"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Az objektivizmus – a szabadság mindenekelőtt

Huber Márk

2024. július 10. - Ítélet.Pázmány

Az objektivizmus, mint filozófiai irányzat az orosz származású amerikai írónő és filozófus Ayn Rand (1905. február 2. – 1982. március 6.) teremtett meg. Az irányzatot eredetileg azért alkotta meg, hogy azzal kitalált történeteiben az általa kreált hősök és egyéb szereplők gondolatait és cselekedeteit irányítsa. A filozófia, Rand számára nem egy elvont ezoterikus tudomány volt, hanem egy olyan erő, amely a mindennapi életet és az emberiség történelmét nap-mint nap formálja. 

kep1.jpeg

Tovább

A szólásszabadság szerepe a 2020-2021-es amerikai elnökválasztás idején, avagy a Twitter balra lép, 1. rész

Pászti Erzsébet Anna

Társadalmainkban a szólás- és sajtószabadság olyan jogok, amelyek elengedhetetlenek egy demokratikus állam működéséhez. Vonatkozik ez a közösségi médiára is, ahol a hírek és a különböző információk sorra követik egymást: vannak ezek között hasznosak és különösen kártékonyak is, ugyanakkor az értékítéletet az olvasónak kell meghoznia; nem pedig az oldalt üzemeltető cégeknek. Nagy botrányt kavartak így 2020-2021-ben a Twitter döntései bizonyos közérdekű, az amerikai választásokkal kapcsolatos információk visszatartásáról. 

twitter1_1.png

Tovább

Titkok mindenhol

Molnár Csenge

Titkokkal az élet bármely területén találkozhatunk, akár a baráti vagy családi kapcsolatainkban, a munkahelyünkön vagy az iskolában, éppen ezért a jog is szabályozza a titoktartási kötelezettséget. Ha valaki elárul egy titkot, az nemcsak mások rosszallását vonhatja maga után, hanem akár jogi következményei is lehetnek. De mégis milyen fajta titkok vannak, és melyiknél mire kell figyelni? 

top_secret.png

Tovább

Mitől veszélyes az űrszemét?

Vass Kitti

Talán már maga a feltevés is meglepő lehet, hiszen az űrben végtelen helye van lebegni a szemétnek, szóval hogyan jelenthetne problémát? Elsősorban az űrszemét alatt nem a két űrállomáson megtermelt hulladékra kell gondolni. Azokat ugyanis kilövik a Föld légkörébe, így aztán elég.
pexels-philippedonn-1169754.jpg

Tovább

Javítóintézeti nevelés Magyarországon

Simek Fülöp

A Btk. 108. § (1) szerint a fiatalkorú bűnelkövetőkkel szemben intézkedésként javítóintézeti nevelés is alkalmazható, mégpedig akkor, ha ez az eredményes nevelése érdekében szükséges. Akkor szabhatja ki a bíróság, ha a 12-18 éves fiatal szempontjából ez a módszer hatékony lehet a társadalmi visszailleszkedés elősegítésében, valamint az újabb bűncselekmények elkövetésének megelőzésében. 

 2f36fa41-8141-49bc-8e12-a0d9235ebc60.jpg

Hazánkban jelenleg 4 javítóintézet működik, egy lányok (Budapesten, Rákospalotán), három pedig fiúk részére (Aszódon, Debrecenben, és Nagykanizsán). Az első a Pest vármegyei Aszódon alakult 1884-ben, az akkori igazságügyminiszter, Pauler Tivadar anyagi hozzájárulásával. A cél az volt, hogy ugyan a növendékek, a börtönökhöz hasonlóan, körülkerítve éljenek, azonban az életmódjuknak minél jobban hasonlítani kellett a rendes, polgári élethez. Ennek elősegítésének érdekében „családokra” osztották őket, egy-egy nevelővel, oktatásban részesültek, valamint szakmát is tanultak, amiről a végén papírt is kaptak. Hasonló elvek szerint működött a 19. század végén megalakult többi intézet is, köztük az 1890 óta működő Leánynevelő. E kettőn kívül a székesfehérvári intézet azóta megszűnt, a kassai és a kolozsvári a határon kívülre került. A mai is működőek közül a nagykanizsai 2015-ben, a debreceni pedig 1971-ben alakultak meg.

A 20. század viharjaiban, mint általában egész Magyarország, ezek az intézmények is sok változáson mentek keresztül. A nevelés időtartama eredetileg nem volt meghatározva, addig tartották benn őket, amíg „megmentettnek” nem voltak tekintve, azonban 20 éves korukban mindenképp el lettek bocsátva. A mai szabályozás szerint minimum 1 évig, de maximum 4 évig tarthatóak az intézetben, 21 éves korukban bocsájtják el őket végleg. A cél azonban megmaradt: nem bűnhődni vannak az intézetben, hanem „elhanyagolt és megromlott erkölcseik megjavítása végett vannak a nevelésünkre bízva”, ahogy Magyari László, a debreceni intézet volt igazgatója fogalmaz. 

Napjainkban a javítóintézeteket nagyjából egy bentlakásos iskolaként kell elképzelni. A nevelés végrehajtásáról elsősorban a büntetésvégrehajtási törvény (Bv. tv.) rendelkezik, hangsúlyozva az életkori szükségletek, a személyes fejlődés igényeinek kielégítését. Lehetőséget ad a szüleivel, nevelőivel való kapcsolattartásra, a sport és kulturális események látogatására, sőt szabadságra is, a törvény általi korlátok között. A működésben nagy szerepet kap a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ), amit az 1/2015. EMMI rendelet útmutatása alapján dolgoz ki az intézetek nevelőtestülete. A nevelőtestület tagjai az igazgató, felsőfokú végzettségű pedagógusok, valamint az intézményben vezető munkakörben dolgozó egyéb személyek, (a lehetséges betölthető pozíciókat a rendelet felsorolja, azonban ezek mindegyikének létesítése nem kötelező). Minden növendéknek kötelező biztosítani saját szekrényt, illetve ágyat, kapnak zsebpénzt, ruhákat, munkafelszerelést, amennyiben munkafoglalkozáson vesznek részt, valamint tanszereket is. Az elbocsátás után kötelező a pártfogó felügyelet, lehetőség van a megkezdett tanulmányok folytatására, és az utógondozásra is. 

A javítóintézeti neveltek száma csökkenő tendenciát mutat, míg 2015-ben 313, addig 2021-ben 252 főt számlált a KSH adatai szerint. A Magyar Helsinki Bizottság 2013-as jelentése alapján a neveltek életviszonyai kielégítőek, azonban így is szó van bántalmazásról, és előfordulnak verekedések. A viszonyokon mindig lehet javítani, azonban egy ideális világban nem is lenne szükség ilyen intézményekre.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

Megsemmisítési eljárás

Kovács Kristóf

Ebben a hónapban ünnepelhettük a 20 éves Európai Uniós tagságunkat. Magyarország 2004. május 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja. A több évig tartó csatlakozási tárgyalások lezárulta után az EU-val való csatlakozási szerződést 2003. áprilisában írták alá, Athénban.

eu_1.jpg

Tovább

Tanulásra fel! – Könyvtárak az egyetem környékén

Galaczi Kitti

A könyvtárak igénybevétele nem csak különböző beadandók megírásakor hasznos, de látogatásuk a vizsgaidőszakban is erősen ajánlott. Igazán megnyugtató tud lenni, amikor beülve az olvasóterembe, az ember többedmagával találkozik a feltornyosuló tanulnivalók mellett görnyedve.

pexels-pixabay-247899.jpg

Tovább

Pll: a Döntő

Győri Fortunató

Köszöntöm a kedves olvasókat, egyetemi hallgatókat, Pll fanatikusokat, futball kedvelőket. Lassan rákanyarodunk a vizsgaidőszakra, azonban mindenekelőtt a Mamertini és a Fortes Bellatores csapata vizsgázik labdarúgásból csütörtökön 17:00-kor a C épület „parkettáján”. Elérkezett a várva várt döntő, mindkét csapat hosszú és küzdelmekkel teli szezonon van túl és már csak egy meccs választja el őket, hogy magasba emelhessék  a 24 karátos aranyserleget.

a_donto_20240514_225418_0000_1.png

Mindkét alakulat csoportja élén végzett így már az „alapszakasz” után várható volt, hogy ez a párosítás igazi gourmet csemegének ígérkezik a nézőközönség számára.

A Mamertini gárdája a kieséses szakaszt a Csapatnév.txt ellen kezdte meg. Az Itáliai zsoldosokon azonban nem talált fogást az ellenfél. Az elődöntőben Battonyai Tamás fiai előtt már egy nehezebb mérkőzés állt, ugyanis a Piqué Blinders szurkolóit kellett elhallgattatniuk a továbbjutásért. A Mamertini azonban remek formában lépett pályára és a Blinders szurkolókat némasági fogadalom megtételére késztették.

A Fortes Bellatores a Szerdán Megbeszéljük csapatával vívta meg az egyenes kieséses szakasz első mérkőzését. Az ellenfél alakulatának viszont nem sikerült sajnos szerdán megbeszélnie, hogyan fogják megállítani a Nemeth Bulcsú vezette Fortes Bellatorest. Az elődöntőben a szívós Komédia csapatát látták vendégül, kemény meccset láthattak a szurkolók, villantak a lapok, mintha egy vegas-i póker versenyt néztünk volna. A mérkőzés végére viszont Bulcsúéknál jött le a royal flush és bejutottak a döntőbe

A döntő előtt kérdeztem a csapatok kapitányait arról, mit várnak a csütörtöki mérkőzéstől.

Battonyai Tamás (Mamertini):A csapat rendkívül összeszedetten és győzelemre éhesen érkezik a döntőre. Biztos vagyok benne, hogy mindenki a teljesítménye maximumát fogja nyújtani, ahogyan ezt eddig is tettük. A rendszeres videózásnak köszönhetően tisztában vagyunk ellenfelünk erősségeivel és gyengeségeivel, így bízom benne, hogy játékosaink egyéni kreativitása és a csapatszinten mutatott összhang megtalálja a Fortes Bellatores védelmének gyengepontjait. Egy gólgazdag de kimondottan szoros mérkőzésre számítok, a kupáért és a Pázmány Liga bajnok csapata címért jöttünk, így kevesebbel nem érjük be és biztos vagyok benne, hogy nem is kell beérnünk kevesebbel.”

Németh Bulcsú (Fortes Bellatores): „A PLL döntő mindig is egy meghatározó része a bajnokságnak. Nem csak az érmek, díjak és a győztesek miatt, de az egymással versengő lelkes szívüket-lelküket beleadó játékosok, csapatok miatt is. A Mamertini a szezonok során már bizonyított és itt a Fortes Bellatores is, akik most szeretnék megmutatni a nagyvilágnak mire is képesek. Egy izgalmas, remélhetőleg szoros, fair játékot remélünk, amely gólgazdag, látványos és pörgős. Mindkét csapat forrón készül már a meccsre, úgyhogy bízunk abban, hogy hatalmas csata lesz az első helyért”

A kapitányok szavaiból is érzékelni lehet, itt bizony nem babra megy a játék, mindkét csapat elszántan készül a meccsek meccsére.

Az alábbiakban bemutatnám a várható összeállításokat:

Mamertini: Battonyai-Fehér Tamás (C), Hegedűs Barnabás (K), Kovács Bence, Malya Bence, Béres István, Kuthy Gergely, Molnár Levente, Teszár Vilmos, Bagi Ákos, Bélavári Botond, Sárközy Gyula 

Fortes Bellatores: Németh Bulcsú (C), Drucskó Zalán, Bozori Péter, Schmuck Balázs, Theisz Ágoston, Ipacs Gergő, Kiss Ákos, Völgyesi Máté, Szakács Kálmán, Fülöp Balázs. Konta Csanád.       

Kedves olvasók, gondolom mindenkiben még rengeteg a kérdés, Fortes Bellatores vagy Mamertini, Battonyai vagy Németh, nagy öregek vagy újoncok? Vajon pályára lép-e a sérüléssel küzdött Molnár Levente? Videóztak-e eleget Tomiék? Taktikailag elég képzettek-e Búlcsúék?

Ezekre a kérdésekre viszont csak csütörtökön 17:00- kor kaphatunk választ, mindenkit bíztatnék arra, hogy látogasson ki a Döntőre és izgulja végig velünk együtt. A tét óriási, ki emeli magasba a C épület linóleumboritásán a trófeát és ki írja be magát a Pll történelemkönyvébe.

Csütörtökön találkozunk! 

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

Roberto Saviano

Győri Fortunató

Ha a maffia szóba kerül, mindenki Olaszországra asszociál nem is véletlenül, hiszen ki ne hallott volna a Camorráról, a hírhedt nápolyi bűnszervezetről. Az olvasók közül is biztosan sokan olvasták a Gomorrah című könyvet, vagy látták a Gomorra című sorozatot, amik ennek a szervezetnek a működéséről szólnak. De vajon hogyan láthatták meg a napvilágot egy ilyen hatalmas bűnszervezetről és annak működéséről szóló produktumok? Hiszen mind tudjuk, hogy a maffia nem igazán szereti, ha kiteregetik a szennyesét... A válasz az olasz író, Roberto Saviano. De ki is ez a dallamos nevű szerző, és miért nevezik a legvakmerőbb újságírónak?

pexels-pixabay-8190.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása