A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Döntés a Föld jövőjéről

Legény Anna

2020. január 25. - Ítélet

2015 december 12-én az ENSZ kongresszusán elfogadott Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményről – a továbbiakban egyezmény – csupán az nem hallhatott, aki a világban zajló események elől tudatosan elzárkózik: minden elszánt, a környezetvédelemért kiálló egyén nagy lelkesedéssel fogadta a világ vezetői által hozott megállapodást, amely a globális felmelegedés lelassításáért, s a mindenki számára szintén ismerősen csengő, üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának a redukálásáért született meg. A 195 ország, mely aláírta az egyezményt tagadhatatlanul nagy előrelépéssel örvendeztette meg a klímavédelemért évtizedek óta kemény, olykor reménytelennek tűnő küzdelmet folytató aktivistákat. Miért oly jelentős ez a globális összefogás az életben maradásért, s min múlhat valójában a kitűzött célok elérése, azaz a valódi lépés megtétele egy élhetőbb miliő megteremtésére?
pa_rizsie_ghajlatve_delmiegyezme_ny_1.jpg

Tovább

Minimalizmus – tudatosan, eleget

Legény Anna

A minimalizmus az elmúlt évtizedekben új értelmet kapott, mivel a legtöbb ember előtt, aki meghallja az idegenül csengő szót, már nemcsak a művészeti irányzat gondolata jelenik meg, hanem az életmód egyfajta gyökeres megváltoztatása. A minimalisták olyan fogyasztók csoportját takarja, akik a tudatos fogyasztás jegyében életüket és otthonaikat úgy rendezik be, hogy kizárólag az életvezetéshez szükséges cikkekkel veszik körül magukat, mindezt oly módon, hogy (a cinizmus szülte, elterjedt felfogás ellenére) valójában nem fosztják meg magukat önsanyargató módon az élet nyújtotta javaktól.

minimalizmus_1.jpg

Tovább

Négylábúak védelmében

Petneházi Réka

Ma Magyarországon több mint 80.000 kóbor kutya éli mindennapjait a szabad ég alatt, otthon és család nélkül. A hasonló helyzetben lévő macskák száma pedig a kinti tartás miatt megbecsülhetetlen, de akár a milliós nagyságrendet is elérheti. Hazánkban a tudatos állattartási kultúra hiánya, valamint az örökbefogadás népszerűtlenségének eredményeként évente körülbelül háromezer kutyát altatnak el mindenféle egészségügyi ok nélkül ebrendészeti telepeken.

adorable-cage-canine-2306896.jpg

Tovább

A nem annyira máltai Máltai Lovagrend

Balla György

A Máltai Lovagrend a történelem egyik legismertebb lovagrendje, mely lassan ezeréves múltra tekint vissza. Különösképpen azért érdekes a szervezet, mert amellett, hogy hosszú ideje létezik, még kalandos történelmet is tudhat magáénak, többször át kellett helyeznie a székhelyét.

ke_p_a_nem_annyira_ma_ltai_ma_ltai_lovagrend_balla_gyo_rgy.jpg

Tovább

„...megjártam érted én a lélek hosszát, ...” – a magyar irodalom legszebb szerelmi története

Petneházi Réka

Kibontakozó gyerekszerelem, a boldogság hajszolása, a második világháború pokla, majd a fiatal költő tragikus halála. A magyar irodalomtörténet múzsa és szerető feleségként tartja számon Gyarmati Fannit, aki özvegységébe burkolódzva még hetven évig élt férjével egykor közös Pozsonyi úti lakásukban. Bár soha nem kívánt ennél többet, mégis jóval több volt, mint Radnóti Miklósné. Születésének 107. évfordulója alkalmából szeretnék cikkemben emléket állítani a tanárnak, a kritikusnak, az értelmiségi nőnek, a hitvesnek.
5532300_e71891eca81e0b21dc9e3ce7c97e4880_wm.jpg

Tovább

Hátizsákkal Buddhalandben

Kovács Luca Lukrécia

Pontosan emlékszem hogyan kezdődött. Május végén épp (öröm)könnyek között készültem a büntetőjog vizsgámra, amikor megláttam A tökéletes repjegyet. Bakancslistás helyszín, remek áron fantasztikus időpontban. Kőkemény öt perces mérlegelés után már foglaltuk is az unokatestvéremmel.
ke_pernyo_foto_2019-12-07_13_20_26.png

Tovább

Schweizergarde – alabárdosok a pápa szolgálatában

Antal Bálint

Égnek szegezett alabárdok, jellegzetes fémsisakok és felejthetetlen reneszánsz uniformis – így fest a pápát védelmező Svájci Gárda. A legrégebbi ma is működő katonai alakulatok közé tartozik, egyház- és hadtörténeti szempontból egyaránt érdekes. Megállta a helyét az évszázadok viharában, ma is töretlenül képviseli értékrendjét. Történetük egyedülálló, hűségük megkérdőjelezhetetlen. Dióhéjban prezentálom Róma püspökének testőrségét.sva_jci_ga_rda_1.jpg

Tovább

A Szent István Bazilika rejtett titkai

Asbóth Emma

A Szent István Bazilika Budapest egyik legjelentősebb egyházi és idegenforgalmi nevezetessége, amelyben az országalapító, névadó szent király, a történelmi múlt, maga az épület műemléki és művészeti mivolta egyaránt közrejátszik. A templom, amely megépüléséhez kétszer adakozott egy ország egésze, építése során három tervezőt emésztett fel, s a mai helye tulajdonképp egy árvíznek köszönhető.

a_szent_istva_n_bazilika_ismeretlen_titka.jpeg

Tovább

A régi-új technológiai kémkedés – most épp a Huawei

Balázs Barnabás

Javában zajlik a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között. Az összecsapásban számos eszköz bevetésre kerül, többek között olyanok is, amelyek korábbi sérelmekhez, jövőbeli félelmekhez vagy aktuálpolitikai érdekekhez köthetők, és amelyeket a gazdasági-politikai ellentétek nélkül akár be sem vetnének. Sokak szerint csupán ilyen eszköz a Huawei technológiai óriáscéggel kapcsolatos vád és korlátozássorozat is. Ám azt sokkal kevésbé hallani, hogy ezek a vádak csupán igazságtalan támadások lennének, mivel az ipari kémkedés köztudottan elterjedt. De mi is ez a bizonyos kémkedés, mi alapján születtek meg a vádak?bala_zs_barnaba_s_a_re_gi-u_j_technolo_giai_ke_mkede_s_most_e_pp_a_huawei.jpeg

Tovább