"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Ösztöndíj kisokos

Galaczi Kitti

2024. szeptember 02. - Ítélet.Pázmány

Kedves Gólyák! Elsősorban sok szeretettel szeretnék gratulálni nektek a sikeres felvételihez és őszintén remélem, hogy az elkövetkező éveitekben rengetek pozitív élménnyel fogtok gazdagodni az egyetemen!

A hallgatók egyik legelső kérdései közé tartozik a felvételt követően, hogy milyen ösztöndíjakat lehet megpályázni a tanulmányaik során. Karunk számos ösztöndíj-lehetőséget biztosít, ezeket szociális háttér vagy tanulmányi eredmények alapján lehet megpályázni. A cikkben a számotokra elérhető ösztöndíjakat szedtem össze.

osztondij_1.jpg

                                              Morus Szent Tamás Felvételi Kiválósági Ösztöndíj

A Morus Szent Tamás Felvételi Kiválósági Ösztöndíjat csakis olyan első éves hallgatók pályázhatják meg, akik az államilag támogatott ponthatárt nem, de kimagasló felvételi eredményt értek el. Ennek a pályázatnak a célja, hogy támogassa azokat az idén érettségizett hallgatókat, akik a PPKE JÁK jogász osztatlan mesterképzési szakán, nappali tagozaton, önköltséges formában kezdik meg tanulmányaikat. Az ösztöndíjat 150 hallgatónak biztosítja az intézmény, akik felvételi pontszám alapján készített rangsor első 150 helyén szerepelnek.

Az ösztöndíj két félévre szól, az első 100 helyen szereplő pályázónak az önköltség felét biztosítja az ösztöndíj. Ez a 2024/2025-ös tanévben jogász szakon 192.500 Ft-ot jelent, az utánuk következő 50 hallgatónak pedig az önköltség egyharmadát, vagyis 128.000 Ft-ot. A pályázat elnyerésének további feltétele, hogy abban a fél- évben, amikor pályáztok, az önköltség rátok eső részét határidőben befizessétek, határidőben beiratkozzatok és állítsátok aktívra a hallgatói státuszotok a Neptunban. Abban az esetben, ha bármilyen okból kifolyólag megszűnne a jogviszonyotok, a kifizetett ösztöndíj összegét vissza kell fizetnetek. A kérelmet a honlapról tudjátok letölteni, kizárólag ezen formanyomtatvány kitöltésével lehet igényelni az ösztöndíjat. Ezt szeptember 30-ig kell legkésőbb beküldenetek. A kérelemhez szükséges csatolni kell az érettségi bizonyítvány másolatát. Bővebb információt és a szükséges formanyomtatványt az egyetem honlapján (https://jak.ppke.hu/osztondijak) találhatjátok meg!

RÁSZORULTSÁGI ALAPON KÉRVÉNYEZHETŐ
ÖSZTÖNDÍJAK

Nagycsaládos ösztöndíj

Az ösztöndíj célja a nagycsaládokban felnőtt, jól teljesítő, de önköltséges képzésre bejutott hallgatók felsőfokú tanulmányainak elősegítése. Fontos, hogy nemcsak két testvér esetén jár, hanem akkor is, ha valaki három gyermeket nevelve rendelkezik hallgatói jogviszonnyal – ez a levelezős hallgatókat érintheti elsősorban. Az ösztöndíj az irányadó költség 20%-ának elnyerését biztosítja számotokra. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagjai, illetve a tag-családok gyermekei számára elérhető az ösztöndíj. Az első tanulmányi félévetekben az ösztöndíj elnyeréséhez szükséges, hogy a felvételi eljárásban legalább 400 pontot elérjetek, PPKE JÁK bármely alap vagy osztatlan képzési szakán, önköltséges képzésre nyerjetek felvételt, határidőben beiratkozzatok, és aktívra állítsátok a hallgatói státuszotokat.

A későbbi félévekben az összesített korrigált kreditindex lesz az irányadó, az előző félévben el kell érnetek a 4,00-ás szintet, és a költségtérítés összegét az adott félévben határidőben be kell fizetnetek. A kérelem benyújtásának feltétele, hogy ti, vagy valamelyik szülőtök érvényes NOE tagsággal rendelkezzetek, s ezt a tagdíj befizetését igazoló csekkel vagy pedig a NOE elnökének vagy főtitkárának írásos nyilatkozatával tudjátok igazolni.

Szent Miklós ösztöndíj

A Szent Miklós ösztöndíjat az önköltséges, nappali munkarendű, jogász vagy igazságügyi igazgatás képzésre felvett hallgatók vehetik igénybe. Mind az őszi, mind a tavaszi félévben igényelhető minden évben kétszer leadható – tehát egyszeri juttatást jelent félévente –, és akár végig, a teljes képzés idejére megpályázható. A Kari Iktatóban jogviszonyigazolással, hatósági bizonyítvánnyal, és a szükséges dokumentumokkal együtt tudjátok leadni az ösztöndíj kérelmet. Változás, hogy idéntől hiányosan leadott pályázat esetén hiánypótlásra is van lehetőség. Az elfogadható dokumentumok listáját és a pontozási rendszert megtaláljátok a honlapon (https://jak.ppke.hu/osztondijak).

                                                                            Rendkívüli szociális ösztöndíj

Rendkívüli szociális támogatás egy képzési időszakra egyszer folyósított juttatás, ami a hallgató életkörülményeiben hirtelen bekövetkezett, előre nem látható romlás miatt kérvényezhető. Azok a hallgatók pályázhatnak, akik alap- és mesterképzésben, vagy osztatlan képzésben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, függetlenül attól, hogy államilag támogatott vagy önköltséges formában kerülnek felvételre, és nappali tanrendű oktatásban vesznek részt. Fontos, hogy jelentős különbségek vannak a pályázat benyújtása során az önköltséges és állami támogatásban részesülők között: akik önköltséges képzésen vannak, az Egyetem honlapján érhetik el a kérelmet. Ők a jogviszonyigazolással, a hatósági bizonyítvánnyal, valamint az egy háztartásban élőkről szóló dokumentumokkal együtt adhatják le a kérelmet az egyetemen, a Kari Iktatóban. Akik államilag támogatott képzésen vannak, a Neptunon találják meg a leadáshoz szükséges kérvényt, ott is kell kitölteni, illetve csatolni az előbb említett dokumentumokat, valamint leadni.

Rendszeres szociális ösztöndíj

A rendszeres szociális ösztöndíj a hallgató szociális helyzete alapján biztosított, havonta folyósított juttatás, amely a szociális juttatásokra jogosult hallgatók számára adható és államilag támogatott munkarendben tanulók pályázhatják meg. A Szent Miklós ösztön-díjhoz hasonlóan minden tanévben igényelhető, és akár a képzés teljes ideje alatt megkapható. Az ösztöndíj kérelmet a Neptun rendszeren keresztül tudjátok benyújtani, a félév utolsó bejelentkezési napjától egészen szorgalmi időszak második hetének péntekéig. A kérelem automatikusan tartalmazza a (Neptun rendszerben található) szükséges dokumentumokat, így a szociális helyzet szempontjából fontos adatok módosítására a kérelem benyújtása előtt van lehetőség. A pályázatot 2024. szeptember elején tudjátok beadni. További információkat a korábban említett oldalon (https://jak.ppke.hu/osztondijak) találhattok.

Alaptámogatás

Azok, akiket felvettek államilag támogatott alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre, az első bejelentkezés alkalmával külön kérelemre a hallgatói normatíva 50%-ának, akik mesterképzésre nyertek államilag támogatott formában felvételt, az első bejelentkezés alkalmával a hallgatói normatíva 75%-ának megfelelő összegű alaptámogatásra jogosultak, ha fogyatékossággal élnek, vagy egészségi állapotuk miatt szorulnak rá, halmozottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók, nagycsaládosok, árvák, hátrányos helyzetűek, félárvák vagy gyámságuk nagykorúságuk miatt szűnt meg. Az alaptámogatás iránti kérelmet a Neptun rendszerén keresztül kell benyújtani, a bejelentkezés időszak végétől a szorgalmi időszak második hetének péntekéig. A kérelem csak úgy, mint a rendszeres szociális ösztöndíj esetében, tartalmazza a szükséges adataitokat, így ezeket nem kell külön csatolnotok. Részletesebb információ a honlapon megtalálható, az aktuális Hallgatói térítési és juttatási szabályzatból érhető el.

Sienai Szent Bernardin ösztöndíj – Kulturális és sporttevékenység támogatásáért

A PPKE JÁK népszerűsítését szolgáló sporttevékenység támogatására szóló ösztöndíj, amelynek elnyeréséhez aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznetek. Egyéni- és csapatsportokban is lehet pályázni. A csapatsportok esetében a csapattagoknak egyesével kell benyújtani a kérelmet, de szükséges feltüntetni, hogy melyik csapat tagja.

Egyéb ösztöndíj

A Kar a hallgató kérelmére egy egyösszegű, vagy egy tanulmányi félévre rendszeres támogatást nyújthat. Ez kérelmezhető többek között kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkező önköltséges hallgatók esetén, tudományos diákköri munka támogatására, külföldi tanulmányok kiegészítésére.

+1: A tanulmányi ösztöndíj

A tanulmányi ösztöndíj egy tanulmányi félévre adható juttatás, amelyben az aktív státuszú, államilag támogatott, teljes idejű alapképzésben és osztatlan alapképzésben résztvevő hallgató részesülhet. Nem kell külön megpályázni, az elnyerése „automatikus” a jogosulttá válók számára. Az ösztöndíj jogosultság, illetve az ösztöndíj összege az előző aktív tanulmányi félév korrigált kreditindexe (ösztöndíj index) alapján került megállapításra, tehát Ti leghamarabb a 2. félévetekben válhattok jogosulttá. Az ösztöndíjak megpályázása előtt mindig részletesen olvassátok el a tájékoztatót a honlapról vagy a Hallgatói térítési és juttatási szabályzatát, amit megtaláltok, a PPKE JÁK/hallgatóinknak/szabályzatok, mintatantervek menüpont alatt. Az ösztöndíjakra történő pályázást a honlapon letölthető formanyomtatványok benyújtásával tudjátok megtenni, a szükséges dokumentumok csatolásával.

Az egyes ösztöndíjak pontos határidejét feltüntetik a PPKE JÁK honlapján, a pályázatok aktualitása előtt, így érdemes rendszeresen figyelni a honlapot. Amennyiben továbbra is felmerülnek bennetek kérdések a témával kapcsolatban, nyugodtan keressétek a tutorjaitokat, illetve a JÁK HÖK elnökét, Dér-Herendovics Zsoltot és Szociális Bizottság elnökét, Hetényi Adélt.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr1418482971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása