Ítélet

2022\11\30
Írta: Mozol Kristóf András Szólj hozzá!

Hitélet a Pázmányon

Idén startolt el, vagy inkább indult újra a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen egy olyan közösség, amely a hit jegyében gyűlik össze minden szerdán 19:30 kor. Ezek a foglalkozások lelkes hallgatók sokaságát vonzzák és amellett, hogy erkölccsel / hittel kapcsolatos kérdéseket beszélnek meg, még „hallgatóbarát” programokat is űznek minden héten. Mi ez?  Szervezet, szakkör, vagy „csak” egy hittanóra? Ennek fogunk ma utánajárni!

resurrection-concept-crucifixion-jesus-christ-cross-sunset.jpg

Tovább

Dori Kürschner, a brazil futball atyja

A brazil labdarúgó válogatott 5 világbajnoki címével a legsikeresebbnek számít, és olyan legendákat termelt ki a világnak, mint Garrincha, Ronaldinho, vagy a valaha volt legjobb játékosnak tartott Pelé. Azonban azt kevesen tudják, hogy abban, hogy a futballjuk ilyen magasságokba jutott, óriási szerepe volt a magyar-zsidó származású Kürschner Izidornak.

attachment1582720819.jpeg

Tovább
Címkék: futball

Népek hagyományai: a Halottak napja

Valahol ünnep, valahol megemlékezés, valahol említést sem tesznek róla. Minden évben, november 2-án elmegyünk a temetőbe, imádkozunk a szeretteinkért, de az eredetét mégis kevesen ismerjük. Mi is az az ír Samhain, vagy a Haitiből eredő Fet Gede? Miből erednek ezek a kulturális különbségek és hogyan is ünneplik a Halottak napját, illetve a Mindenszenteket a világ különböző tájain?

18681557_1152819_3198ac68058c8382723543b95157b133_wm.jpg

Tovább

Egy napunk joghallgatóként  

Reggel van, csörög a vekker, ébredni kell. Már rögtön „hajnalok hajnalán” meghozzuk a nap legnehezebb döntését, bemenjünk-e előadásra? Kisebb mérlegelés és kollegákkal való egyeztetés után eldöntjük, hogy belátogatunk az előadóba. Az ágy melegéből kivánszorogva az első utunk a kávéfőzőhöz vezet. Miután felhörpintettük gőzölgő espresszónkat, és elvégeztük reggeli rutinunkat nekivágunk az útnak.

 books-g648bd6a89_1920.jpg

Tovább

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: kaució, kaukció vagy óvadék?

A legtöbb felnőtt egy saját lakásról álmodozik, azonban ameddig az anyagi lehetőségek ezt nem engedik megvalósítani, marad az albérlet. Több százezer magyar lakik albérletben és fizetett már ki kauciót, azonban gyakori jelenség a lakáskeresők körében, hogy nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mit takar ez a fogalom, mikor kell azt megfizetni és milyen módon kell belefoglalni a bérleti szerződésbe. Sőt, gyakran találkozhatunk a kaukció és az óvadék kifejezésekkel is, így joggal merül fel a kérdés az emberben, hogy akkor most kauciót, kaukciót vagy óvadékot fizet? Melyik mit jelent?

kaucio_kep_kk.jpg

Tovább
Címkék: kisokos, kaució

Robert Durst, a vagyonos ingatlanmágnás igazi arca - 2. rész

Kathie Durst eltünését követően, még két kegyetlen gyilkosság nyomozása során is gyanúba keveredett Robert Durst. Az első áldozata a hozzá igen közel álló barátja volt. Robert ezt követően elmenekült, álruhát öltött és bujkálni kezdett. A második személlyel Robert a későbbi rejtekhelyén került kapcsolatba, aki a férfi a szomszédja volt.

durst2.jpg

Tovább

Robert Durst, a vagyonos ingatlanmágnás igazi arca - 1. rész

A milliárdos ingatlanmogul Durst család életét mindig is figyelemmel követte a média, ahogy a legtöbb vagyonos ember életét általában. Az elmúlt években viszont nem az e körökben átlagosnak vélt botrányaik miatt kerültek az újságok címlapjaira. A családhoz köthető különös események sorozata még inkább fokozta a média irántuk való érdeklődését. Miben különböztek ők mégis a többi ingatlanokkal foglalkozó amerikai milliomos családtól?

durst1.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása