"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Karim Benzema zsarolási botránya

Simek Fülöp

2024. február 09. - Ítélet.Pázmány

Karim Benzema a világ jelenleg egyik legjobb labdarúgója, a Real Madrid volt támadója, többszörös Bajnokok Ligája és La Liga győztes. Azonban egy botrány miatt a francia válogatottban 2015 és 2021 között nem léphetett pályára. Ennek jártam utána cikkemben.

ai-generated-8542504_1920.jpg

A történet 2015-ben kezdődik, amikor a Mathieu Valbuenát, a francia válogatott és a Marseille játékosát egy meg nem nevezett társaság több üzenetben zsarolta, százötvenezer eurót kértek a játékostól, cserébe azért, hogy a telefonjáról megszerzett és róla készült kompromittáló felvétel ne kerüljön a nyilvánosság elé. Az üggyel kapcsolatban Valbuena panaszt tett. Benzema még az azévi októberi edzőtáborban felajánlotta a segítségét Valbuenának. A rendőrség ekkor már tudott Benzema kapcsolatáról a zsarolókkal, így ezt követően lehallgatta Benzema telefonján az egyik hívást, amelyben a következőek hangzottak el:

Ismerős: Nem ad semmit, gondolom.

Benzema: Jaja, nagyon nem vesz minket komolyan.

A játékost egy hónap múlva a francia büntetőtörvénykönyv 312-1) cikke alapján, zsarolás miatt őrizetbe vették, azonban kihallgatása után szabadon is bocsátották, ezt követően a válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps mindkettőjüket elküldte a kerettől a botrányok miatt. Valbuena, főként a kora, illetve teljesítményének romlása miatt soha nem is kapott újabb meghívót. Benzemát Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) elnöke határozatlan időre eltiltotta a válogatottban való szerepléstől, így lemaradt a 2016-os EB ezüstéremről, és a 2018-as VB aranyról is.

A tárgyalásokon Valbuena Benzema ellen vallott, állítása szerint utóbbi aktívan részt vett a zsarolásban négy másik bűntársával együtt, akik közül az egyik, Karim Zenati, Benzema gyermekkori barátja volt, a vád szerint ő vette rá Benzemát, hogy közvetítőként lépjen fel, és érje el Valbuenánál, hogy egyezzen meg zsarolóival. Ebből Valbuena számára kiderült, hogy a csapattársa nem volt jóhiszemű, amikor még 2015-ben felajánlotta segítségét, hanem érdekelt volt abban, hogy ő kifizesse a követelt százötvenezer eurós összeget. Úgy gondolta, hogyha a videó nyilvánosságra kerül, akkor vége a karrierjének. Végül sosem került nyilvánosságra. Benzema végig tagadta, hogy bármilyen aktív szerepet játszott volna Valbuena megzsarolásában.

2021 elején Deschamps visszahívta Benzemát a válogatotthoz, így az egy évvel elhalasztott 2020-as Európa Bajnokságon már részt vehetett, pályára lépett a magyar válogatott ellen is, az 1 – 1-re végződő mérkőzésen. Annyira jó formában játszott abban az évben, hogy a francia szövetség elnöke, Noel Le Graët azt nyilatkozta, hogy ha az év októberi ítélethirdetésen bűnösnek találják, akkor is a válogatottban maradhat.

A Versailles-i bíróságon hozott elsőfokú ítéletben Benzemát bűnösnek találták, azonban az eredetileg kilátásba helyezett 5 év szabadságvesztés helyett végül egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és hetvenötezer euró pénzbüntetés megfizetésére kötelezték. A francia válogatottba épphogy visszakerülő csatár ügyvédje azt nyilatkozta az ítélet kihirdetése után, hogy nem fogadják el, és fellebbezést fognak benyújtani a döntés ellen.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr2318316919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása