"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Siralomháztól a vesztőhelyig

Galaczi Kitti

2024. január 18. - Ítélet.Pázmány

A halálbüntetést alkalmazó országokban a halálraítéltek a siralomházban töltik el hátralévő idejüket, ez gyakran nagyon hosszú várakozást, általánosságban 15-20 évet is jelenthet. Eközben többször is fellebbezést nyújtanak be, hogy elhalasszák a kivégzést vagy felmentsék őket az ítélet alól.
siralomhaz.jpg

A kivégzés formáját a rabok választhatják meg az Amerikai Egyesült Államokban. Az elsődleges és leggyakoribb kivégzési mód a méreginjekció alkalmazása, de történhet akasztás, sortűz, gázkamra és villamosszék alkalmazásával is.

Első lépésként a bíró aláírja a kivégzési parancsot, majd az elítéltet átvizsgálják, a szökési kísérlet elkerülése miatt, majd átviszik a siralomházból a vesztőhelyhez. Az Amerikai Egyesült Államokban a legtöbb kivégzés Texas államban történik, ami miatt az itteni szabályzat lett az irányadó a többi államban is.

A villamosszékkel történő kivégzés a 19. századra vezethető vissza, de a kivégzés menete az idő múlásával szinte semmit sem változott. A villamosszékek fából készülnek, a fejpánton és a bal bokára erősített lábszíjon keresztül folyik át az áram. Texasban kétszer 45 másodperc erejéig kapcsolják fel a 2400 voltos 2-4 amper erősségű áramot. A villamosszékbe helyezés előtt leborotválják az elítélt fejét és a lábszárát, mert ellenkező esetben a szőr vagy szövet könnyedén kigyulladhat az áram felkapcsolásával. A folyamat végén a test felforrósodik, ezért hűlni hagyják pár percig, majd, ha senki nem jön el a holttestért, másnap elhantolják a börtön temetőjében. A kivégzettek sírjára egy x jelölést tesznek.


A gázkamra a legveszélyesebb és legdrágább kivégzési mód, hiába alakították át úgy őket, hogy egyszerre két személy is tartózkodhasson egy kamrán belül. Az elítéltet vagy elítélteket egy dróthálóból készült székre szíjazzák, majd a gázkarmát légmentesen lezárják. Cianid tablettát juttatnak a kamrába, amihez kénsavat adnak, így hidrogén-cianid keletkezik, aminek halálos a gőze. Az elítéltek miután nem tudják tovább visszatartani a lélegzetüket 4-7 perc alatt megfulladnak. A csapat tagjai speciális védőfelszerelésben kiszellőztetik a kamrát és megtisztítja a testet, mert a gáz maradványai is életveszélyesek.

A méreginjekció beadását az államok maguk szabályozzák. Három különféle injekciót adnak be az elítéltnek, de amerikai orvosok állásfoglalásával ellentétes a méreginjekció beadása, így az orvosi szakértelem nélkül történik meg. A végrehajtáshoz egy különlegesen kialakított ágyra szíjazzák az elítéltet és a falon keresztül vezetik át a csöveket. A három injekcióból az első elkábításra szolgál, ez a tiopentál-nátrium, amiből egy általános altatásnál 0,35 grammot használnak fel, ebben az esetben 3-5 gramm között adnak be az elítéltnek. Ez a mennyiség önmagában is halálos, de a beadást követően nagyjából 45 perc után állna be a hatása. A második injekció a pankurónium-bromid, ami ellazítja az izmokat, így megbénul a rekeszizom, a harmadik injekció a kálium-klorid, amiből a normális mennyiség 10 szeresét kapja az elítélt, ami szívritmuszavart majd szívleállást okoz.

A kivégzés előtti 1-2 hétben az elítélt leadhatja kérését az utolsó vacsorára. Minden állam külön szabályozza, hogy mekkora keret áll rendelkezésre, amiből a börtönkonyha elkészítheti az utolsó vacsorát. Pl. Oklahomában erre 15 dollár, Floridában 40 dollár a keret.

Az utolsó napon az elítéltnek megengedik, hogy lezuhanyozzon, telefonálhat egy utolsót, és beszélhet a káplánnal. A védőügyvédek még az utolsó órákban is fellebbezést nyújtanak be, hogy meghosszabbítsák védencük életét. A kivégző kamrában is van két telefonfülke, egyik a kormányzóhoz a másik a legfőbb ügyészhez van bekötve, arra az esetre, ha bármelyikük felfüggesztené a végrehajtást. Többször is előfordult, hogy felfüggesztették a kivégzést, akár csak pár órára, de James Autry esetében ez az idő 5 hónapra nyúlt. Bizonyos államokban az elítélt megválaszthatja a szemtanúit, akik végig nézik a halálát. A szemben lévő kamrába a tanúk egy jegyzetfüzetet és íróeszközt vihetnek be.

2022-re az Amerikai Egyesült Államok tagállamainak több, mint fele eltörölte vagy felfüggesztette a halálbüntetést. 2021. tavaszán Virgina első déli államként beszüntette a halálbüntetést.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr9918304379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása