"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Magyar gengszter

Brazda Zsombor

2024. május 06. - Ítélet.Pázmány

A bűn útjára lépés erkölcsi szempontból sosem igazolható, ám mégis több szimpátiát érzünk azok iránt, akik szorult anyagi körülményeik hatására követnek el bizonyos bűncselekményeket. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy miért választja valaki olyan a bűnözői életpályát, aki teljes anyagi biztonságban nevelkedett?

pexels-donald-tong-143580_1.jpg

Bene László 1951. augusztus 12-én látta meg a napvilágot Székesfehérváron. Értelmiségi családból származott, édesanyja pedagógusként, édesapja pedig hegedűművészként tevékenykedett. A művelt közeg ellenére Bene már fiatal korában hajlamot mutatott a bűnözésre, testvére elbeszélése alapján László már általános iskolában karórát tulajdonított el. A korai intések ellenére Bene nem tért a helyes útra. Huszonéves korára már a rendőrök által jól ismert bűnelkövetővé nőtte ki magát, számos rabláson és autólopáson érték tetten a hatóságok, míg végül a ’70-es évek végén visszaesőként hét év szabadságvesztésre ítélték, melyet a szegedi Csillag börtönben kellett letöltenie. Bene elítélése azonban bűnözői karrierjének nem a végét, hanem jóval inkább a kezdetét jelentette.

A büntetés végrehajtási intézet falai között ismerkedett meg ugyanis későbbi tettestársával, Donászi Aladárral. A két férfi börtönéveiket arra használta fel, hogy részletesen megtervezzék, milyen bűncselekményeket követnek el majd szabadulásukat követően. A cél érdekében elmélyedtek a kriminalisztika tudományában, valamint folyamatosan tájékozódtak az éppen folyamatban lévő nyomozásokról.

Donászi 1989-es szabadságra bocsátását követően a páros nem késlekedett, rögtön munkához láttak. Akcióik dohánylerakók ellen irányultak, többek között Egerben, Baján és Veszprémben követtek el lopásokat, melyekkel összesen 16,5 millió forintra tettek szert. A duónak azonban kisvártatva nézeteltérései akadtak, mivel Donászi hírhedt bűnözővé akart válni, amely „vágyát” súlyosabban minősülő bűncselekmények elkövetése révén kívánta valóra váltani. Bene azonban szívesebben maradt volna meg a már bevált, jól jövedelmező dohány eltulajdonításnál.

Donászi és Bene legnagyobb port kavaró bűnelkövetése az úgynevezett „Skálás” gyilkosság volt. (Donászi ekkorra már túl volt egy rablógyilkosság realizálásán, Bene azonban ahhoz a művelethez még nem társult be.) 1992. május 11-én Donászi és Bene első közös rablásukhoz készülődtek. Információjuk szerint a Budai Skála áruház bevételét mindig taxi szállította, így ezt a szállítmányt vették célba. A Bene által vezetett gépjármű segítségével elállták a taxi útját, majd Donászi szó nélkül agyonlőtte a benne ülő 23 éves egyetemista férfit, Sádt Győzőt. Bene ezzel párhuzamosan a taxisofőr és a pénzkísérő ellen intézett támadást, melynek során sikerült megszereznie az áhított táskát. Csakhogy nem a megfelelő kézitáskát vitte magával, hanem azt, amelyben a többi, teljesen üres zsákot szállították, így a páros pénz nélkül maradt. Érdekes módon Benét a történtek után a hatóság ki is hallgatta, ám mivel hihető alibivel rendelkezett, elengedték.

Donászi és Bene a Skálás gyilkosságot követően még több, mint egy évig folytatták a bűncselekmények elkövetését, utolsó rablásukra 1993. november 13-án került sor. Ekkor Donászi a Soroksári úti 1-es számú postában követtel el a bűntettet, Bene ekkor, mint sofőr vett részt a lebonyolításban. Újabb bűncselekményt azonban szerencsére már nem követtek el, mivel a rendőrség 1994. május 5-én mindkettőjüket letartóztatta.

A bíróság 1995 januárjában mindkettőjüket több emberen, részben nyereségvágyból, részben előre kitervelten, részben aljas indokból elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Mivel az akkor hatályban lévő Btk. nem tartalmazta a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés intézményét, ezért mindketten 20 év elteltével szabadulhattak volna.

A szabadulásra végül azonban egyikük esetében sem került sor. Donászi ugyanis 2001-ben egy borotvapenge segítségével öngyilkosságot követett el, Benét pedig ugyan a büntetés végrehajtási bíró háromízben is nem jogerősen feltételes szabadságra helyezte, az első- és másodfokú bíróságok ezen végzéseket minden alkalommal felülbírálták, így Bene László továbbra is a Csillag börtönben tölti büntetését, ahonnan élve talán már sosem szabadul.

Bene börtönévei alatt számos interjút adott. Ezen beszélgetések egyikében elmondta, boldog a börtönben, mivel, ha nem kerül be, sosem lett volna lehetősége olyan szintű tanulmányok folytatására, mint amelyeket jelenleg is végez. Szabadulása után könyv írását tervezi, melynek már a címét is kiötlötte: „Magyar gengszter” névvel készül megírni művét. Erre azonban – mivel a szakvélemény szerint továbbra is fokozott a bűnismétlés veszélye – valószínűleg sosem fog sor kerülni.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr9318397671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása