A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA

Ítélet

Ausztrália vs Facebook

Mozol Kristóf

2021. augusztus 02. - Ítélet

2021. február 18-án példátlan támadás ment végbe a sajtószabadság ellen. Mark Zuckerberg Facebookja letiltotta Ausztráliát! A független sajtók és az emberek is megjárták a Facebookkal! Az Emu háború helyett IT háború most a sláger Ausztráliában! – Ezeket és még sok mást olvashattak azok, akik érdeklődnek a jog és az online szabályozások iránya felé. De mi is történt valójában? Cikkemben erre és más érdekes kérdésekre keresem a válaszokat.
australia-google-facebook-990x454-1.png

Tovább

A Zodiákus gyilkos – és a megfejthetetlen rejtvényei

Galaczi Kitti

Zodiákus gyilkos néven híresült el Amerika egyik legismertebb sorozatgyilkosa, akinek kilétére soha nem derült fény, és aki számos rejtvényt küldött hol a rendőrségnek, hol pedig az újságoknak. Ezeknek a rejtvényeknek a megfejtése mind a mai napig lázban tartja az embereket. A bonyolult szimbólumrendszerek akkor szinte feltörhetetlennek bizonyultak az első rejtvény kivételével, amit egy héten belül sikerült megfejtenie egy tanár házaspárnak. Az ezt követő rejtvényekkel viszont még a leghíresebb szakértőknek is meggyűlt a bajuk. Az áttörést 2020. decembere jelentette, amikor 51 év eltelte után a Zodiákus második titkosírással írt levelét sikerült megoldani. Vajon a technika fejlődésével lehetséges lesz kideríteni a hírhedt sorozatgyilkos kilétét és általa hátra hagyott leveleinek tartalmát?
zodiakus.jpg

Tovább

A Keleti Területek Erőszaktevője – A Kaliforniai gyilkos

Galaczi Kitti

Az olyan nevek, mint Ted Bundy, Dennis Nilsen, a Gyilkos bohóc, vagy a Vasúti Gyilkos, sokak számára ismerős lehet. Az Amerikai Egyesült Államok leghírhedtebb bűnözőiről van szó, akik a 70-es 80-as években szedték áldozataikat. Többségüket pár éven belül beazonosította és elfogta a rendőrség, azonban van, akinek a kilétének felfedésére évtizedeket kellett várni. Erre a legkiemelkedőbb példa, a Kaliforniai sorozatgyilkos esete, akit, a hatóságoknak az FBI segítségével, csak 40 év eltelte után sikerült beazonosítaniuk.

golden_state_killer_police_sketch_vs_mugshot_auto_x1_1.jpg

Tovább

Ha a vádlott beismeri bűnösségét…

Czuczor Sára

Ha a vádlott beismeri bűnösségét, befejeződik a büntetőeljárás és kiszabják a büntetését. Mindez megtörténhet akár egy ülésen, azaz az előkészítő ülés során is, anélkül, hogy a teljes tárgyalást lefolytatták volna. De milyen szabályok vonatkoznak erre? Mit kell tudnunk az előkészítő ülésről? Cikkemben erre a két kérdésre próbálok kimerítő választ adni.courtroom.jpg

Tovább

Az ajándék visszajárhat? - a Ptk. szabályozása az ajándék visszakövetelésére vonatkozóan

Kolostyák Kamilla

Ajándékot adni és kapni is öröm, azonban az ajándékozás jogi értelemben véve egy szerződés az ajándékozó és a megajándékozott között, amellyel kapcsolatban a Polgári Törvénykönyv szigorú szabályokat rögzít. „Ha az ember kapni akar, adnia kell.” Feltehetőleg ezzel a mondásával Stephen King nem az ajándék visszakövetelésének jogára kívánt utalni, pedig ha belegondolunk, ebben az értelemben is van az idézetben igazság. Milyen esetekben követelhető vissza az ajándék, és mely körülmények zárják azt ki? – a cikkben erre keresem a választ.

az_aja_nde_k_visszaja_rhat_ke_p.jpg

Tovább

Mainzi Johanna a nőpápa

Tasi Csenge

Legendák mindig is léteztek, szájról szájra, később feljegyzett írásos formában adták hírét az isteni csodáknak, az emberek által hihetetlennek tartott, mégis megtörtént cselekedeteknek és a legkülönfélébb – később általában szentté vált – helyeknek. A legendákban szereplő történetek valóságalapjába vetett hit az, amitől olyan csodássá válnak, hogy felkeltik az érdeklődést és megragadják a fantáziát. Olyan erőt adhat egy-egy ilyen történet a léleknek, hogy azt ésszel talán fel sem lehet fogni. A legendák éppen ezért mindig is létezni fognak.
mainzi_johanna_cikk_kep.jpg

Tovább

Kitüntetve a királynő által – a Brit Birodalom Rendje

 Szekretár Dóra

A Brit Birodalom Legkiválóbb Rendjét (Most Excellent Order of the British Empire) V. György király hozta létre 1917. június 4-én. Az abban a korban már létező lovagrendek (mint például Bath Rend, Szent Mihály és Szent György Érdemrend, Királyi Viktória Rend) csupán a magas rangú tiszteket, diplomatákat, valamint a királyi családot szolgáló személyeket tüntette ki, az uralkodó célja azonban azon személyek díjazása volt, akik nem a frontvonalban harcolva járultak hozzá a világháború sikeréhez. Eredetileg egy osztályból tevődött össze, 1918-ban bontották szét polgári és katonai fokozatokra.

brit_birodalom_rendje.jpg

Tovább

A receptkirály - 12 érdekesség II. Richárdról, aki még Shakespeare-t is darabírásra ihlette

Kása Zita Klára

Richárd az angol történelem egyik legellentmondásosabb, ám kissé elfeledett alakja. Uralkodása nem volt mentes a belviszályoktól, azonban sok tekintetben fellendülést hozott Anglia kulturális és társadalmi életébe.Tekintsük át II. Richárd életének ismert és kevésbé ismert csomópontjait 12 pontban!
medieval_feast.jpg

Tovább

Magyarország Alaptörvényének kilencedik módosítása - lehet-e egy alkotmány túl rugalmas?

Csonka Nikoletta Katalin

A kormányunk 2020. november 10-én, az igazságügyi miniszter előadásában benyújtotta a T/13647. számú törvényjavaslatot Magyarország Alaptörvényének módosításáról, s az Országgyűlés december 15-én ezt a javaslatot el is fogadta. Ez a kilencedik alaptörvény módosítás az Alaptörvényünk kilenc éves hatályossága alatt, s jogosan felmerülhet a kérdés: lehet-e, hogy egy alkotmány túl rugalmas?
alkotma_ny.png

Tovább
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA