A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Jog a gyakorlatban – 2. hallgatói jogesetmegoldó szakmai tábor, Kolozsvár

Mihály Kristóf

2019. május 19. - Ítélet

A kolozsvári székhelyű Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Tanszéke második alkalommal rendezte meg a valamennyi magyarországi jogi kar részvételével lezajlott, s 2019. május 3-tól 5-ig tartó hallgatói jogesetmegoldó szakmai tábort.

Tovább

Nincs menekvés az oknyomozó újságíróknak

Péller András

Bár az újságírói szakma hatalmas változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben, azt még mindig el lehet mondani, hogy ennek a sokszor könnyűnek és nyugodtnak tűnő hivatásnak a gyakorlása sem fenékig tejfel. Erre jó példa Mexikó, hiszen a közép-amerikai országban nem életbiztosítás újságírónak lenni. Az elmúlt 6 évben több mint 35 zsurnalisztát öltek meg a tequila hazájában. Mexikóhoz hasonló veszélyzónának tekinthető Mianmar, ahol hosszú időre rács mögé kerülhet az, aki rossz helyen szaglászik. A Reuters hírügynökség két munkatársa ezt a saját bőrén tapasztalta meg, amikor egy oknyomozásuk miatt hét év börtönre ítélte őket a ranguni bíróság 2017-ben. A vád államtitkok megszerzése volt.

free_the_journalist.jpg

Tovább

Thrill me: Izgass fel! - interjú

Stolcz Viktória

Májusban a Hatszín Teátrumban kerül bemutatásra a Thrill me – Izgass fel! című thriller musical. Ennek kapcsán beszélgettünk Pányik Tamással a darab rendezőjével és Horváth Dániellel a darab egyik főszereplőjével a történetről, a szereplőkről, a zenés műfajokról, illetve a történet által felvetett kérdésekről: a halálbüntetésről, és a börtönbüntetés utáni társadalomba való integrációról, és egy fontos bejelentést is megosztottak a darabbal kapcsolatban.

thrill_me_plaka_t.jpg

Tovább

15 éve az Európai Unióban

Péczeli Kristóf

2004 május elsejével lett hivatalosan teljes jogú tagja Magyarország az Európai Uniónak. A rendszerváltás után a Szovjetunió „karmai” közül kiszabadult országok a nyugati világ által keltett világszintű egységesedési folyamatok révén igyekeztek csatlakozni a nagy kiterjedtséggel rendelkező szervezetekhez. Magyarország nyugati integrációs szervezetekhez történő csatlakozása az OECD-hez (1996) és a NATO-hoz (1999) való csatlakozással kezdődött meg, a leghosszabb várakozást pedig az Európai Unióhoz való csatlakozás előzte meg. Jelen cikkem célja, hogy Magyarországnak a 15 éves Európai Unióban lévő teljes jogú tagságának tiszteletére bemutassa röviden, a főbb lépcsőfokokat érintve, hogy milyen rögös út vezetett ennek eléréséhez.

Tovább

Szemét és szabadság czikkelyei - interjúk a tisztaságrul

Mihály Kristóf

Az Ítélet Szerkesztősége úgy gondolta, hogy a századunkban egyébként is igen nagy gondokat okozó, túlzott mértékű szemetelés problémaköre – mely Fővárosunkat kifejezett mértékben érinti – vajon 100 évvel ezelőtt miként realizálódott a magyar társadalom körében. Erre figyelemmel – a tér-idő kontinuum meghajlításának fizikai lehetetlenségétől nem rettenve – hallgatói-kari lapunk főszerkesztője furcsa módon, azonban mégis ellátogatott egészen pontosan 1899-be, s az utca népét kérdezte, hogyan vélekednek a köztisztaságról.

szeme_t_e_s_szabadsa_g_czikkelyei.gif

Tovább

Holdvíz - könyvajánló

Szabó Tamás

Mikor anno a szerzői jogokról tanultunk, reménykedve gondoltam a félkész kézirataimra: bárcsak publikálnák őket… Most, évekkel később örömmel jelenthetem be, hogy júniusban fog megjelenni Holdvíz című regényem a Maxim Kiadónál, a népszerű Dream Válogatás sorozatban!

holdviz_reddress_cover.jpg

Tovább

Független vélemény pénzért – a magánszakértők

Balázs Barnabás

A polgári perrendtartási törvény jelentős szerepet tulajdonít a magánszakvéleményeknek, amelyektől a régi, szinte kizárólag a kirendelt szakértőkre támaszkodó ítélkezési gyakorlat reformját és ellensúlyozását várják.  A bíróságok ugyanis korábban túlságosan nagy mértékben hagyatkoztak az általuk kirendelt szakértőkre, álláspontjukat szinte megkérdőjelezhetetlen igazságnak fogadták el, ami különféle anomáliákhoz vezetett. A magánszakértő ezzel szemben a fél megbízásából jár el, szakvéleménye így természetszerűleg a fél álláspontjának alátámasztását szolgálja, és nem tart igényt a teljes objektivitás illúziójára. Ilyen módon a bíróság sokkal árnyaltabb, a valósághoz közelebb álló szakértői véleményösszességet kaphat, amely segítségével megfelelőbben bírálhatja el a jogkérdést.

fu_ggetlen_ve_leme_ny_pe_nze_rt.jpg

Tovább

Ipari forradalom 4.0

Péczeli Kristóf

Kétségtelen, hogy az ipari forradalmak nagyméretű változást hoztak az emberek életében. A XVII. századi gyarmati terjeszkedések nyomán a kiszélesedett kereskedelmi kapcsolatokat, a tőkefelhalmozást és a „tudományos revolúció” joggal tekinthetjük e forradalomnak nevezett és egész világra kiterjedő felvirágzásnak.

4_0.jpg

Tovább

OTDK interjú Tóth Dorottyával, a jogbölcseleti tagozat első helyezettjével

Stolcz Viktória

A XXXIV. OTDK-n is szép számmal vettek részt karunk hallgatói, méghozzá igen jó eredményekkel. Tóth Dorottyát kérdeztük, aki másodéves hallgatóként nem csak első helyezést ért el tagozatából, de megnyerte a Zlinszky János emlékalapítvány különdíját, és az Igazságügyi minisztérium különdíját is.

56817467_2407412172623302_5746844057989021696_n.jpg

Tovább