"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Tutorság

Gerendai Krisztián

2024. augusztus 11. - Ítélet.Pázmány

Kedves Gólyák!

Gratulálunk a sikeres felvételihez, nagyon örülünk, hogy mostantól Ti is a Pázmány közösségét fogjátok erősíteni! Az alábbiakban a Tutori szervezetről olvashattok, amely aktívan a segítségetekre lesz az évek során.

tutorsag.jpg

1. Kik a Tutorok, és mi a feladatunk?

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán 2004 óta működik a Tutori Szervezet. A Tutorság feladata a hallgatóknak, ezen belül is főként az elsőéves hallgatóknak történő segítségnyújtás az egyetemi élet számos területén. Célkitűzésünk támogatni a gólyákat az egyetemi légkörbe történő akklimatizálódásban, avagy bevezetni őket az egyetem közösségi, és ezzel párhuzamosan a tanulmányi életébe is. A hallgatók az első tanévük kezdetekor a felvételi tájékoztatóból, illetve az egyes közösségi média felületeken értesülhetnek a szervezetünkről, megismerhetik tevékenységünket, illetve tagjainkat. A Tutorcsoportokba való jelentkezés online történik, egy kérdőív kitöltésének segítségével, amely után a hallgatókat úgynevezett Tutorcsoportokba osztjuk be. Itt két Tutor közösen, egymással és a hallgatókkal összhangban látja el tevékenységét. A gólyák és Tutorok között jellemzően egy személyes, szoros kapcsolat alakul ki, továbbá a hallgatók a csoporton belül még a tanév kezdete előtt megismerkedhetnek társaikkal, melynek következtében már az első szemináriumok előtt kialakulhat egy mélyebb ismeretség. A Tutorcsoport a Pázmányos közösségi élet alapegysége, amely felszabadult baráti légkör megteremtésével hatékony módot biztosít az információátadásnak és a hallgatók kibontakozásának.

2. Mikor találkoztok először a gólyákkal?

A Tutorság az őszi szemeszter kezdetét megelőzően szervezett közösségi programokkal már a tanulmányok megkezdése előtt lehetőséget nyújt az újdonsült hallgatók összekovácsolódására és a közösségépítés folyamatának megindulására. Az első nagyobb mérföldkő a beiratkozás, hiszen itt létesül a hallgatói jogviszony, és itt mindenki, aki igényt tart rá, kap maga mellé egy Tutor párost, akik onnantól kezdve támogatják az egyetemi pályafutását. A Gólyatábor, a kezdeti épületbejárás, az első tárgyfelvétel és más kulcsfontosságú események a hallgatók első lépéseit szimbolizálják az egyetemi életükben. Többek között ezekhez is nyújtunk segítő kezet, hiszen tudjuk, hogy egy mosolygós, segítőkész Tutor támogatása mennyire megkönnyíti a kezdeti nehézségeket.

3. Miért hasznos ez a szervezet a gólyák számára? Miben tudtok igazán segíteni nekik?

A szervezet fő célja, hogy a Tutor egy olyan biztos pont legyen a gólyák számára, akire bárhol és bármikor számíthatnak, nem csak az első év folyamán, hanem a tanulmányaik idején, vagy akár azt követően is. A szervezet tagjainak felelőssége azonban nem korlátozódik kizárólag az aktuálisan tanulmányaikat megkezdő hallgatókra, ugyanis a Tutor a korábbi évfolyamon vezetett csoportját a későbbi egyetemi félévek során is ellátja tanácsokkal, segítséget és útmutatást nyújt. Emellett pedig bármely hallgatónak szívesen segít a tanulmányi ügyintézésben, a közösség aktív tagjává válásban vagy egyéb kihívások kapcsán. A Tutori munka elhivatottságot és sok ráfordítást is igényel, ugyanis naprakésznek kell lennünk az egyetemet érintő összes tanulmányi kérdéskörben, és tisztában kell lennünk minden olyan lehetséges kérdéssel, helyzettel, melyekkel a hallgatók egyetemi éveik alatt találkozhatnak. Amire büszkék vagyunk, és amiért érdemes aktívan részt venni a Tutorprogramokon az az, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyetemi életen kívül is közeli kapcsolat, barátság alakul ki a Tutorok és a gólyák között.

4. Milyen programokkal várjátok őket az év során?

Még az első félév megkezdése előtt megrendezésre kerül a „Gólyatali”, amelynek keretében a leendő elsőévesek megismerhetik egymást, a különböző játékok és feladatok keretében szorosabb kapcsolatot alakíthatnak ki, valamint a felsőéves hallgatókkal is találkozhatnak. A tanév során ezen kívül a Hallgatói Önkormányzattal együttműködve, részt veszünk a Pázmány nap, valamint Pro Facultate nap megszervezésében, ezentúl különböző kulturális és közösségi programok tervezésében, lebonyolításában is. A tavaly aratott hatalmas siker után idén is találkozhatunk egy újabb nagyszerű Gólyatáborban! Véleményem szerint ez nem csupán szervezetünknek, hanem karunknak és egyetemünknek is hatalmas megtiszteltetés és öröm, élvezzük hát ki, és érezzük jól magunkat!

5. Hogyan lehet csatlakozni a Tutorokhoz?

A szervezet leendő tagjait a tavaszi félévben megrendezésre kerülő felvételi eljárás alkalmával választja ki a szervezet elnöksége, egyetértésben a mindenkori tagokkal. Az eljárás folyamán a

Tutorság tagjai az első, illetve másodéves jelöltek rátermettségét, kreativitását és szervezőképességét az úgynevezett Potenciál Táborban mérik fel, majd a Tutor elnökség a felvételi beszélgetés során a jelentkezők tanulmányi szabályzatokban való jártasságát teszteli.

Ha bármi kérdés merülne fel, nyugodtan keress minket bizalommal!

Elérhetőségeink:

Email: pazmanytutorok@gmail.com

Instagram: @pazmanytutorok

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr7318461015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása