"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Tanulásra fel! – Könyvtárak az egyetem környékén

Galaczi Kitti

2024. május 22. - Ítélet.Pázmány

A könyvtárak igénybevétele nem csak különböző beadandók megírásakor hasznos, de látogatásuk a vizsgaidőszakban is erősen ajánlott. Igazán megnyugtató tud lenni, amikor beülve az olvasóterembe, az ember többedmagával találkozik a feltornyosuló tanulnivalók mellett görnyedve.

pexels-pixabay-247899.jpg

Véleményem szerint a könyvtárak igencsak megkönnyítik az egyetemisták életét, nem csak a motiváló környezet, hanem a praktikusság szempontjából is, hiszen az egyetem környékén számos könyvtár található, a megközelítésük pedig rendkívül könnyű. Ha kiszakadnátok az egyetem falai közül, de hasznosan szeretnétek eltölteni a fennmaradó időtöket és szívesen belemerülnétek a tanulnivalóvalóba, vagy csak olvasnátok valamit kikapcsolódásképpen az alábbi könyvtárak közül tudtok válogatni! 

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Könyvtára

A legkézenfekvőbb hely a tanulásra Egyetemünk Könyvtára, a B épület első emeletén, amely akár 80 személy befogadására alkalmas. Itt futhattok össze a legtöbb ismerőssel. A könyvtár előterében ruhatár, fénymásoló és elektronikus adatbázisok elérését biztosító számítógépek is rendelkezésre állnak a hallgatók számára. Az előtérből nyílik a hely egyik különlegessége, a Királyok Terme, amelynek falait a XIX. század végén festette Gaál Lajos. Az olajfestményeken jelentős magyar történelmi személyek köszönnek vissza. A könyvtár használata ingyenes a kar hallgatói számára, a gyűjtemény helyben vehető igénybe. Hétfőtől csütörtökig 8:00-18:00-ig, pénteken 8:00-16:00-ig van nyitva. Május 25-én, szombaton 9-től 18-ig tart nyitva.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Központi Könyvtár   

A Pázmányos könyvtártól eltekintve az egyetemhez a legközelebb a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtára található. A 4-es metróból kiérve a Baross utca és a Reviczky utca találkozásánál léphetünk be a könyvtár ajtaján. A Központi Könyvtár 6 szintből áll, és a Sárkányos Gyerekkönyvtár kivételével, mindegyik szinten adottak a lehetőségek ahhoz, hogy belemerülhessünk a tanulásba. Az éves olvasójegy ára nagyon baráti, mindössze 400 Ft, ez a jegy típus nem tartalmaz wifi használatot és kölcsönzési lehetőséget, de aki olvasni, tanulni szeretne, annak tökéletes. Hétköznap 10:00-20:00-ig, szombaton pedig 10:00-16:00-ig látogatható a bibliotéka, de az utóbbi változhat, kövessétek figyelemmel a honlapját. A könyvtár legkedveltebb részei a 4. szinten lévő olvasótermek. Az eredetileg főúri rezidenciának épült Wenkcheim-palota gyönyörű termei miatt a turistacsoportok is szívesen látogatják az épületet. A könyvtár a vizsgaidőszak közeledtével egyre zsúfoltabbá válhat, így előfordulhat, hogy nem találunk megfelelő helyet a tanulásra.

Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtár

A Kálvin téren sétálva szinte kikerülhetetlen a hatalmas Múzeumkert, ahol egyébként könyvtár is található. A Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtára egy nyilvános tudományos szakkönyvtár, a használata beiratkozáshoz kötött és ingyenes. A folyóiratok, kézikönyvek ugyan nem kölcsönözhetők ki, de az 1949 után kiadott könyvekből egy hónapra 2 kötetet is kivehetnek az olvasók. Viszont a vizsgaidőszakban már csak egy hétre lehetséges a kölcsönzés. A számítógép- és internethasználat is ingyenes, emellett több EISZ adatbázis is elérhető a könyvtár számítógépein keresztül, többek között az Akadémiai Kiadó Folyóiratai, USC SOÁ Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma vagy az Akadémiai Kiadó szótárszervere. Az olvasói terekben az étkezés, vagy mobilhasználat nem megengedett. A könyvtárat hétfőn és csütörtökön általában 9:00-17:00-ig, pénteken pedig 9:00-15:00-ig látogathatjátok, de az aktuális információkért érdemes a könyvtár honlapját figyelemmel követni.

Budapesti Vasas Központi Könyvtár Alapítvány

A könyvtárat a 9-es busszal a legegyszerűbb megközelíteni, amiről a Horváth Mihály Téren kell leszállni, majd pár perc sétát követően található meg az épület. Az éves beiratkozási díj a diákok számára 1100 Ft. Ingyenesen lehet napi 1 órát használni az internetet. Fénymásolásra és nyomtatásra is van lehetőség, díjfizetés ellenében. Egy alkalommal maximum 5 könyv, 3 hangoskönyv és 3 folyóirat kölcsönözhető ki, a könyv és a hangoskönyv 4 hétre a folyóirat pedig 1 hétre vehető ki. A nyitvatartás hétfőn és szerdán 12:00-18:00-ig, kedden és csütörtökön 9:00-17:00-ig tart.

Országos Idegennyelvű Könyvtár

A bibliotéka a Kálvin térről a 49-es villamossal közelíthető meg. A villamossal egy megállót kell utazni a Fővám térig, ahonnan pár perc sétára van az épület. A könyvtár nyilvános világirodalmi és nyelvtudományi szakkönyvtár. Az intézményben eredeti nyelvű, kortárs világirodalmi, zenei és művészeti dokumentumokat találunk. Az egyetemisták számára 1750 Ft az éves olvasójegy ára. Az internethasználat és a könyvek, hangoskönyvek, DVD-k, CD-k kölcsönzése díjmentes, és van lehetőség laptop kölcsönzésre, nyomtatásra, fénymásolásra, szkennelésre is, díjfizetés ellenében. A könyvtár hétfőn és kedden 10:00-17:00-ig, szerdán és pénteken 10:00-19:00-ig tart nyitva.

Remélem a cikkem hasznosnak bizonyul számotokra, és a vizsgaidőszakban sokatok élni fog a könyvtárak adta lehetőségekkel. Sok sikert kívánok a vizsgákhoz!

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr7718403795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása