A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

A sajtótermék rágalmazásásának megítélése az Egyesült Államokban

Veress Dominika

2019. szeptember 22. - Ítélet

A modern társadalmakban a szólásszabadság elidegeníthetetlen alapjognak számít, azonban vannak olyan esetkörök, amikor a korlátozhatósága megalapozott. Amerikában a First Amendment, vagyis az Amerikai Alkotmány első kiegeszítése, azonban olyan egyedi és szinte feloldozhatatlan védelemben részesíti azt, hogy szűk körben beszélhetünk olyan esetekről, amikor nem a szólásszabadság győzött.   
ke_pernyo_foto_2019-07-02_14_26_52.png

Tovább

Tényleg olyan káros a videojáték, mint mondják?

Tasi Csenge

Sokszor hallunk vagy olvasunk cikkeket a videojátékoknak a gyermeki szervezet fejlődésére ható ártalmasságáról és gyakran kapcsolják össze az erőszakos viselkedésformák kialakulásával is. Terjedésükkel párhuzamosan egyre több kutatás foglalkozik komolyabban is a számítógépes játékok befolyásoló hatásával és bár egyelőre a negatív eredményeket jobban felkapja a sajtó – ezzel is erősen befolyásolva a kérdéskörről kialakult képet – mégis sokan úgy látják, hogy a virtuális valóság akár „a jövő gyermekének iskolája is lehet.”
dr1viyrwwaewmho.jpg

Tovább

Menthetetlen Amazónia? Mi a valóság?

Pankó Evelin

Amazónia alatt az Amazonas-medence területét értjük, amelynek kétharmada Brazíliához tartozik, egyharmada pedig Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela és azok szomszédos területein helyezkedik el.

Úgy gondolhatjuk, hogy a 2019 augusztus elején kitört erdőtűz hatalmas méreteket öltött, azonban a NASA friss statisztikái szerint az erdőtűz helyzete az átlagos szintet ütötte meg.

burning-fire-forest-50700.jpg

Tovább

Amikor egy bolygó már nem elég

Péller András

Idén július 29-re esett a túlfogyasztás világnapja. Bár manapság egyre népszerűbb minden napot valamilyen világnapnak kinevezni, ez a dátum sajnos nem tudatos tervezés eredménye. A túlfogyasztás világnapja minden évben azt a napot jelöli, amikor az emberiség elhasználja a Föld egy éves erőforrásait, ami évről-évre egyre korábbra esik - tavaly augusztus elsejére, 2017-ben pedig augusztus másodikára. A World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap közleménye szerint a bolygó lakossága jelen állás szerint úgy gazdálkodik, mintha majdnem két Föld állna a rendelkezésére.

tulfogyasztas_peller.jpg

Tovább

A borostyán rejtély – avagy mi lenne, ha meglenne?

Tamás Bianka

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a 20. század a történelem egyik legmeghatározóbb korszaka. A nagy háború – mai nevén az első világháború –, valamint a második világháború, a diktatúrák valamint az ezekkel együtt járó tragédiák a mai napig meghatározzák az emberek gondolkodását.

tama_s_bianka_a_borostya_n_rejte_ly.jpeg

Tovább

Arcfelismerő technológia a bűnüldözésben

Varga Virág Szonja

A délkelet-kína Fucsien tartományban a rendőrség sikeresen őrizetbe vett egy férfit azután, hogy egy arcfelismerő technológiával rendelkező szoftver felismerte, hogy a férfi úgy próbált kölcsönt felvenni, hogy egy halott nő arcával próbálta elvégezni az azonosítást online felületen.
kina.jpg

Tovább

Amikor késik a járat

Péller András

Akár a repülőjegy teljes árát is vissza kell téríteni az utasoknak egy járat késése vagy törlése miatt. Az Európai Unió 261/2004/EK rendelete bizonyos jogokat ad a szerencsétlenül járt utasnak, abban az esetben, ha késés, járattörlés vagy túlfoglalás miatt nem utazhat a tervezett időpontban. Erre egy jó példa lehet az az eset, amikor az egy hetes nyaralásból két nap elveszne az említett okok miatt, ezért az utas már nem akar utazni. A jogi védelem abban az esetben jár, hogyha az indulási ország repülőtere az EU területén található, vagy a járat az EU területére érkezik uniós, izlandi, norvég vagy svájci légitársasággal.

waiting_on_airport.jpg

Tovább

Halálos tradíció – ismét indul a bálnavadászat

Balázs Barnabás

Japánban 30 év tiltás után ismét elindult a bálnavadászat. Miután a szigetország tavaly év végén kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (International Whaling Commission ­- IWC), a japánok többsége nagy örömmel fogadta a fejleményt. De vajon tényleg csak a pénz és a szívtelen hozzáállás áll a háttérben? Mennyire lehet fontos egy ilyen kérdésben a kultúra szerepe, és segít-e a nemzetközi tiltakozás?

animal-daytime-deep-ocean-892548.jpg

Tovább