"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Filmes perek

Molnár Levente

2024. április 07. - Ítélet.Pázmány

Stranger Things plágium

A Stranger Things egy 2016-ban induló, Duffer testvérek által alkotott sorozat, mely ezidáig négy évadot, és 34 részt foglal magában. A sorozat sikerességét jelzi, hogy eddig 31 Primetime Emmy-díj és 4 Golden Globe-díj jelölést tudhat magáénak azontúl, hogy megnyerte a Screen Actors Guild-díj szereplőgárda kiemelkedő alakításáért drámasorozatban díjat 2016-ban. Ezt azonban valamelyest beárnyékolta egy 2017-ben napvilágra kerülő plágiumgyanú.

filmes_perek_1_kep.jpg

A Netflix saját gyártású sorozatát Charlie Kessler rendező fogta perbe, ugyanis elmondása szerint a 2016-ban megjelenő sorozat több szempontból is az ő 2011-ben megjelenő „Montauk” című rövidfilmjére hasonlít. Kessler állítólag 2014-ben, egy filmfesztiválon mondta el rövidsorozat ötletét a Duffer testvéreknek, akik azonban látszólag nem mutattak érdeklődést iránta. A két történet összehasonlítása során azonban szembeötlő, hogy néhány alapvető ötlet tekintetében sok hasonlóság fedezhető fel: egy kisfiú eltűnik egy kisvárosban, ami mellett egy titkos katonai bázis található, ahol gyerekkísérleteket végeznek. Dufferék elmondása szerint ugyanakkor a két story csak alapötleteiben egyezik, melyet a szerzői jogi törvény alapvetően nem véd. Kessler ezeket, és egy általa felbérelt jogi szakértő véleményét figyelembe véve a keresetet 2019-ben végül visszavonta.

Alec Baldwin pere

A „Rust” egy felfüggesztett forgatású amerikai western, melyet Joel Souza írt és rendezett. 2021. október 21-én rázta meg a világot a hír, hogy a „Rust” forgatásán az egyik főszereplő, Alec Baldwin egy éles fegyverrel adott le halálos találatot Halyna Hutchins vezető operatőrre.

Alec Baldwin egy élesített Colt 45-össel lőtte meg Joel Souza rendezőt, valamint a vezető operatőrt, Halyna Hutchinst. Előbbit könnyebb testi sértésekkel szállították korházba, míg Hutchins életét már nem tudták megmenteni. Az esetet követően Halyna Hutchins családja pert indított gondatlan emberölés miatt. A keresetben megnevezték többek között Alec Baldwint, Hannah Gutierrez Reed fegyvermestert, valamint Dave Halls rendező asszisztenst.

filmes_perek_2_kep.jpg

Baldwin abban a hiszemben húzta meg az elsütőszerkezetet (állítása szerint nem húzta meg), hogy abban vaktöltény található, ennélfogva ártalmatlan és nem alkalmas emberi élet kioltására. A fegyvert Dave Holls adta át Alec Baldwinnak, aki nem tájékoztatotta arról, hogy a fegyverben éles töltény található. Az ő esetében azt kell vizsgálni, hogy a tudata átfogta- e, hogy a fegyver alkalmas- e emberölésre, és megtett-e mindent az adott helyzetben annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fegyver ártalmatlan. A kellékfegyver ellenőrzése és megtöltése a fegyvermester feladata, azonban az új-mexikói Foglalkozásegészségügyi és- biztonsági Hivatal megállapítása szerint David Halls úgy adta át Alec Baldwinnak a nagy kaliberű fegyvert, hogy azt megelőzően, vagy azt követően konzultált volna a fegyverszakértőkkel. Ezenfelül megállapították, hogy a Rust Movie Productions cégnél a szövetségi munkavédelmi előírásokat nem tartották be kellő módon, ideértve az ominózus lőfegyver ellenőrzését sem, így Új-Mexikó állam a lehető legmagasabb, 137 ezer dolláros pénzbüntetéssel sújtotta a westernt készítő céget, a munkavédelmi előírások megszegése miatt. Az ügy idáig még nem zárult le, ugyanis Santa Fe megyei seriff hivatala tovább vizsgálja, hogy hogyan kerülhetett éles lőszer egy filmforgatásra, melynek függvényében szeretnék a közvetlen felelősöket megtalálni és felelősségre vonni.

Vezércsel per

A „Vezércsel” egy nagysikerű, 2020-ban, a Netflixen megjelenő sorozat, mely Walter Trevis 1983-as Vezércsel című regénye alapján készült Anya Taylor- Joy főszereplésével. A film a nehézsorsú Elizabeth Harmon sakkozó életútját mutatja be egy gyermekotthontól egészen Oroszországig. Azonban míg Elizabeth fiktív karakter, addig a sorozatban megjelenő Nona Gaprindasvili valós személy, akinek a nevéhez fűződik a hatodik női sakkvilágbajnokság megnyerése.

filmes_perek_3_kep.jpg

Személye a sorozat szempontjából azért is lényeges, mert szerinte az abban róla megjelenő információk miatt becsületsértést követett el a Netflix. Gaprindasvili sérelmezte, hogy a sorozatban elhangzott állítások melyek róla szóltak helytelenek és sértik az ő renoméját, érdemeit rosszabb fényben tüntetik fel. A sorozatban elhangzik, hogy Nona Gaprindasvili nem játszott férfi sakkozóval, holott a valóságban 59-szer mérkőzött meg férfiakkal, akiket rend szerint le is győzött. Ezenfelül nehezményezte, hogy a sorozatban oroszként jelenik meg, holott valójában grúz nemzetiségű.

A Netflix jogászai kérték a kereset visszavonását, mondván, hogy egy fikcióról van szó, melyet megillet a művészi szabadság, azonban Virginia Phillips, dél-kalifornia szövetségi bíró helyt adott a sakkozónő 5 millió dolláros keresetének, azzal indokolva, hogy sem fikciós alkotás, sem sakkszakértők bevonása sem mentesít becsületsértés alól, ugyanis míg a sorozatban egy fiktív karakterrel igyekeznek lebontani a nemi sztereotípiákat, addig egy valós ember hírneve, érdemei jogtalanul kerülnek negatív minősítést eredményező megvilágításba.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr4618367951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása