A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

A gyóntatóatya, a fodrász és a magánnyomozó - A magánnyomozás mikéntjei

Kása Zita Klára

2020. július 14. - Ítélet

Agatha Christie, a híres krimi-írónő szerint „egy asszonynak néha szükséges hazudnia; a hazugság jó fegyver. De három ember van (…), akinek egy asszony igazat kell, hogy mondjon. A gyóntatóatyja, a fodrásza és a magánnyomozója.”
Számos regény, film és tévésorozat emel hősévé nyomozókat, magándetektíveket. Ám ez a szakma nem csupán a könyvek lapjain és mozivásznon létezik – a mindennapokban  is akadnak képviselői. A hűtlen feleségek és az enyves kezű tolvajok lépéseit manapság is árgus szemek figyelik. De mit kell tennie annak, aki át szeretné venni a stafétát Sherlock Holmes-tól?

images.png

Tovább

Aranyat érő Adele, avagy ki örökli a Klimt festményt?

Demjén Dorottya

Nemzeti közkincs? Örökség? 2006-ban dőlt el az egyik legmegosztóbb jogvita, melyben a híres Adele című Gustav Klimt festmény és még négy darab alkotása az Osztrák Nemzeti Galériából a New York-i Neue Galériába kerültek át. Az osztrákok számára kulturális gyásznapot, hatalmas veszteséget jelentett e műtárgyak elvitele az országból.

gustav-klimt-1695223_960_720.png

Tovább

Baek ji wiim - „Bizalom a fehér papírban”

Szoták Attila

Koreában a múlt század közepéig a szerződések nagy része egyszerű szóbeli megállapodáson alapultak. A joghallgatóknak természetesen nem ismeretlen a szóbeli szerződések és egyezségek, de a távolkeleti kultúra évezredes hagyományai merőben eltérőek az európai latin-görög- germán örökségtől, főleg a pozitivista jogfelfogástól. A fenti érdekesség megértéséhez érdemes egy pár évszázados időutazással kezdeni.

korea-2684103_1280.jpg

Tovább

Marihuána – Mikor használod legálisan?

Nagy Anna

Nemzetközi viszonylatban az látható, hogy az orvostudomány előrehaladtával egyre nyíltabban állnak az orvosi kannabisz használatához és előállításához mind jogi, mind egészségügyi téren. Ha ennek használatáról, illetve az ezzel kapcsolatos jogszabályokról akarunk beszélni, először tisztáznunk kell magával az anyaggal kapcsolatban néhány kérdést, ugyanis még napjainkban is rengetegen egy kalap alá veszik a kábítószert és a növényből készíthető gyógyhatású készítményeket.

kep1.jpg

Tovább

Történelmi kirándulás Görögország régióin keresztül

Antal Bálint

Áh, Hellász… a hősök és tudósok mesés országa. A demokrácia hazája, a nyugati civilizáció bölcsője, s őszinte csodálatom tárgya. Figyelmemet nem először vonta magára – korábban történelme, később mitológiája, ezúttal pedig közigazgatása által. Ugyan mi akadálya, hogy egy hosszabb cikk formájában egyesítsem e területeket? Tálalom tehát Görögország aktuális közigazgatási rendszerét, miközben felelevenítem egyes régiók történelmét. Cikkemben azonban nemcsak a valóságot igyekszem megrajzolni, hanem a görög mitológiát és hitvilágot is segítségül hívom.

santorini-1948678_1920.jpg

Tovább

A védekezés céljából készült iratok védelme

Kovács Luca Lukrécia

Mindenki előtt ismert az ügyvédi titok intézménye, hogy az ügyvédi titoktartásra kötelezett személy nem tárhatja fel az ügyvédi titkot tartalmazó iratokat, valamint az ügyvédi titokkal kapcsolatosan tanúvallomásra nem kötelezhető. Azonban még ennél is erősebb védelemben részesülnek a védekezés céljából készült iratok. Az új Üttv. egyik jelentős újítása volt, hogy általánosan védett jogtárggyá tette az ügyvédi tevékenység gyakorlója és az ügyfele közötti kommunikációt.

lpp_kovacs_luca4.jpg

Tovább

A Papin testvérpár rejtélyes gyilkossága - Avagy, Franciaország Édes Annái

Tasi Csenge

Az, hogy mentális egészségünk és személyiségünk fejlődéséhez mennyit számítanak a kiegyensúlyozott és normális környezetben eltöltött gyermekéveink ma már tudományos tény, elismert, pszichológiai szaktekintélyek foglalkoznak a kérdéssel. Ha a gyermekek mentális egészségére már 1933 előtt is ekkora hangsúlyt fektettek volna, talán a Papin nővérek sorsa is másként végződik.

papin.jpg

Tovább

A Vadnyugat jogi háttere – avagy mennyire vetít Hollywood

Szekretár Dóra

A Vadnyugat szó hallatára legtöbben egy kopár sivatagra asszociálunk, amit cowboyok, sheriffek és banditák lepnek el, a tűző nap elől a lengőajtós szalonokba menekülve. Whiskyt kortyolgatva, szalmaszállal a szájukban összeszűkült szemekkel méregetik egymást, egyik kezüket a revolverükön pihentetve, hogy egy esetleges párbajra bármikor készen állhassanak. De mennyire is pontos ez a Hollywood által felállított kép?

vadnyugatjogihattere_szt.jpg

Tovább

Az állat általi károkról

Czuczor Sára

Egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak az állattartásra, melyek mind az állatok, mind az emberek védelmét szolgálják. Nap mint nap találkozhatunk kutya által lelökött vázával, vagy súlyosabb esetben, megharapott postással. A jogszabály rögzíti, hogy aki állatot tart, például háziállatot, az állat által másnak okozott kárért felelnie kell. De mi történik, ha az adott kutya csak ideiglenesen van nálunk, vagy elkóborolt, és nem tudni, ki a gazdája? 
allatok_karokozasa.jpg

Tovább

100 éves Trianon

Demjén Dorottya

2020-ban száz éves évfordulójához érkeztünk a trianoni békeszerződésnek. Több kérdést is felvet e kerek szám, hisz a „legenda” szerint száz év elteltével hatályát veszti a békediktátum. Sajnos ez nem így van, a szerződés nem tartalmaz időkorlátot, valamint Magyarország határait a nemzetközi jogi értelemben felváltott párizsi 1947. február 10-én aláírt békeszerződés rögzíti (mely nem rendelkezik titkos záradékkal.)

trianon_dd.jpg

Tovább