A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

ICC Moot Court - élménybeszámoló

Asbóth Emma

2019. június 24. - Ítélet

Nemzetközi Büntetőbíróság eljárását szimuláló angol nyelvű perbeszédverseny nemzetközi fordulójában vett részt egyetemünk ötfős csapata, Hágában. A rangos nemzetközi versenyen 69 egyetemi csapat leendő jogászai vettek részt, a Nemzetközi Büntetőbíróság anyagi és eljárási szabályai alapján folytatva le egy fiktív ügyben a tárgyalás előkészítés írásbeli és szóbeli vitáját. 

64444245_2367759806776820_3440256065223000064_n.jpg

Hallgatói kiemelkedően jól teljesítettek, anyanyelvű csapatokkal mérkőztek, önzetlen csapatmunkával, magas szintű angol nyelvi vitakészséggel méltón képviselték karunkat, egyetemünket. Az alábbiakban következzék egy beszámoló tőlük a verseny izgalmairól, s az azt megelőző felkészülésről.

„Megtiszteltetésként éltem meg, hogy csapat tagjaként működhettem közre és indulhattam el a versenyen. Úgy érzem, rengeteget tanultam egyrészt saját magamról, másrészt a csapaton belüli közös munka fontosságáról és értékéről. Nagy élményt jelentett számomra az, ahogyan egy konkrét eset kapcsán sajátítottuk el a nemzetközi büntetőjog főbb ismérveit, joganyagát, és ahogy közös együttműködés révén jutottunk el odáig, amit végül a versenyen előadhattunk. Ennek kapcsán úgy érzem, különösen sokat profitált mindegyikőnk abból, hogy megtapasztalhattuk, milyen több szemszögből, több nézőpontot figyelembe véve érvelni és cáfolni, a hirtelen jött kérdésekre, problémakörökre azonnal és minél nagyobb hatékonysággal reagálni, s mindezt közösen, egész éves együttműködés révén megvalósítani.”

Dankó Anna

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem a versenyen. A legnagyobb élmény talán az volt, hogy olyan emberekkel találkozhattunk, akik munkásságát adott esetben fel is használtuk a felkészülés során, vagy akik személyesen részt vettek mondjuk a Római Statútum, vagy az ahhoz kapcsolódó kampalai módosítások megalkotásában. Ezenkívül nagyon inspiráló volt látni, hogy a világ különböző pontjairól érkező csapatok hogyan érvelnek, hogy közelítik meg ugyanazt a problémát. És természetesen az élmény nem lett volna ugyanolyan a csapattársaim nélkül. Nagyon hálás vagyok, amiért velük vehettem részt a versenyen, és úgy érzem, tényleg nagyon jól tudtunk együtt dolgozni.”

Benkő Eszter

„A versenyre való készülés által és maga a versenyben való részvétel a teljesítőképességet mind csapat-, mind egyéni szinten fejlesztette. A legjobb élményemnek azt tartom, hogy Hága homokos tengerpartján az első nap tűző napsütésben a perbeszédemet gyakorolva napoztam, és eszembe jutott, hogy igen, ezt tudnám csinálni egy életen át, majd amikor tudtam, leégés fenyeget, felálltam és féltem, ez nem tart sokáig. Tévedtem. A verseny teljes ideje alatt és még a mai napig eszembe jut az érzés, amit ez a csapat adott. A folyamatos készülés és talpon maradás, a feszült figyelem minden apró részletre, a csoportos erőfeszítés a cél érdekében, a mesterien megszerkesztett perbeszédek belevésték magukat neuronjaim hálójába, és a mindennapjaim részévé váltak. Helyesbíteném kijelentésem, hogy legjobb élményem volna. Ez nem élmény, ez életérzés.”

Kerekes András

094a6946_1803.JPG

„Bármely moot courton való részvétel folyamán hatalmas szakmai tapasztalatra lehet szert tenni, és ez alól az International Criminal Court hágai megmérettetése sem képez kivételt. A személyes tapasztalatok közül a legélénkebben az első fordulónk előtti izgalom maradt meg, amelynek helyét egyből átvette az adrenalin, amikor kiálltam a bírók elé. Mindenkinek, akit érdekel a nemzetközi jog, javaslom a moot courtos részvételt, hiszen tankönyveken túlmenő tudással gazdagodhatnak, arról nem is beszélve, hogy rengeteget tanulhatnak a csapatmunka fontosságáról.”

Schimert Tamás

„Visszatekintve, szerintem arról szólt ez a 8-9 hónapnyi felkészülés, hogy próbáljuk kitapogatni a saját és egymás határait is: szakmailag, hallgatóként, csapatjátékosként, de elsősorban emberileg. Szerintem azt nyertük ezzel a versennyel, hogy már pontosan tudjuk, a határaink közel sincsenek ahhoz, amit a felkészülés elején gondoltunk – sokkal többre vagyunk képesek a verseny, a csapatmunka és a megszerzett tudás tükrében. Elképesztően hálás vagyok, hogy együtt dolgozhattam a srácokkal, mert ebben a felállásban valószínűleg sosem kerültünk volna össze, és nagyon kár lett volna érte.”

Kiss Dóra

Mindannyian hálásan köszönjük felkészítőink, Ádány Tamás Tanszékvezető Úr és Unger Anikó Tanárnő, segítőkészségét és fáradozását a közös munka és az egész éves felkészülés során.

Köszönjük egyetemünknek a lehetőséget, hogy részt vehettünk ilyen kaliberű versenyen, s hogy mind szakmailag, mind emberileg gazdagabban térhettünk vissza.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr8214907936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.