóan csökkenni fog.

„Több, mint tíz évet vártunk ezekre az új szabályokra, de az ezerféle töltő kora mostanra végre a múlté. A jogszabály a jövőre is gondolt, így az innovatív töltési megoldások elterjedése sem okoz majd gondot. Mindenki jól jár: a bosszankodó vásárlóktól kezdve a sérülékeny környezetig. Nehéz időszak ez a politikában, ennek ellenére az Unió bebizonyította: vannak ötletei arra, hogyan javítsa európaiak millióinak életkörülményeit és jelentsen inspirációt az egész világnak” - mondta a máltai Alex Agius Saliba, a téma jelentésvezetője.

A döntés további várható hatása, hogy a gyártók felhagynak azzal a szokásukkal, hogy az eladott eszközhöz töltőt is mellékelnek. Ez egyrészről drágulást is jelenthet (ha ezzel együtt nem csökkentik az árat is), ugyanakkor kevesebb kábelre is lesz szükség, hiszen a legtöbb embernek már amúgy is van.

Látható tehát, hogy ez a jogszabály nem csak a környezetet, de a fogyasztókat is szolgálja.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr518349731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása