"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Barbenheimer

Noszkó Dóra

2024. március 03. - Ítélet.Pázmány

2023 júliusában a filmkedvelő közönségre rámosolygott a szerencse: 2 hihetetlenül várt film bemutatója egy napra esett, ezzel akár egész napos moziélményt nyújtva az érdeklődőknek. A premiert megelőző időszakban azonban a köztudatban a két film annyira összefonódott, hogy kialakult a „Barbenheimer jelenség”.

kep2_2.jpg

Kép: @ThatTallGinger/Twitter

Mit is takar ez pontosan? Az év 2 legjobban várt filmje, a Barbie (Greta Gerwig) és az Oppenheimer (Christopher Nolan) ugyanazon a napon került bemutatásra. Ez még csak nem is lenne furcsa, hiszen nem ez az első eset, amikor két vagy akár több filmnek is ugyanarra a napra esik a bemutatója. A csavar az egészben az, hogy az említett mozgóképek egymás szöges ellentétei. A mozi egyik termében a rózsaszínben fürdő, csili-vili gyerekjátékról készült filmet tekinthette meg a közönség, míg a másikban a haditechnika egyik legpusztítóbb fegyverének, az atombombának az atyjáról készült alkotást nézhette a nagyérdemű. E kettőnek az összeboronálása kulturális jelenséggé vált.

A Barbie sikere már a témájánál fogva elkönyvelhető volt, hiszen a világ egyik leghíresebb gyerekjátékát helyezte a középpontba. Nem lehetett tudni, hogy mire számíthat a közönség, azonban a premierhez közeledve egyre bizonyosabbá vált, hogy ez az alkotás több lesz egy egyszerű limonádé filmnél. Komoly társadalmi problémák jelennek meg egy gyermek számára kialakított környezetbe ültetve, emellett pedig hihetetlenül tehetséges színészgárdával és korunk egyik legtehetségesebb rendezőjével is büszkélkedhet a film.

Ez utóbbi természetesen elmondható a mérleghinta túloldalán ülő Oppenheimerről is. Életrajzi filmről lévén szó, pontosan lehetett tudni, hogy mi lesz a téma, így a kérdés inkább a kivitelezés körül forgott. A Manhattan projekt vezetőjéről szóló filmeposz az atombomba létrehozásával véget is érhetett volna, a sztori azonban tovább megy, és bemutatja hogyan süllyedt a mélybe a fizikus élete a csúcsra jutás után.

Ezen filmek erős kontrasztja gerjesztette az internetet elárasztó Barbenheimer jelenséget. A nagy izgalomban a rajongók különböző meme-eket gyártottak, videókat készítettek a teasereket felhasználva, és még saját Wikipedia-szócikke is lett. Ez a fajta összeboronálás jót tett mindkét filmnek. Még a COVID 19 járvány miatt és az elmúlt csendes időszak után szüksége volt egy kis löketre Hollywoodnak. A marketingköltségek ugyan eltértek (a 2 film között 50 millió dollár volt a különbség az erre a célra szánt keretben), azonban az első hétvégén mindketten remekül szerepeltek a pénztáraknál. Bátran kijelenthető, hogy ez a két alkotás versengett 2023 legnagyobb bevételt elérő film címéért, azonban ekkora sikerre nem biztos, hogy lehetett számítani: az Oppenheimer $82,455,420, míg a Barbie $162,022,044 dolláros bevételt szerzett az első hétvégén (csak USA és Kanada területén).

kep1_1.jpg

Kép: @JustRalphyyy/Twitter

Bizton állítható, hogy a filmek a közönség mind pozitív, mind negatív visszhangját kiváltották. Azonban ezeknek az alkotásoknak a rajongók megnyerésén túl a szakmai elismerésekre is szüksége van. A jelöltek kihirdetése, valamint a díjátadók ugyan még soká vannak, azt azonban szinte biztosan állíthatjuk, hogy ezekről a filmekről még fogunk ezek kapcsán hallani.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr6718344613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása