"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" /Pázmány Péter/

Ítélet

Ügyvédi irodák reklámozása

Angyal József

2024. március 27. - Ítélet.Pázmány

A vállalkozások sikerében kulcsfontosságú szerepe van a reklámnak. Segítségével ismerhetnek meg az emberek egy-egy terméket, szolgáltatást, így tudhatják meg, hogy hol találhatnak megoldást az adott problémáikra.

10_ugyvedi_reklam_1_1.png

Tovább

Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége – Az ASEAN létrejötte

Galaczi Kitti

A II. világháború lezárulásával Délkelet-Ázsiában számos ország vált függetlenné korábbi gyarmati függésükből. 1945-ben Vietnám, Indonézia, Laosz és Kambodzsa, 1946-ban a Fülöp-szigetek, 1948-ban Mianmar (Burma), 1957-ben Malajzia, 1965-ben Szingapúr és 1983-ban Brunei. 

15_asean_1.jpg

Tovább

Egy elrabolt gyermekkor ─ avagy a gyermekkatonák élete

Sulyok Veronika

„A gyermekek és társadalmuk jövője szempontjából rendkívül fontos, hogy olyan módszerekbe fektessünk be, amelyekkel távol tarthatjuk a gyerekeket a frontvonaltól, beleértve az oktatást és a gazdasági támogatást.” – Yoka Brandt, az UNICEF ügyvezető igazgató-helyettese.

06_gyermekkatona_kep_1.jpg

Tovább

A Thug-ok

Knoll Dániel

A Thug-ok - nem összekeverendő a mai angol szóval - egy igen hosszú életű bűnszervezetnek/szektának nevezhető, nagyjából 14-19. század között létező csoport volt Indiában, mely körülbelül Közép-India és Bengál területén tevékenykedett. Az olvasó lehet, hogy ismeri is őket az Indiana Jones: A Végzet Temploma (1984) c. filmből.

05_thugok_1_kep_1.png

Tovább

Most vagy soha? - 1848 valódi jelentősége

Dér-Herendovics Zsolt

176 éve tört ki az újkori magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc. Szinte minden magyar ember tud néhány személyt, eseményt kötni a forradalomhoz, hiszen már kisiskolás korunkban is rendületlenül álltuk végig az iskolai ünnepségeket, Himnusszal, Nemzeti dallal, kokárdával, Petőfivel, Pilvax kávéházzal színesítve. Azonban a sok sematikus megemlékezés, Táncsics-szabadítás újrajátszás, és 12 pont sorolás között gyakran elvész a forradalom valódi jelentőségének kiemelése.

03_most_vagy_soha.jpg

Tovább

Zlinszky János Szakkollégium

Kovács Kristóf

Az új tanév rengeteg új változást és kihívást hozott magával, nemcsak a hallgatók, hanem az oktatók és az egyetem vezetőinek számára is. Egyetemünk által megalapításra került a Zlinszky János Szakkollégium, aminek célja az aktív Pázmányos hallgatók szakmai fejlesztése.

young-people-3575167_1280_1.jpg

Tovább

Egységes töltőkábelek – az EU döntésének előnyei

Vass Kitti

Bolygónk szennyezettsége egy igen sürgető megoldást kívánó probléma. Felmérések szerint körülbelül 500 millió tonnányi elektronikus hulladékot termelünk, mely egy ember esetében átlagosan 6 kg-ot jelent. Európában 2016-ban ez a szám 12,3 tonna volt, ami annyit tesz, hogy egy lakosra 16,6 kg e-hulladék jut. E probléma megoldásának érdekében az Európai Unió felszólította Bizottságát, hogy szabályozást alkosson arról, hogy egységesek legyenek a töltőkábelek. Ez végül 2021. szeptember 23-án került előterjesztésre.

13_toltocikk_kep.jpg

Tovább

A hat lépés távolság elmélet

Pászti Anna

A hat lépés távolság (angolul: six degrees of separation) elmélete az az elképzelés, hogy minden ember hat vagy kevesebb társadalmi kapcsolatra van egymástól, tehát bármely két ember összekapcsolható legfeljebb hat lépésben. Ugyanez ismeretes még a hat kézfogás szabályaként is.

07_a_hat_lepes_tavolsag_elmelet_kep.jpg

Tovább

Barbenheimer

Noszkó Dóra

2023 júliusában a filmkedvelő közönségre rámosolygott a szerencse: 2 hihetetlenül várt film bemutatója egy napra esett, ezzel akár egész napos moziélményt nyújtva az érdeklődőknek. A premiert megelőző időszakban azonban a köztudatban a két film annyira összefonódott, hogy kialakult a „Barbenheimer jelenség”.

kep2_2.jpg

Kép: @ThatTallGinger/Twitter

Tovább

Az élet játéka

Erdei Fanni

Pollyanna összeráncolt homlokkal gondolkodott. […] Játszottam, de nem is vettem észre, hogy játszom. Az ember, ha belejön, sokszor van vele így. Annyira megszoktam már, hogy mindig keresek valamit, aminek örülhetek. És higgye el, legtöbbször sikerül is. Csak éppen türelem kell hozzá."

architecture-4132660_1920.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása