"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Jégre tehet a korcsolyázás?

Képiró Olivér

2024. február 18. - Ítélet.Pázmány

Gyerekként a télhez közeledve nagyszüleinktől vagy barátainktól hallhattuk azt a rémtörténetet, miszerint egy balszerencsés helyzetben a korcsolya levághatja az ujjunkat. Vannak, akik mesének vagy legendának tekintik ezt, a valóság azonban az, hogy ez egy valós veszély. A korcsolyapenge éles és veszélyes eszköz, amely képes komoly sérüléseket okozni.

pexels-tony-schnagl-6469031.jpg

Mielőtt elveszem mindenki kedvét az idei korcsolyaszezontól, fontos leszögezni, hogy egy cápatámadás is rendkívül veszélyes és okozhat súlyos, végtag elveszítésével járó sérüléseket. Az esélye annak azonban, hogy pont akkor jár arra egy emberre kiéhezett cápa, mikor vakációnkat valamelyik tengerben töltjük, igen csekély. Nagyjából pont ilyen mértékben áll fenn annak a veszélye, hogy egy ügyetlen mozdulatot követve, elveszítsük valamelyik ujjunkat a korcsolyapengének köszönhetően. Balesetek és kivételek azonban mindig lesznek.

Nem olyan régen 2023. október 29-én halálos kimenetelű balesetet szenvedett mérkőzés közben Adam Johnson, az angol Nottingham Panthers amerikai jégkorongozója. A hoki ütközés nélkül olyan, mint a foci labda nélkül, az viszont egyáltalán nem megszokott, hogy valakinek a nyakát találja el a korcsolya pengéje. A játékost a pályán elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A tragikus halált nem mindenki tekinti szörnyű balesetnek. A baleset másik résztvevője a Sheffield Steelers játékosa Matt Petgrave.volt, aki a történtek óta teljesen eltűnt a közösségi média felületeiről. Petgrave kemény ütközéseiről és időnként „piszkos” játékáról volt ismert és a 2022-es szezonban majdnem a legerőszakosabb játékosnak választották. Matt Petgrave a jégkorongtól távol álló rúgás során találta el Adam Johnson nyakát. A szurkolók nehezen tudtak megegyezni, hogy a kung fu vagy a karate világát idézte a mozdulat. A rendőrség időt kért az ügy kivizsgálásához, szakértők és a tanúk kihallgatásával fognak eljárni. Az ügyben felmerült az emberölés kérdése és hogy mennyire volt szándékos vagy éppen tudatos a mozdulat. Az angol büntetőjog alapvetően megkülönbözteti a gyilkosságot és az emberölést, a magyar büntetőjoggal szemben, amely csak az emberölés fogalmát használja. Kevés az esély arra, hogy Matt Petgrave-t gyilkosságért elítéljék, a szándékon túli eredményért csak gondatlanság terheli, amely az angol jogban az emberölés körébe tartozik.

Adam Johnsont, aki még az NHL-t (National Hockey League) is megjárta, az egész sportvilág gyászolja. A 29 éves játékos tiszteletére megemlékezést tartottak Nottinghamben és Pittsburghban is, Johnson korábbi, amerikai csapatánál.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr7518327933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása