"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

A „mérgező hölgy”

Szegedi Zita Adél

2024. április 17. - Ítélet.Pázmány

Világszerte számtalan elképesztő és bizarr jelenségről számoltak már be az egészségügyben dolgozók, de vannak olyanok, amelyek még ezek között is különösen sokkolónak számítanak. Az utóbbiak közé tartozik Gloria Ramirez esete. A „mérgező hölgy” halálát övező homály immáron több, mint 30 éve szolgáltat beszédtémát orvosi és civil körökben egyaránt.

pexels-pixabay-263402.jpg

1994. február 19-én Gloria Cecilia Ramirezt félig eszméletlenül szállították be a mentők a Kalifornia állambeli Riverside General Hospital-be. A 31 éves, 2 gyermekes anya negyedik stádiumban lévő méhnyakrákkal küzdött, amely előbb vese-, majd szívleállást okozott. Az orvosok hiába küzdöttek az életéért, nem tudták megmenteni: este 9 óra körül, mindösszesen háromnegyed órával a kórházba érkezése után állapították meg a halál beálltát.

 A beteg ellátása közben azonban több szokatlan dolog is történt. Amikor Susan Kane, az egyik nővér tűt szúrt Gloria karjába, hogy vért vegyen tőle, erős, ammónia-szerű szag csapta meg az orrát. Maureen Welch, légzésterapeuta szerint „[a vérének] »avas« szaga volt, olyan, mint a kemoterápián átesett pácienseké.” A jelenlévő rezidens, Julie Gorchynski, és a sürgősségi osztály osztályvezető főorvosa, dr. Humberto Ochoa nemcsak, hogy megerősítették az ammóniaszagot, de sárgás színű darabkákról számoltak be a beteg vérében.

mergezo_holgy_1_kep.jpg

Nem sokkal azután, hogy ezeket a felfedezéseket megtették, felgyorsultak az események. Először Susan Kane, majd Julie Gorchynski, nem sokkal később pedig Maureen Welch is elájult. Kivitték a teremből és ellátták őket, majd az osztály teljes személyzetét is evakuálták. Kint le kellett venniük a ruháikat, majd ezeket vegyvédelmi zsákokba helyezték. Összesen 5 dolgozót kellett kórházban ápolni a történtek után, közülük Julie Gorchynski produkálta a legsúlyosabb mérgezésszerű tüneteket; őt 2 hétig kezelték az intenzív osztályon.

Mindeközben a másodlagos traumatológiai csoport – már teljes vegyvédelmi felszerelésben – visszament az ekkor még életben lévő Gloriához. Szívmasszázst végeztek rajta, de nem sokkal később elhunyt. Ezek után a holttestet biztonsági okokból többrétegű hullazsákba helyezték, és a hullaház egy teljesen elkülönített részébe szállították. Közben egy kifejezetten ilyen vészhelyzetekre kiképzett csapat átvizsgálta a teljes sürgősségit veszélyes anyagmaradványok után kutatva, de nem találtak semmit.

A rendkívül gyors, mindösszesen 90 percig tartó boncolás során semmi rendelleneset nem állapítottak meg. A patológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a halál oka egyértelműen a rák volt, amely előbb veseleálláshoz vezetett, ez pedig szívleállást okozott. A halottkém azonban nem elégedett meg ezzel a válasszal, ugyanis ekkorra a sajtó is „felkapta” az esetet, így óriási nyomás alá került. Mindenkit bevont a vizsgálatba: a kórházat, a személyzetet, és természetesen a Ramirez családot is, utóbbiaknak azonban nem volt tudomásuk arról, hogy Gloria bármilyen olyan anyagot fogyasztott volna, amely kiválthatott volna ilyen mérgező hatást.

pexels-rdne-stock-project-6129684.jpg

Végül a megyei egészségügyi osztály egy tudósokból álló, kétfős csapatot bízott meg további vizsgálatok lefolytatásával. Ők végül egy lehetséges megoldásra jutottak: mind a 23, Gloria Ramirez-zel egy helyiségben tartózkodó személyen tömeghisztéria tünetei jelentkeztek. Erre válaszul a megbetegedett dolgozók közül többen is rágalmazás miatt beperelték a kórházat, a két tudóst, és a megyei egészségügyi hivatalt is.

Ezután a halottkém egy külsős laboratóriumhoz fordult. A Lawrence Livermore National Laboratory tudósai egy teljesen új felfedezést tettek: a Gloria Ramirez-től vett mintákban nyomokban dimetil-szulfoxidot (DMSO) találtak. (Ezt az önmagában emberre nézve teljesen ártalmatlan vegyületet a gyógyszeriparban elsősorban fájdalomcsillapításra használják.) Ezek alapján a laboratórium vezetője az alábbi következtetésre jutott: Gloria Ramirez feltehetően „önkezelte” magát, és dimetil-szulfoxidot szedett a fájdalmai miatt. Amikor azonban azon a végzetes éjszakán kihívták hozzá a mentőket, az ellátása során kapott oxigén reakcióba léphetett a szervezetében lévő DMSO-val, és először – szintén ártalmatlan - dimetil-szulfonná (MSM), majd halálosan mérgező metil-aminná alakult át.

mergezo_holgy_2_kep.jpg

Erről a teóriáról összességében elmondható, hogy - bár végül is bekerült a halottkém hivatalos jelentésébe – kevesebben voltak, akik egyetértettek vele, mint akik nem. Egyrészt azért, mert a Ramirez család váltig állította, hogy Gloria nem szedett semmi ilyesmit, másrészt pedig azért, mert a hozzáértők szerint képtelenség, hogy a kórház által használt oxigén kiváltson ilyen mértékű reakciót. Nem mellesleg DMSO amúgy is jelen van a legtöbb ember szervezetében, mert gyakori összetevője a feldolgozott élelmiszereknek.

Létezik azonban egy másik teória. Eszerint mivel Riverside megye Amerika egyik legnagyobb metamfetamin-elosztópontja volt, így valószínűsíthető, hogy a dolgozók közül néhányan infúziós zsákokban metil-amint (mérgező, leginkább tisztítószerekhez használt vegyület, amely a metamfetamin egyik hozzávalója) csempésztek ki a kórházból, és az egyiket véletlenül felhasználták a beteg ellátása során.

Gloria Ramirez után egy gyászoló család és megannyi kérdőjel maradt: hiába a teóriák, a mai napig nincs konkrét válasz arra a kérdésre, hogy pontosan mi történt a halálakor jelenlévőkkel.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr118382431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása