"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Sophie Toscan du Plantier meggyilkolása – az Ian Bailey per

Galaczi Kitti

2023. december 10. - Ítélet.Pázmány

Írország déli részén található megyében, a csendes és mindentől elzárt West Corkban 1996. december 23-án súlyos tragédia történt. Sophie Toscan du Plantier holttestét ezen a napon találták meg a helybéliek. A francia nő meggyilkolásának hírét hitetlenkedve fogadták az emberek, ugyanis a megyében már majdnem 100 éve nem történt gyilkosság. Sophie-t a mező szélén lévő szögesdrótban találták meg, halálát egy betonkocka okozta, amivel a tettes betörte a koponyáját. Akkoriban a DNS-elemző laborok még nagyon kezdetlegesek voltak, így csak nagy mennyiségű mintából tudtak megállapítani bármit is a törvényszéki orvosszakértők. A helyszínen talált vérminták mind Sophiehoz voltak köthetők.
sophie-toscan-du-plantier-g-2.jpg

A nyomozás kezdetén mintegy 54 gyanúsítottja volt az ír nemzeti rendőrségnek, a Garda-nak. 1997. januárjában egy helyi lakos, Maria Farrell álnévvel tett bejelentést, miszerint látott egy gyanús alakot ott, ahol Sophiet holttestét megtalálták. Ez a vallomás leszűkítette a gyanúsítottak számát egy főre. Arra a helyi újságíróra, aki elsőként jelent meg a Garda után a helyszínen, Ian Baileyre. Számos ráutaló nyom volt, például a karcolások a karjain, amelyet a holttest melletti tüskebokor is okozhatott, de saját állítása szerint ezt a sérülést akkor szerezte, amikor magának vágta a karácsonyfát. A lakhelye mögött matracot és olyan ruhákat égetett el, amiket a kérdéses napon a szemtanúk szerint viselt. Később számos alkalommal beismerte a környéken az embereknek a bűncselekmény elkövetését ittas állapotban. Évekkel később Ian Bailey rágalmazás miatt perbe fogta az újságírókat, amiért gyilkosnak nevezték őt. A per miatt nyilvánosságra kerültek a Garda birtokában lévő információk. Az élettársa gyakran viselte a bántalmazás nyomait, de Bailey tagadta, hogy erőszakos ember lenne. Miután elvesztette a pert, a közösség egyre biztosabb volt abban, hogy valóban ő követte el a gyilkosságot, emellett több tanú is azt állította, hogy Bailey zaklatta és fenyegette őket, hogy visszavonják a vallomásukat.

A nyomozás során a hatóságok számos hibát elkövettek, a Garda a nyomozást nem vezette megfelelően. Felkészületlenül érte őket a gyilkosság, nem tudták hogyan kezeljék a nagy nyilvánosságot. Így megannyi esetben tévedtek. A nyomozás normál menetében rendes dokumentáció történik és minden esetlegesen felmerülő tanút, még ha gyerekről is van szó, rendesen kihallgatnak és jegyzőkönyvbe veszik a vallomását, de Malachi Reed esetében ez nem így történt. Ian Bailey vitte haza egy délután az iskolából, feltehetően ittas állapotban vezetett, amikor beismerte a fiúnak, hogy ő törte be Sophie fejét egy kővel. Malachi Reed csak másnap mesélte el a szüleinek a történteket, de a Garda nem vette komolyan a bejelentést, amiért még nem aznap jelentették. Emellett nem készítettek fényképeket Ian Bailey sérüléseiről, egyszerű rajzokkal helyettesítették azokat. A gyilkosság helyszínét sem biztosították rendesen, eltűnt például az a vaskerítés, amelyen az áldozat vére volt. Nem hallgattak ki egy nagyon fontos tanút, aki Bailey házában vendégeskedett a gyilkosságot követő napokban. Ariana Boarina a fürdőszobában ugyanis látott egy nagy vödröt, amiben egy hatalmas kabátot áztattak. De mivel a hatóság nem foglalkozott kellőképpen a tanúval és csak évek múltán hallgatták ki, jelentőségét vesztette a vallomása. A Garda kezében ezek miatt csak közvetett bizonyítékok álltak rendelkezésére (olyan tények, amelyekből következtetni lehet a bizonyítandó tényekre), amelyekkel az ügyészség nem kívánta támogatni a vádemelést, tekintve, hogy Írországban csak akkor lehet vádat emelni, ha minden kétséget kizáróan be tudják bizonyítani a vádat és a vádlott bűnösségét.

Emiatt nem haladt előre az ügy megoldása, és vádemelésre sem lehetett számítani, így Sophie családja létrehozta az Igazságot Sophie Toscan du Plantier-nek Egyesületet 2007-ben. Franciaországban az un faisceau de preuves elv alapján lehet vádat emelni, ami az elérhető bizonyítékok összességét jelenti, és bár Sophie-t Írországban ölték meg, francia állampolgársága miatt Franciaországnak is jogában áll lefolytatnia a saját nyomozását, és vádat is emelhet. A francia hatóságok 2008-ban kezdtek el nyomozni a gyilkosság ügyében, abban  az évben, amikor a koronatanú Marie Farrell visszavonta a vallomását, mely szerint látta Ian Bailey-t akkor éjszaka amikor megtalálták Sophie holttestét. Később Bailey állítása megdőlni látszott, miszerint soha nem beszélt az áldozattal, mert mind a helybéliek, mind Sophie barátai emlékeznek utalásra, hogy Sophie és Ian Bailey igenis ismerték egymást.

22 év eltelte után egy francia bíróság ( Cour d'Assises de Paris) Ian Bailey távollétében vádat emelt a férfi ellen, és huszonöt év börtönbüntetésre ítélte. Az ír bírósági ítélet szerint azonban nem adják ki Ian Bailey-t Franciaországnak, hogy letöltse a börtönbüntetését.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr2618277565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása