"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Roberto Saviano

Győri Fortunató

2024. május 10. - Ítélet.Pázmány

Ha a maffia szóba kerül, mindenki Olaszországra asszociál nem is véletlenül, hiszen ki ne hallott volna a Camorráról, a hírhedt nápolyi bűnszervezetről. Az olvasók közül is biztosan sokan olvasták a Gomorrah című könyvet, vagy látták a Gomorra című sorozatot, amik ennek a szervezetnek a működéséről szólnak. De vajon hogyan láthatták meg a napvilágot egy ilyen hatalmas bűnszervezetről és annak működéséről szóló produktumok? Hiszen mind tudjuk, hogy a maffia nem igazán szereti, ha kiteregetik a szennyesét... A válasz az olasz író, Roberto Saviano. De ki is ez a dallamos nevű szerző, és miért nevezik a legvakmerőbb újságírónak?

pexels-pixabay-8190.jpg

Roberto 1979 szeptemberében látta meg a napvilágot a Pizza és a maffia városában, Nápolyban. Már középiskolás korában is az újságírás érdekelte, később az Armando Diaz Állami Tudományos Középiskolában szerezte meg érettségijét, majd filozófia szakon diplomázott. 2002-ben kezdte újságírói pályafutását, olyan folyóiratoknak és napilapoknak írt, mint a Pulp, a Diario, a Sud. Emellett jelentéseket is készített a Corriere del Mezzogiorno Camorra megfigyelő egységének. Cikkei igen hasznosnak bizonyultak és nagy figyelmet kaptak, olyannyira, hogy 2005 elején az igazságügyi hatóságok is elkezdek érdeklődni nála, hogy a segítségét kérték a szervezett bűnözéssel kapcsolatban. 

A felkérés hatására Roberto egy kínai üzletembernél kezdett el dolgozni a nápolyi kikötő közelében. Innen kezdett el beépülni a Camorra rendszerébe és ásott egyre mélyebre ebben a sötét világban. Rendszeresen látogatta a bűncselekmények, s klánháborúk helyszíneit, szemtanúja volt kivégzéseknek, ártatlan emberek halálának és más, egészen elképesztő borzalmaknak. Természetesen mindent feljegyzett megfigyelései során. Így született meg egyik legnagyobb munkája, a Gomorrah című regénye, melyet valós események ihlették, s később még sorozat és film is készült belőle. Ilyen hatalmas és meghökkentő leleplező könyvet talán meg soha nem írt senki a maffia hálózat működéséről és a bűnszervezetekről. Könyve tűpontosan írja le a szervezet mindennapjait. Eltökélt céljának tekintette, hogy rájöjjön arra, hogy miként is lehetne szembeszállni a nápolyi maffiával, akik a szülővárosát irányítják. Mert elmondása szerint, a városában a mai napig ők hozzák a törvényeket, s döntenek életről vagy halálról.

2006-ban, a hálózat tevékenységét leleplező Gomorrah sikerét követően Saviano halálos fenyegetéseket kapott. Ezeket megerősítették a rendőrségi informátorok és a jelentések, amelyekből kiderült, hogy a Casalesi klán – a Camorra társaságának egyik legnagyobb maffiacsoportja – Saviano megölésére tett kísérleteket, kiderült ugyanis, hogy a Camorra a Casalesi klán főnökét, Giuseppe Setolát választotta ki Saviano megölésére.

A nápolyi rendőrségi vizsgálatok után Giuliano Amato olasz belügyminiszter személyi testőrséget rendelt Saviano mellé. 2008 őszén Carmine Schiavone informátor, a bebörtönzött Casalesi klánfőnök unokatestvére, Francesco Schiavone elárulta a hatóságoknak, hogy a klán azt tervezte, hogy karácsonyig kiiktatja Savianót és rendőri kíséretét a Rómát és Nápolyt összekötő autópályán; ennek hatására Saviano bejelentette, hogy el akarja hagyni Olaszországot annak érdekében, hogy ne kelljen halálfélelemben élnie, és normális életet folytathasson. A Camorra azóta is próbálja kézre keríteni, eddig szerencsére sikertelenül.

Rengeteget lehetne még írni Saviano személyéről és munkásságáról, az elképesztő kalandjairól, de hát minek is írnék róla én, ha ő már ezt megtette. Gomorrah című regénye mai napig kapható a könyvesboltokban, akit érdekel ez a világ és van gyomra a realitás borzalmához, az mindenképpen olvassa el. A sorozatról is szólnék pár szót, mert bár több benne a fikció, mégis szorosan kapcsolódik a könyvhöz és annak szerzőjéhez, ugyanis a sorozat forgatókönyvének írója és producere a már említett újságíró, Roberto Saviano. A történet középpontjában Ciro Di Marzio áll, aki a nápolyi maffiavezér Don Pietro Savastano katonája. Ciro célja a túlélés ebben a kegyetlen világban és természetesen a ranglétrán is egyre feljebb szeretne lépkedni, azonban ahhoz, hogy sikerrel járjon sok rémes, kegyetlen dolgot kell tennie. Bandaháborúk sorában vesz részt, rengeteg barátját, testvérét veszíti el. A sorozat kiválóan szemlélteti Olaszország sötétebbik részét, bemutatja mennyire kevés választása is van egy gyermeknek, aki ilyen körülmények között nő fel, emellett pedig izgalmas képsorok százával találhatjuk szembe magunkat. Mindenkinek csak ajánlani tudom a sorozatot, de legfőképpen azoknak, akik szeretik a kicsit durvább krimiket, illetve a nagy Keresztapa-rajongóknak sem fog csalódást okozni.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr4618397685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása