"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Kupakgyűjtés: jól hangzik, de van bármi értelme?

Vajda Vilmos

2023. december 17. - Ítélet.Pázmány

Egyre több hazai településen (is) találkozhatunk szív alakú vagy hasonló formájú, kimondottan kupakok leadására alkalmas szelektív gyűjtőkkel, amelyek legtöbbször valamilyen jótékony célt tűznek ki maguk elé, azonban felmerül a kérdés: hogyan lesznek ezekből a műanyagkupakokból kerekesszékek vagy többmilliós műtétek? A rövid válasz az, hogy sehogy, de azért nézzük meg egy kicsit részletesebben!

pexels-krizjohn-rosales-761297.jpg

A Dániából indult mozgalomra már Európa számos országában van példa, Magyarország mellett például a lengyeleknél vagy a bolgároknál is találkozhatunk velük. Az alapkoncepció mindenhol hasonló: egy központi helyen kihelyezett tárolóban lehet a kupakokat gyűjteni, amely amint megtelt elszállítják, és a felgyülemlett műanyagot hulladékfeldolgozó cégeknek eladják.

A kupakokat válogatás után ledarálják, majd újrahasznosítják őket, például öntözőkannákká, vagy lapátokká. A kupakokat azért kell külön gyűjteni, mert polipropilénből készültek, más anyagból, mint a palackok. a műanyag flakonok mellett ugyanitt gyűjthető többek között a mosószeres kupak, különböző tejtermékek dobozának műanyag fedele vagy akár a samponos, testápolós doboz kupakja is.

A műanyag kupakokat a legtöbb cég 20-60 Ft/kg-os áron veszi át. Egy kupak súlya nagyjából 3 gramm. Vagyis ahhoz, hogy jelentősebb pénz összegyűljön belőle, több tonnányi kupakra van szükség. Ha 60 Ft/kg-mal számolunk, egy kétmillió forintos adományhoz 33 tonna kupakot kell összegyűjteni - ez több mint 11 millió kupakot, vagy 87 teli kupakgyűjtő szívet jelent.

Nyilvánvalóan a „sok kicsit sokra megy” közmondás a kupakok esetén is érvényesülhet, de ha a fentiek alapján számolunk, csak ahhoz, hogy a gyűjtődoboz árát visszafizessük, amelynek ára körülbelül bruttó 323.000 forint, több, mint 500 kilogramm kupakra lenne szükség (és ebben még nincs benne a szállítási költség).

Tehát összességében kimondhatjuk, hogy a kupakgyűjtés anyagi szempontból nem a legcélszerűbb az adakozásra, azonban nem mehetünk el említés nélkül a pozitív oldalai mellet sem: ezek a nyilvános, jól látható helyen kihelyezett gyűjtődobozok kiválóan emlékeztetnek minket az önzetlen jótékonykodás fontosságára. Emellett - bár szerencsésebb, ha műanyag palackokat nem is vásárlunk - a szelektíven gyűjtött kupakokkal a környezetünk védelmét is szolgáljuk.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr7918283137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása