"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Pll: a Döntő

Győri Fortunató

2024. május 15. - Ítélet.Pázmány

Köszöntöm a kedves olvasókat, egyetemi hallgatókat, Pll fanatikusokat, futball kedvelőket. Lassan rákanyarodunk a vizsgaidőszakra, azonban mindenekelőtt a Mamertini és a Fortes Bellatores csapata vizsgázik labdarúgásból csütörtökön 17:00-kor a C épület „parkettáján”. Elérkezett a várva várt döntő, mindkét csapat hosszú és küzdelmekkel teli szezonon van túl és már csak egy meccs választja el őket, hogy magasba emelhessék  a 24 karátos aranyserleget.

a_donto_20240514_225418_0000_1.png

Mindkét alakulat csoportja élén végzett így már az „alapszakasz” után várható volt, hogy ez a párosítás igazi gourmet csemegének ígérkezik a nézőközönség számára.

A Mamertini gárdája a kieséses szakaszt a Csapatnév.txt ellen kezdte meg. Az Itáliai zsoldosokon azonban nem talált fogást az ellenfél. Az elődöntőben Battonyai Tamás fiai előtt már egy nehezebb mérkőzés állt, ugyanis a Piqué Blinders szurkolóit kellett elhallgattatniuk a továbbjutásért. A Mamertini azonban remek formában lépett pályára és a Blinders szurkolókat némasági fogadalom megtételére késztették.

A Fortes Bellatores a Szerdán Megbeszéljük csapatával vívta meg az egyenes kieséses szakasz első mérkőzését. Az ellenfél alakulatának viszont nem sikerült sajnos szerdán megbeszélnie, hogyan fogják megállítani a Nemeth Bulcsú vezette Fortes Bellatorest. Az elődöntőben a szívós Komédia csapatát látták vendégül, kemény meccset láthattak a szurkolók, villantak a lapok, mintha egy vegas-i póker versenyt néztünk volna. A mérkőzés végére viszont Bulcsúéknál jött le a royal flush és bejutottak a döntőbe

A döntő előtt kérdeztem a csapatok kapitányait arról, mit várnak a csütörtöki mérkőzéstől.

Battonyai Tamás (Mamertini):A csapat rendkívül összeszedetten és győzelemre éhesen érkezik a döntőre. Biztos vagyok benne, hogy mindenki a teljesítménye maximumát fogja nyújtani, ahogyan ezt eddig is tettük. A rendszeres videózásnak köszönhetően tisztában vagyunk ellenfelünk erősségeivel és gyengeségeivel, így bízom benne, hogy játékosaink egyéni kreativitása és a csapatszinten mutatott összhang megtalálja a Fortes Bellatores védelmének gyengepontjait. Egy gólgazdag de kimondottan szoros mérkőzésre számítok, a kupáért és a Pázmány Liga bajnok csapata címért jöttünk, így kevesebbel nem érjük be és biztos vagyok benne, hogy nem is kell beérnünk kevesebbel.”

Németh Bulcsú (Fortes Bellatores): „A PLL döntő mindig is egy meghatározó része a bajnokságnak. Nem csak az érmek, díjak és a győztesek miatt, de az egymással versengő lelkes szívüket-lelküket beleadó játékosok, csapatok miatt is. A Mamertini a szezonok során már bizonyított és itt a Fortes Bellatores is, akik most szeretnék megmutatni a nagyvilágnak mire is képesek. Egy izgalmas, remélhetőleg szoros, fair játékot remélünk, amely gólgazdag, látványos és pörgős. Mindkét csapat forrón készül már a meccsre, úgyhogy bízunk abban, hogy hatalmas csata lesz az első helyért”

A kapitányok szavaiból is érzékelni lehet, itt bizony nem babra megy a játék, mindkét csapat elszántan készül a meccsek meccsére.

Az alábbiakban bemutatnám a várható összeállításokat:

Mamertini: Battonyai-Fehér Tamás (C), Hegedűs Barnabás (K), Kovács Bence, Malya Bence, Béres István, Kuthy Gergely, Molnár Levente, Teszár Vilmos, Bagi Ákos, Bélavári Botond, Sárközy Gyula 

Fortes Bellatores: Németh Bulcsú (C), Drucskó Zalán, Bozori Péter, Schmuck Balázs, Theisz Ágoston, Ipacs Gergő, Kiss Ákos, Völgyesi Máté, Szakács Kálmán, Fülöp Balázs. Konta Csanád.       

Kedves olvasók, gondolom mindenkiben még rengeteg a kérdés, Fortes Bellatores vagy Mamertini, Battonyai vagy Németh, nagy öregek vagy újoncok? Vajon pályára lép-e a sérüléssel küzdött Molnár Levente? Videóztak-e eleget Tomiék? Taktikailag elég képzettek-e Búlcsúék?

Ezekre a kérdésekre viszont csak csütörtökön 17:00- kor kaphatunk választ, mindenkit bíztatnék arra, hogy látogasson ki a Döntőre és izgulja végig velünk együtt. A tét óriási, ki emeli magasba a C épület linóleumboritásán a trófeát és ki írja be magát a Pll történelemkönyvébe.

Csütörtökön találkozunk! 

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

Roberto Saviano

Győri Fortunató

Ha a maffia szóba kerül, mindenki Olaszországra asszociál nem is véletlenül, hiszen ki ne hallott volna a Camorráról, a hírhedt nápolyi bűnszervezetről. Az olvasók közül is biztosan sokan olvasták a Gomorrah című könyvet, vagy látták a Gomorra című sorozatot, amik ennek a szervezetnek a működéséről szólnak. De vajon hogyan láthatták meg a napvilágot egy ilyen hatalmas bűnszervezetről és annak működéséről szóló produktumok? Hiszen mind tudjuk, hogy a maffia nem igazán szereti, ha kiteregetik a szennyesét... A válasz az olasz író, Roberto Saviano. De ki is ez a dallamos nevű szerző, és miért nevezik a legvakmerőbb újságírónak?

pexels-pixabay-8190.jpg

Tovább

Magyar gengszter

Brazda Zsombor

A bűn útjára lépés erkölcsi szempontból sosem igazolható, ám mégis több szimpátiát érzünk azok iránt, akik szorult anyagi körülményeik hatására követnek el bizonyos bűncselekményeket. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy miért választja valaki olyan a bűnözői életpályát, aki teljes anyagi biztonságban nevelkedett?

pexels-donald-tong-143580_1.jpg

Tovább

Épített örökségünk védelme

Mogyorósi Kornélia

Minden nemzet érdeke és célja saját identitásának megőrzése, melynek legfontosabb eszköze a kulturális örökség ápolása, kutatása és legfőképp annak átadása a jövő generációinak. Minden ember kötelessége ez, hiszen valamennyi nemzet saját öröksége az egyetemes kultúra egy-egy szeletét képezi. A kulturális örökség fogalmába tartoznak többek között a természeti és ember által kialakított helyszínek, a régészeti lelőhelyek, az irodalmi, zenei, audiovizuális és digitális művek, a szokások, a hagyományok és természetesen egy jelentős részét teszik ki a műemlékek.

zsambeki_templom_muemlekvedelem.jpg

Tovább

Hogyan őrizzük meg a mentális egészségünket?

Knoll Dániel

A mentális egészségünkre muszáj odafigyelni egyetemi életünk során, nem csak a szorgalmi időszakban, hanem a vizsgaidőszakban, sőt, főképp akkor. Életünk ezen szakaszában számos megpróbáltatás érhet bennünket, legyen szó a tárgyfelvételről, a vizsgákról, ügyintézési malőrökről, rengeteg tényező okozhat fejfájást. Olykor előfordulhat az is, hogy nem sikerül egy vizsga, és az könnyen demotiválhatja az embert. Ezekkel mindannyian találkozhatunk viszont van, de van, aki ehhez hozzá van szokva, és van, aki pedig úgy érzi, hogy emiatt összedől a világ. Néha még a média is felfigyel arra, hogy az egyetemisták szellemi-lelki egészsége nem tartozik az „egészséges” kategóriába.

mental-health-2019924_1920.jpg

Ezen említett tényezők a mentális egészségünkre akár romboló hatással is lehetnek, ezért most szeretném megragadni az alkalmat, hogy írjak arról, hogy tudjunk figyelni rá, és tenni ellene A mai rohanó világban, amikor az „információtumultus" felfoghatatlan sebességgel özönlik ránk, hogy stimuláljon bennünket, és elterelje a figyelmünket, ez egy rendkívül nehéz feladat. Nyilván már egyikőnk se tudja okostelefonunk nélkül elképzelni az életét, olyannyira praktikusak, sokoldalúak.

Már régóta tudjuk, hogy a fizikális egészségünk közeli kapcsolatban áll a mentálissal is. Iuvenalis is megfogalmazta a szatíráiban: „Ép testben ép lélek” - ez a mondás pedig örökre irányadó marad. Ha sportolunk valamit - legyen itt szó valamilyen állóképességi sportról, kondizásról, vagy bármely hivatalos sportról - a testünk és a lelkünk is rettentően hálás lesz érte. Az a legfontosabb, hogy kitartóan kell végeznünk ezeket, még vizsgaidőszakban is. Jobban tudunk tőle pihenni, a regenerációnak ezáltal jót tesz, és nem mellesleg segíti az odafigyelést, és az én tapasztalatom szerint a nyomott, egész napos ülés és memorizálás, tanulás közepette rengeteget dob az életkedvemen, felfrissít, és utána sokkal nagyobb elánnal folytatom tovább a munkát.

A másik, ami sokat segíthet a mentális jólétünk fenntartásában, az a napfény. Nyilván lehetne fel lehetne tenni a kérdést, hogy mit csináljunk télen, vagy ha Grönlandon lakunk. Az igazság az, hogy amikor felébredünk reggel, és ha esetleg van időnk, és nem rettenetesen erős az UV-sugárzás, érdemes napszemüveg nélkül egy 10 percet sétálnunk. Ez ugyan rengeteget dob a hormonegyensúlyunkon, ami ezáltal biztosítja a szellemi frissességünket, és jó kezdete lehet a napnak. Egyébként az említett napfény nem csak a perzselő nyári napfényre igaz. A szűrt napfény is ugyanilyen hatással van ránk, továbbá számos tanulmány kimutatta, hogy a korábban említett fókuszálás, odafigyelés is javul a rendszeres napfény hatására, de ez ébredést követő 1 órán belül kell, hogy érje a szemeket.

Nem hagyhatom említés nélkül azt sem, hogy az ember szociális lény, igenis szüksége van a társasági életre, időt kell töltenünk a szeretteinkkel, barátainkkal. Igen, olykor még vizsgaidőszakban is, akár egy vizsga után. Nem lehet alábecsülni, hogy mennyire kellemes tud lenni a lelkünknek a barátainkkal nevetni, beszélgetni, minőségi időt tölteni velük. Ez talán az egyik legfontosabb építőköve a mentális egészségünknek.

Amit meg kell értenünk az az, hogy az egészségünk csakis úgy tartható fenn, ha ezt valójában egészéges szokásokkal és cselekményekkel tesszük. Ezt azért fontos megemlíteni, mert általánosságban ennyi idősen nagyon könnyen hozunk rossz döntéseket, és nem beszélünk eleget arról a hemzsegő mennyiségű addikcióról, ami magával ránthat bennünket melyek nem csak a szellemi és lelki egyensúlyunkat tudják romba dönteni, hanem az épülő karrierjeinkre is negatív hatással lehetnek. Itt első sorban az internetre gondolok.

Ezen belül is a social media világára, ami sokkal több kárt okoz, mint gondolnánk. Bármelyik platformot említhetném hiszen egyik csak egy rövid ideig rabolja az időt, de van olyan is, amely órákra képes elvonni a figyelmünket.. Értelemszerűen erre sem mindenki fogékony, nem mindenkit köt le ez huzamosan, de a social media által okozott irigység, irreális valóságot bemutató képek, videók rendkívüli veszélyt hordoznak magukban. Úgy gondolom, hogy erre a legjobb megoldás az, hogy csakis olyan applikációkat tartunk meg, amelyekről tudjuk, hogy van valami érdemi hasznuk, segít rövid időre kikapcsolódni, de nem foglal le hosszabb időre. Ez összefügg a korábban említett információ mennyiséggel, amely erre a korra annyira jellemző. Szerintem pontosan tudja az olvasó, hogy mire gondolok Tehát meg kell tanulnunk, hogy mi az a tényező vagy cselekmény az életünkben, ami egyértelműen előre visz minket. Ami pedig nem ilyen, azokat meg kell tanulnunk kizárni a mindennapjainkból. Ez a döntés azonban mindenkinek a maga feladata.

Mindezek mellett találunk kell magunknak további kikapcsolódási lehetőségeket is, amelyek segítenek az agyunknak elvonatkoztatni a sok stresszről. Ez megint csak egyénre szabott. Egy viszont biztos: a kreatív tevékenység egyébként szintén pozitív a mentális egészségünknek. Így a művészet bármely ágába beleásni magunkat, azt élvezni, olvasni róla, csinálni, mindenképpen sokat segíthet. Legyen szó filmekről, vagy zenéről.

A tapasztalat azt mutatja tehát, hogy aktívnak kell maradnunk, és a megfelelő emberekkel kell körül vennünk magunkat. Ha összesítjük az említetteket, tapasztalataim szerint kellően kiegyensúlyozottak tudunk maradni.

 

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A „mérgező hölgy”

Szegedi Zita Adél

Világszerte számtalan elképesztő és bizarr jelenségről számoltak már be az egészségügyben dolgozók, de vannak olyanok, amelyek még ezek között is különösen sokkolónak számítanak. Az utóbbiak közé tartozik Gloria Ramirez esete. A „mérgező hölgy” halálát övező homály immáron több, mint 30 éve szolgáltat beszédtémát orvosi és civil körökben egyaránt.

pexels-pixabay-263402.jpg

Tovább

Szomszédviták jogi szemmel, avagy „Rossz szomszédság: török átok”?

Molnár Csenge

Szomszédviták – ez a probléma már nem új keletű, mint ahogyan Arany János 1854-ben írt A fülemile című verséből is láthatjuk. Mindannyiunk életében előfordulhat, hogy valami miatt konfliktusba kerülünk a szomszédunkkal, például ha mindig vasárnap hajnalban nyírja a füvet, vagy általában késő este döbben rá, hogy kellene még egy kép a falra. De vajon mikor érdemes a konfliktust jogi útra terelni? 

residential-2729098_1280.jpg

Tovább

Filmes perek

Molnár Levente

Stranger Things plágium

A Stranger Things egy 2016-ban induló, Duffer testvérek által alkotott sorozat, mely ezidáig négy évadot, és 34 részt foglal magában. A sorozat sikerességét jelzi, hogy eddig 31 Primetime Emmy-díj és 4 Golden Globe-díj jelölést tudhat magáénak azontúl, hogy megnyerte a Screen Actors Guild-díj szereplőgárda kiemelkedő alakításáért drámasorozatban díjat 2016-ban. Ezt azonban valamelyest beárnyékolta egy 2017-ben napvilágra kerülő plágiumgyanú.

filmes_perek_1_kep.jpg

Tovább

Az utánpótlásképzés és az EU jog – A Royal Antwerp-ügy

Simek Fülöp

Nem is gondolnánk, de a labdarúgás, a sport is lehet jogviták tárgya. A futballban ezen viták közül a legismertebbek a Bosman-ügy, amely megváltoztatta az átigazolások történelmét, a mostanában futó Szuperliga-ügy, valamint az általam az alábbiakban bemutatott Royal Antwerp-ügy, melyben a munkavállalók szabad mozgásáról szóló alapelv megsértése volt a konfliktus alapja.

a_labdarugas_kep_1.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása