A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

VIII. Food Truck Show Budapesten

2018. szeptember 13. - Ítélet

Újabb sikeres Food Truck Show zajlott le múlt hétvégén a Kincsem Parkban. A csaknem 50 büfé kocsi, a megannyi zenei, művész és egyéb bemutatók, valamint rangos agár-és lóversenyek, főként pedig igazi gasztro élmény a köbön.

fts_2018_kincsem_szept_1920x1080_1.jpg

A szeptember 7-9. között tartott gasztro fesztivál, ezúttal némi tematikával fűszerezte tovább a különleges ízeket; mint egy féle kihívás gyanánt, a kitelepülő Food Truck-oknak el kellett készíteniük saját indiai ízesítésű ételeiket. A rendezvényen kiosztott program füzetekben megtalálható szavazólapokon, a látogatóknak lehetőségük volt voksaikat is leadni kedvenc indiai ételükre. Az idei győztes a Meat & Sauce csapata volt, akinek indiai húsgombócos lecsója mindenkit lenyűgözött.

Persze számtalan ízletes fogással találkozhattunk valamennyi büfé kocsi esetében; biztosan mindenki megtalálhatta a magának valót – talán nem könnyen, mert a bőség zavara bizonyosan mindenkit megérint, ennyi íncsiklandó fogás között sétálgatva.

Legszívesebben mi is mindent végig kóstoltunk volna, de ezúttal egy különleges szendvics keltette fel az érdeklődésünket. A Zabáljcsak!, fokhagymás zsemlébe töltött húsos szendviccsel készült, különböző ízletes hozzávalókkal, melyek közül a Deluxe verziót választottuk, melyet BBQ szósszal, kovászos uborkával, vörös cheddar sajttal és amerikai káposztasalátával töltöttek meg. Már önmagában fantasztikus kombináció, de mind ezt megspékelték egy elképesztő Bulleit Bourbon whisky szósszal, külön kérésre.

1_2.jpeg

A kiadós fogás után jöhetett egy íz és látvány világra is lenyűgöző desszert, melyet a Happy Bubbles vanília fagyis, tejszínhabos, gyümölcsös, nutellás waffeljében tökéletesen megtaláltunk. Remek zárása volt egy szuper gasztro élménynek, melyet egy lime-os, citromos házi limonádéval öblíthettünk le.

1_1.jpeg

A jól lakottság után, mi sem kellemesebb, mint izgulni egyet a hangulatos esti lóversenyeken; esetleg nyerni is egy nagyot!

Összességében egy remek, hangulatos, családi rendezvényen vehetett részt, minden kilátogató, mely igazi kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Food Truck Show következő állomása 2018. szeptember 21-23. között Sopron belvárosa, így, aki ezúttal lemaradt hamarosan bepótolhatja!

Máté Laura

Black Food Festival – Ételek Feketében

Könnyű zenei, és gasztro fesztiválok tömkelegével találkozhatunk az év során, de úgy tűnik, még mindig felmerülnek új és egyedi ötletek. Ebbe a kategóriába tartozik az első Black Food Festival is. Ahogy a fesztivál neve is mutatja, valóban a „fekete ételek” és a kreativitásé lesz a főszerep.

A fekete ételek fesztiválját először az Andrássy úti Flow Specialty Coffee Bar &Bistroban rendezik meg november 4-én.

5459.jpg

A közkedvelt, és hangulatos hely igazán megfelelő otthont ad majd ennek a kreatív kezdeményezésnek, mely külföldön már jó ideje megkezdte térhódítását. 

A megszokott ételek és italok mellett, mint a kávé, a kóla vagy a csokoládé, olyan ételkülönlegességek is megjelennek majd, amelyeket fekete színnel el sem tudnánk képzelni. Így például a hamburger, hot dog, chips, tészta ételek, a macaron, vagy akár más országban már nagy sikerre szert tett fekete szezámos fagylalt.

dsc_4010-1000x668.jpg

A gasztro fesztivál azoknak sem fog csalódást okozni, akik tartanak a műanyag színezékektől, hiszen a legtöbb ételhez természetes színező anyagokat – mint a szeder, a ribizli, vagy a szezám olaj – használnak a szemet gyönyörködtető ételek elkészítésekor. 

A mellett, hogy a rendezvényre látogatók egy igazi gasztro élményben vehetnek részt, - az ízek, valamint az ehető művészet okozta látvány révén – a  fesztiválérzést is átélhetik a szórakoztató programok és zene által, egészen 21 óráig. 

További információk az alábbiakban elérhetőek: https://m.facebook.com/blackfoodfestival/

Jegyek elővételben az alábbi oldalon kaphatók: https://tixa.hu/black-food-festival-budapest-2018

Máté Laura

Hogyan kerülhető el az ingatlan vásárláskori illeték teljeskörű megfizetése?

Ki ne hallott volna az elmúlt évek ingatlanpiaci áremelkedéséről, s olyan ismerősökről, akik újonnan vásárolt ingatlanuk kapcsán arról panaszkodnak, hogy a többmilliós lakásuk kifizetésén túl egyéb illetékek is megrövidítik a pénztárcájukat?

Szerencsés esetben mi meséljük a történetet, hogy megengedhettünk magunknak például egy Budapest belvárosában elhelyezkedő ingatlant, azonban ilyenkor kissé keserédesen mindig hozzátéve, hogy bizony elég magas összegű illetéket (általános mérték 4%) is meg kellett fizetnünk az állam javára. Vajon azonban minden esetben terhel minket ez az összeg?

Fontos kiemelni, hogy ingatlan eladáskor személyi jövedelem adót, míg ingatlan vásárlásakor illetéket kell fizetni. Jelen cikk ez utóbbival, azaz a lakás (ingatlan) vásárlás vagyonátruházási illeték szabályait taglalja.

Főszabály szerint az illetékkedvezmények, valamint az illetékmentességek kérelemre adhatók meg, tehát hivatalból nem jár el senki, következésképpen az adózónak kell igényelnie B400-ason, szerződésben, vagy a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozatban.

Az Illetéktörvény (Itv.) rendelkezései kogens szabályok, azoktól eltérni nem lehet, a felsorolások pedig taxatív („teljesen kimerítő”) jellegűek.

  1. Lakástulajdon vásárlása vagy cseréje esetén, ha a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül a vevő másik lakástulajdonát eladja, akkor az illeték alapja elcserélt vagy vásárolt és eladott lakástulajdonok forgalmi értékének különbözete.

- Ez az ingatlan illetékkedvezmény kizárólag az illetékkötelezettség keletkezése napján lakásnak minősülő ingatlanra biztosítható. Tehát kizárólagos lakástulajdon esetén, építési telek esetében például nem.

- Minden lakásvásárlással szemben a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező, egyetlen csere vagy értékesítés vehető figyelembe.

- Kizárólag azonos jogszerzésnél vehető figyelembe, azaz tulajdonjog eladása esetén tulajdonjog vételénél, haszonélvezet eladása esetén haszonélvezet vételénél, haszonélvezet megváltása esetén haszonélvezet alapításánál.

- Az illetékkedvezmény vagyoni értékű jog esetén is biztosítható.

- Az egy éves határidő jogvesztő, ami azt jelenti, hogy annak elmulasztásakor semmilyen körülményre nem lehet hivatkozni.

- Amennyiben a vevő még nem adta el a másik lakását, s nem is nyilatkozik arról, hogy egy éven belül el fogja adni, akkor a kedvezmény iránti kérelmet, valamint az illeték törlését időkorlát nélkül lehet kérni, azonban a befizetett illetéket csak öt éven belül fizeti vissza az adóhatóság.

- Ha a kedvezmény igénybevétele jogosulatlan volt, akkor az általános szabályok szerint előírt illetékalap és a kedvezményes illetékalap figyelembevételével előírt illeték különbözetének háromszorosát kell pótlólag megfizetni.

  1. Harmincötödik életévét be nem töltött fiatal, első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén, az egyébként fizetendő illeték 50%-áig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a tizenöt millió forintot nem haladja meg.

- Ezen ingatlan illetékkedvezmény érvényesíthetőségének feltétele, hogy a lakás forgalmi értéke – azaz 1/1 tulajdoni hányadára vonatkoztatva – a tizenöt millió forintot ne haladja meg.

- Amennyiben a vevő az illetékkötelezettség keletkezésének napján a harmincötödik életévét betöltötte, akkor a kedvezmény igénybevételére nem jogosult.

- Ha az ingatlan illetékkedvezményt jogosulatlanul veszik igénybe, akkor az igénybe vett kedvezmény összegének háromszorosát kell megfizetni.

  1. Ha a vevő magánszemély, akkor az első lakástulajdonának megszerzése esetén részletfizetési kedvezményt kaphat.

- Kérelemre, a kérelemben megjelölt időtartamra, de maximum tizenkét hónapra havonta egyenlő részletekben lehet ebben az esetben megfizetni az illetéket.

  1. Ha a vevő olyan telektulajdont (tulajdoni hányadot) vásárol, amely alkalmas a lakóház építésére, akkor az mentes az illetékfizetési kötelezettség alól, amennyiben a vevő vállalja, hogy négy éven belül lakóházat épít.

- A felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete el kell, hogy érje a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség minimum 10%-át.

- Kizárólag lakás építésére alkalmas beépítetlen terület szerzése esetén adható meg ez az illeték, azonban nem csak az ingatlan-nyilvántartási minősítés irányadó, hanem az ingatlan valós állapota. Tehát, ha „bármilyen” építmény van az ingatlanon a szerződéskötés időpontjában, még akkor is, ha azt később lebontják, az ingatlan már nem beépítetlen.

- Ha a vevő a négy éven belül nem építi fel a lakóházat, akkor a négy év leteltét követően az eredeti esedékességtől felszámított késedelmi pótlékkal növelt összegben kell megfizetnie a felfüggesztett illetéket.

  1. Mentes az illeték alól az egyenesági rokonok egymás közötti vagyonátruházásból származó vagyonszerzés.

- Ide tartozik természetesen az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolat is.

  1. Mentes az illeték alól a házastársak egymás közötti vagyonátruházásból származó vagyonszerzés.

- Fontos tehát, hogy ez az ingatlan illetékmentesség élettársakra, bejegyzett élettársakra nem vonatkozik.

  1. Mentes az illeték alól a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származó vagyonszerzés.

Tekintettel a fenti illetékkedvezmények komplexitására, mindenképpen célszerű adásvételi szerződés megkötéséhez szakértő ügyvéd megbízása, valamint meghatalmazása, mert egy körültekintő és alapos szakember felhívja a fentebb tárgyalt, illetőleg a további részletszabályokra a figyelmet.

hogyan_kerulheto_el_az_ingatlan_adasveteli_illetek_teljeskoru_megfizetese.jpg

Mihály Kristóf

VIII. Food Truck Show Budapest – az év legnagyobb őszi street food fesztiválja

Az országjáró gasztro-fesztivál VIII. alkalommal érkezik Budapestre, hogy a legjobb food truck-eket nemzetközi lóversennyel és agárfutammal fűszerezze a 3 napos, őszi Food Truck Show keretében.

fts_2018_kincsem_szept_1920x1080.jpg

A VIII. Food Truck Show Budapest szeptember 7-9. között kerül megrendezésre, a Kincsem Parkban, mely az ízletes ételek kipróbálása mellett, biztosít lehetőséget nemzetközi ló- és agrárversenyek megtekintésére, vagy akár fogadások megtételére.

Az egészen kezdők számára is nyitva áll a lehetőség, hogy kipróbálják a fogadást, melyhez a fesztiválon megtalálható bet.lovi.hu standon segítséget is nyújtanak, ráadásul apró ajándékkal is jutalmazzák majd az oda látogatókat.

39468155_1843424832413196_7162217648116203520_n.jpg

A versenyek már pénteken este megkezdődnek, az ügető- és agrárversenyekkel, a rendezvény záró napján, pedig a galopp nagydíjakat izgulhatják végig az érdeklődők.

A Kincsem Parkba látogatók, csaknem 50 büfékocsi kínálatából válogathatnak, melyeken a legegyedibb fűszerezésű hamburgereken, újra gondolt szendvicseken és egyéb ínycsiklandó gyorsételeken túlmenően, desszertek széles palettája várja az ízek szerelmeseit, így biztosan mindenki megtalálja a foga alá való falatokat.

96e20adb6628164764d0eaccde1dc98b_640.jpg

A remek falatok minőségi leöblítése is garantált; az ételek változatos kínálata mellett, kézműves sörökkel, pálinkával, borokkal, valamint hűsítő szörpökkel is várják az ínyenceket.

A rendezvény családoknak is kiváló program, hiszen a koncertek, valamint a fesztivál kavalkádot idéző zsonglőrök, bűvészek, breaktáncosok, és utca zenészek bemutatója mellett, a kisebbeket kreatív és kézműves foglalkozásokkal, bábszínházzal, arcfestéssel, körhintával, és állatsimogatóval várják.

A rendezvényről további információk elérhetőek az alábbi oldalon: https://kincsempark.hu/viii-food-truck-show/

Kedvezményes áron elővételes jegyek vásárolhatók az alábbi oldalon: https://kincsempark.jegy.hu/

image001.jpgimage002.png

 

Máté Laura

Volt egyszer egy Budavári Sörfesztivál…

Egy év kihagyást követően, a Budavári Sörfesztivál visszaköltözött eredeti, névadó helyszínére, hogy 4 nap erejéig ismét elkápráztassa a minőségi sör kedvelőit a világörökség falai között.

40330484_1947047622018919_5807874340674338816_n.jpg

A fesztivál augusztus 23-26. között került megrendezésre a Budavári Palota impozáns udvarában. A több mint 250 féle sörkülönlegesség mellett, - melyekben a legjobb hazai, kézműves és nemzetközi sörök is felvonultak – magyar sztárfellépők szórakoztatták a nagyérdeműt a fesztivál minden estéjén, az oroszlános udvar színpadán.

Fellépett többek között Rakonczai Imre, Tóth Csaba, Hangácsi Márton, Horváth Tamás, és még sokan mások. A koncertek után bulizni vágyóknak is adott volt a lehetőség, hiszen hajnali 3 óráig Dj Juhász Laci 3 napon át, a pénteki napon, pedig a Retrostars Vigadó –vendégeként a Fiesta egykori frontembere, Csordás Tibor - szolgáltatták a talp alá valót.

received_269220730354444.jpeg

A szervezők igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy a rendezvénytől korábban megszokott színvonalú kulturális és gasztronómiai programokat vonultassák fel, melyet csak tovább emelt a különleges helyszín, mely önmagában is közkedvelt turista célpont.

Remek szervezői húzás volt, hogy a belépőjegy mellé grátiszként biztosították az egyedi tervezésű fesztivál poharat, valamint az első pohár sört, amely tökéletes alapozásként bizonyult az este további részéhez.

 received_321424038404838.jpeg

Azoknak sem volt lehetőségük csalódni, akik a klasszikus eredeti kézműves, valamint barna söröken túlmenően valami igazán új élményre vágytak.

A bevállalósak kipróbálhatták a konyak meggyes, a whiskys, a banános, vagy akár –a sörfesztiválon elsők között debütáló – sárgadinnyés sört, és a felsorolás meg sem közelíti a teljességet.

received_443837746022483.jpeg

Fiatal és idősebb korosztály is megfordult a fesztiválon; 1-99 évek korig tomboltak Horváth Tamás szombat esti élő koncertjére, mely remekül mutatja, hogy habár a rendezvény a sör köré épült, a kulturált szórakozástól senki nem rugaszkodott el és megmaradt kellemes családbarát rendezvénynek.

Jövő nyáron reméljük, ismét kinyílnak a Budai Vár kapui, hogy a komló illata ismét megtöltse 4 napig lenyűgöző udvarát!

MÁTÉ LAURA

VII. Budavári Sörfesztivál – újra a világörökség falai között

Egy év kihagyás után, az évek óta nagy látogatottságnak örvendő Budavári Sörfesztivál VII. alkalommal tér vissza eredeti helyszínére, hogy a különleges sörök kedvelői ismét bulizhassanak egy nagyot kedvenc italuk társaságában.

sofesztival-a-budai-varban-social-media_1920x1080px-facebook-event-cover-v3.jpg
Sokak szomorúságára 2016-ban több helyen is leközölték, hogy abban az évben várható az utolsó sörfesztivál a Budai vár falai között, a rendezvény pedig a tavalyi évben valóban át is költözött a Szabadság térre, hogy Belvárosi Sörfesztivál néven továbbra is minden évben elhozza a legjobb hazai, kézműves és import söröket.

Az idei Belvárosi Sörfesztivált követően, azonban a szervezők bejelentették, hogy idén ismét lesz Budavári Sörfesztivál, még pedig korábbi szokott helyén, és bizonyára jól ismert színvonalával. A Budai Várban a gyönyörű díszkivilágításáról méltán híres Oroszlános udvar, valamint a Hunyadi udvar szolgál majd a rendezvény helyszínéül újra.

sofesztival-a-budai-varban-social-media-posts_1200x628px-facebook-post_copy.jpg
A rendezvényre idén 2018. augusztus 23-26. között kerül majd sor, melyre jól láthatóan hatalmas az igény, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy az elővételben kapható early bird jegyek alig néhány nap alatt elfogytak. Kedvezményes elővételes jegyek azonban továbbra is kaphatók, melyek nem csak az egész napos korlátlan zenei élményeket, hanem egy kóstoláshoz szükséges fesztivál poharat, valamint az első pohár sört is magában foglalja.

A kulináris és gasztronómiai élmények mellett a zenei programok is helyet kapnak, így kulturális élményekkel is gazdagodnak majd a kilátogatók, melyet csak emel a tény, hogy a helyszín már önmagában is lenyűgöző.

sofesztival-a-budai-varban-social-media-posts_1080x1080px-instagram-post_copy_2.jpg

A szervezők idén is igyekeznek minden igényt kielégíteni, ennek érdekében több mint 250 féle sörkülönlegességgel, valamint magyar sztárfellépőkkel, dumaszínházzal és utcabállal várja majd a látogatókat, az előkelő történelmi helyszínen. A teljesség igénye nélkül fellép majd többek között: Rakonczai Imre, Horváth Tamás, Hangácsi Márton Akusztik, Dynamite Dudes, Firkin és még sokan mások.

További információk, valamint elővételes jegyvásárlási lehetőség az alábbi oldalon lehetséges: http://www.sorfesztival.hu/

Máté Laura

A Világ Múmiái Kiállítás – az élő történelemkönyv

Magyarországon eddig soha nem látott, izgalmakban gazdag tárlat érkezett meg Budapestre: a Világ Múmiái Kiállítás. A lenyűgöző tárlat 2018. augusztus 16-án nyílt meg a nagyközönség számára, melyet a Király utcában található Komplexben tekinthetnek meg az érdeklődők, a hét bármely napján, egészen az év végéig.

batyi_daniel_liptai_claudia.jpg

A kiállítás egyik igazi érdekességét képezi, hogy nem pusztán a „Múmia” szó hallatán azonnal elénk táruló egyiptomi fáraók jelennek meg a tárlaton, hanem egy sokkal bővebb korszakot foglal magában; a jól ismert ókortól, a korai dél-amerikai kultúrákon át egészen a 18. századi Magyarországig, mely így csaknem 4500 évet felölel.

 mumia_1.jpg

A Világ Múmiái Kiállításon megtekinthető tárgyak nem csak a külföldi kutatók, hanem a magyar kutatók, valamint múzeumok – különösen a Magyar Természettudományi Múzeum - és tudományos intézetek közös munkájával kerültek kiállításra.

A termek tematikus felépítése oktatási céllal is remekül működik, mind e mellett, pedig annyira sok új és érdekes információhoz juthatnak az ide látogatók, teremről, teremre haladva, hogy valóban egy nyitott történelemkönyvben találhatják magukat, csak éppen ezt az „olvasmányt” lehetetlen megunni. A hatalmas mennyiségű kiállítási tárgy, valamint hozzájuk fűzött információk megértését pedig audio guide készülékek segítik.

mumia_2.jpg

A különböző kultúrák temetkezési szokásait követően, a kiállítás megismerkedteti a látogatókat a természetes, valamint a mesterséges mumifikálódás folyamatával, mely valós, egykoron élő emberek mumifikálódott testén keresztül kerül bemutatásra. Megtekinthető például a „lápi múmia” néven híressé vált vaskori nő mumifikálódott, továbbá számos dél-amerikai múmia mesterségesen mumifikált teste is.

Nem maradhat el a tárlat, feltehetően egyik legérdekesebb része: az egyiptomi múmiák, valamint temetkezésük során használt maszkok, ékszerek és amulettek. A figyelmes látogatók fellelhetik a kiállításon a híres Tutanhamon fáraót is.

 20180815_113212.jpg

A kevésbé ismert, de legalább annyira érdekes Váci múmiák is bemutatkoznak a kiállításon. Az Orlovits család tagjai az 1700-as évek gyakori betegségében hunytak el; mumifikálódott testük fontos szerepet játszott a TBC kutatásában, történetük pedig igazán megindító.

A kiállítás történelem rajongóknak egyenesen kötelező, hasznos és tartalmas időtöltésre vágyóknak pedig erősen ajánlott!

Tovább információk elérhetőek az alábbi oldalon: https://www.avilagmumiai.hu/a-vilag-mumiai

Máté Laura

EFOTT 2018 – Az igazi egyetemi fesztivál

Strand, forróság, fergeteges koncertek, határtalan jókedv és buli a haverokkal! Csak, hogy néhány szóval jellemezzük az idei EFOTT-ot, mely évről évre egyre magasabb színvonalon jelenik meg; méltán írja be magát fokozatosan a nagy fesztiválok közé.

4a3bb13e7da297e5d9b26b8bbc808050_xl.jpg

A szombati napon sikerült kilátogatnom a fesztiválra, hogy idén is részese lehessek az elérhető élménynek a megszokott nyári helyszínen,  Velencei-tó partján. 

Az elmúlt években a hirtelen jövő nyári zivatarok nem kedveztek a fesztivál élménynek, ám az idén úgy tűnik az időjárás is a rendezvény mellé állt, mert az igazi nyári forróság ezúttal adott volt.

26231834_10156857589798368_5941980066436214190_n.png

A szervezők idén is kitettek magukért, mind a fellépők, mind pedig a sport és kulturális programok terén. Napközben a civil szerveződések biztosították a kikapcsolódást, számtalan programmal érkeztek az EFOTT-ra, mely egésznapos elfoglaltság volt azoknak, akik még napközben is bírták szusszal, vagy esetleg hozzánk hasonlóan csak egy napra mentek ki. 

Esténként pedig természetesen az egész fesztivál átalakult egy remek buli helyszínné; a színpadokat és a gasztro kocsikat megtöltötte a zene és az élet. 

Szombaton szerencsém volt megnézni egy remekül sikerült Majka&Curtis koncertet; a nosztalgiát és a gyerekkori életérzést adta vissza nekem a V-tech, végül hajnalban nagyot bulizhattam a világhírű lemezlovas: Lost Frequencies-re.

Az EFOTT idei nagy újítása a fizetéshez használható karkötő, melynek hatalmas előnye a jól ismert fesztivál kártyákkal szemben, hogy a későbbiekben is használható minden olyan fizető helyen, ahol egyébként az érintőképes mastercard kártyákat is elfogadják. A mellett, hogy a karkötő kinézetre is tetszetős, igazán hasznos is, így mindenképpen megérte kiváltani egy jelképes összeg ellenében.

video_logo_talalkozunk_hu.png

Ha egy vizsga utáni levezetőre vágyunk egy meleg nyári napon a vízparton, vagy a haverokkal buliznánk egy nagyot világhírű fellépők koncertjein megfizethető áron, esetleg minőségi szórakozásra vágyunk egy remek fesztiválon; bármi is motivál minket ezek közül az EFOTT minden esetben jó választás, hiszen ez a fesztivál még mindig nekünk szól! 

Máté Laura

Fesztivál a hűség városában – VOLT Fesztivál

Ha fesztivál, akkor balatoni strandolás, és bikiniben napozás a napsütötte „tengerparton”? Jöhet, de nem feltétlenül ez az egyetlen alternatíva, azoknak is adott a lehetőség, akik más formában szeretnének bulizni egy nagyot, hiszen idén is jön a VOLT Fesztivál.logo_volt2018_preview.png

A VOLT a többi nagy fesztiválhoz hasonlóan régebbi múltra tekint vissza; az ország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, melyet 1993 óta rendeznek meg minden évben, Sopronban, a hűség városában.

A jó idő beköszöntével, már önmagában is érdemes ellátogatni és felfedezni a város nyújtotta csodás látnivalókat, az pedig plusz indok, hogy napokig tartó élvezetes zenei élményben is részünk lehet.

0627_volt_mkata_nagy-75_preview.jpeg

A VOLT nyitja meg a legnagyobb hazai fesztiválok szezonját, június 26-30. között tartó bulijával. Repertoárjában a magyar fellépők mellett, több nagyobb külföldi világsztár is szerepel; hogy csak a nagyobb neveket említsük: a Depeche Mode, az Iron Maiden, a Hurts, Redfoo, Alan Walker és a lista még közel sem teljes.

A magyar előadók közül természetesen nem hiányozhatnak a klasszikus kedvencek, mint a Wellhello, Szabó Balázs bandája, Halott pénz, Tankcsapda, Anna & The barbies, Caramel, Esti Kornél, Punnany Massif, Majka & Curtis és még sokan mások.

dji_0664_preview.jpeg

A fesztivál egyik zenei újítása, hogy idén először, június 30-án elhozza a retro szerelmeseinek, a 90’es évek legnagyobb képviselőit. A Total Dance fesztiválon már megszokott színvonal és jó hangulat ezúttal a VOLT színpadán is megelevenedik, amely garantáltan remek zárását adja majd a fesztiválnak; a jól ismert zenék hallatán nincs olyan, aki ne pattanna azonnal a táncparkettre.

A 90’es évek külföldi popsztárjai közül személyesen képviselteti magát a Safri Duo, az Eiffel 65, Alice Dj és a közönség kedvenc Mr President. A jól ismert magyar slágereket pedig, Kozsó és az Ámokfutók, az UFO, Splash, a Happy Gang, Náksi és Dj André hozza majd el a VOLT színpadára.

 410.jpg

A fárasztó és kemény vizsgaidőszak után, a legjobb vizsgafelejtő lehet egy remek buli a haverokkal, akár Sopronban június 26-30. között, a VOLT Fesztiválon, melyre kedvezményes diákjegyek továbbra is válthatóak!

További információ a kedvezményes jegyekről elérhető itt: https://meex.hu/jegyek/volt-diakkedvezmeny-program-2018

Máté Laura

BODY – a legátfogóbb anatómiai enciklopédia

2018. február 15-én nyitotta meg kapuit a világszerte híressé vált BODY Kiállítás, mely azóta is töretlen sikerrel várja izgatott vendégeit; egészen június végéig bárki számára nyitva áll a lehetőség, hogy kövesse az alig két hónap alatt megjelent több ezer látogatót.

Hétről hétre, látogatók százai keresik fel a nem mindennapi tárlatot, mely az orvosi pályákon tanulóknak maga a megelevenedett anatómiai nagy lexikon, a laikusok számára pedig ritka szemszögből nyújt bepillantást az emberi test rejtelmeibe, szervezetünk bonyolult működésébe.

mate_laura_body_2_1.jpg

A szakmai segítség ez utóbbi célcsoport számára is adott, hiszen a felmerülő kérdéseket feltehetik a kiállítás termeiben tartózkodó, felkészült orvostanhallgatóknak. Emellett pedig, ha interaktív tanórára vágynak, a szervezők erre is lehetőséget biztosítanak; csoportként érkezve a medikusok vezetésével haladhatnak végig a teljes tárlaton.

A kiállítás különlegességét adja, hogy valós – korábban élő – emberek testét, úgy nevezett plasztinációs eljárással tartósították, és az ilyen módon formáját megőrzött szervek, és testek – mely a tárlat nevét is adja - kerültek kiállításra.

mate_laura_body_2_2.jpg

A tárlat bevezetéseként végig kalauzolják a látogatókat az orvostudomány kialakulásának történetén, egészen az ókori, valamint középkori gyógyítási módszerektől, napjaink modern orvoslásáig.

A több, mint 2200 négyzetméteres kiállítótérben bemutatott tárgyak, valamint emberi preparátumok, a teljes test- és szervezetrendszer működéséről adnak átfogó képet, oly módon, hogy az anatómiában kevésbé jártas látogatók számára is érthető és használható tudást biztosítanak.

 mate_laura_body_2_3.jpg

A kiállítás prevenciós célját is érdemes kiemelni; „Stop Smoke!” jelige alatt, egy dohányos tüdejének elborzasztó példáját igyekeznek bemutatni, mely talán sokkoló élményként hathat az érintettekre.

Fontos kezdeményezés továbbá, a havonta megszervezett véradás is, melyet a kiállítás szervezői a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben tudnak megvalósítani.

További információk elérhetők: https://www.bodykiallitas.hu/

Máté Laura