"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

A Hit szerepe a tanulmányokban

Mozol Kristóf András

2024. augusztus 06. - Ítélet.Pázmány

A jogi tanulmányok, mint az életben megszerzett bármely tudás, olyan lehetőséget ad egy ember kezébe, amellyel saját magát megvalósíthatja és közösségét fejlesztheti. A tudás egy olyan eszköz, amihez azonban céloknak kell kijelölnie az irányt és valamilyen alapnak kell mederben tartania. Egyetemünk keresztény, katolikus szelleme minden alapjait kereső és abban elmélyülni kívánónak segítséget nyújt.

katolikus.jpg

Célként foghatunk fel akármit, ami motivációként hat arra, hogy valamilyen eszközt megszerezzünk. Cél lehet bármi: jót tenni akarás, unalom, boldogság, valaminek való megfelelés, szerelem, boldogság, állás, életpálya, család és a sort talán a végtelenségig lehetne folytatni. Talán az ember legbelsőbb része, hogy szeretne valaki/valami lenni és ez hajtja. Vannak azok, akik kihívásokat keresnek és hosszabb távú céljaik nincsenek és talán szoronganak attól, hogy bármik is lehetnek, de nem tudják, mi a jó döntés és végképp mi az ő döntésük. Sokak szerint a céltalan ember állandóan veszíteni fog, a nem realisztikus célú ember pedig az örökké valóságig fog hajszolni valami elérhetetlent. Meglehet - személyes mivoltja miatt - célt nem kínálhatunk fel senkinek se, de jogi tanulmányaink alatt és egyetemi élet közben bátoríthatunk mindenkit, hogy lépjen ki az addigi mechanizmusaiból és ismerje fel önmagát a kihívásokban. Végső sorban álljunk ki a céljaink mellett, de vegyük észre, hogy mi a saját utunk, mi az, amit a Gondviselés kijelölt számunkra.

Az egyetem rendkívüli mennyiségű tudást és lehetőséget kínál fel, akár szándékoltan, akár szándéktalanul. A tanulmányok egy része annak, amiért jövünk és remélhetően csak egy része annak is, amivel távozunk. Mindenk jártasság, skill, know-how, fun fact hozzátesz ahhoz, amilyenek vagyunk és amilyen a szellemiségünk. Igazából a szellemiség az az alap, amiben a bevezetőben írtunk. Olyan értékek és tudások gyújtópontja, amely segít használni a képességeinket és a tudásainkat. A mai világban nagyon sokat beszélünk az értékekről és arról, hogy azok milyen fontosak, de mégis a legtöbb ember úgy áll hozzá, mint az ajtója előtti gazhoz. Le kéne érte nyúlni, ki kéne jönni a komfort érzésemből, ráér holnap, igazából az a gaz az én részem, sőt a gaz egy érték. Az ember lehet hívő, vallásos, de akár egyik sem, viszont fontos megértenie, hogy az az alap, amire magunkat, a személyiségünket építjük, erősnek kell lennie, hogy kijárja a próbákat és akár önmagunk kontrolljaként is funkcionáljon.

A világ sok alapot, értelmezést és személyiség-képező tréninget kínál fel, azonban a keresztény értékrendszer egy kis helyzeti előnyből indul. A katolikus (egyetemes) vallás megoldás lehet bárki számára, de akár a nem hívőknek is adhat pluszt, amennyiben az ember nyitott szívvel viszonyul hozzá. Ahogy az Egyház is egy sziklára (Péterre), úgy mi magunk az alapjainkat is sziklára kell, hogy építsük. Vannak olyan emberek, akik ügyesebb házépítők, tehetségesebb időjósok, sőt akár a legjobb csatornázók, de a homokra épített ház összefog dőlni. Az érme másik oldalán pedig nem szabad „elkényelmesedni" a sziklára építőknek, ott is van zivatar és özönvíz, ami őket is egyaránt sújtja. Egy erős alap, egy megtartó közösség, az erős hit azonban minden zivatar ellen kiváló esernyő, legyen az egy nehéz vizsga, egy életszakasz vagy akár valami rosszabb.

Iskolánk több foglalkozást is lehetővé tesz az érdeklődők számára. Ilyenek a keddi ima alkalmak, amelyek a pápalátogatásra készültek, de amit idén újra el szeretnénk indítani, illetve a szerdánkénti hittanos gyűlések, amelyek mindig érdekes, mindenki számára befogadható és nyitott foglalkozások. Emellett az egyetemen lelkészi segítségnyújtás is van rögtön az aulában, de ha valaki saját magában vagy kari misék esetén (illetve egyéb foglalkozásokon) szeretne elmélyedni, rögtön a bejárat mellett jobbra, a kápolnában is megteheti.

Azok pedig, akik már úgy jöttek hozzánk, hogy megtalálták az Isten hívószavát, szintén bátorítjuk a részvételre, illetve, hogy spontán, saját ötleteivel és bátran élje meg a közösségében hitét. Törekedjünk arra, hogy mindenki megtalálja az alapot, amire érdemes házat, tudást, közösséget építeni.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr8218461013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása