A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

A történelem egyik legnagyobb inflációja

Birkás Tibor

2020. február 21. - Ítélet

Magyarországon került sor Európa első, és a világ második legóriásibb hiperinflációjára. A háború sújtotta országban, a lerombolt, lebombázott városokban, a szétlőtt Budapesten élő polgári lakosság jogosan érezhette, hogy ennél rosszabb már aligha lehet a helyzetük. Akkoriban próbálták újraépíteni a világégés okozta károkat is, így teljesen elölről kellett sokaknak új életet kezdeni.
man-76196_1280.jpg

Az infláció kezdete már a háború végső szakaszában, 1944 végén és 1945 elején is jelentkezett és elkezdte a mély felé taszítani az akkori magyar fizetőeszközt, a pengőt. A pengő a Horthy-korszakban került bevezetésre 1926-ban. A leglátványosabb példán keresztül bemutatva a helyzet komolyságát egy kilogramm kenyér ára 1945 nyarán 6 pengő volt, majd ugyanaz a mennyiség 1 évre rá, 1946 nyarán 5,85 milliárd pengőbe került. Az infláció tetőpontja 1946. július 10-én következett be, amikor az árak 11-12 óra alatt a duplájukra nőttek. Belegondolni is szörnyű és szinte lehetetlen, mit jelenthetett mindez a kor emberének. A pénz ekkora romlása főleg a Budapesti és a nagyvárosi lakosságot érintette. A vidéki emberek a falusi életmód, az állattartás a földművelés miatt nem voltak oly nagymértékben rászorulva a pénzre, mint a városi társaik. Újra visszatért és beindult a cserekereskedelem, a falusiak tömött vonatokkal utaztak a nagyvárosokba, ahol az otthonról hozott élelmiszert cserélték el aranyra, szőnyegre, cigarettára - ők voltak az úgynevezett batyuzók. Az akkori ideiglenes kormányok is próbálkoztak becsülettel tenni a helyzet ellen, próbálták különböző intézkedésekkel ellensúlyozni a bankjegyek elértéktelenedését, ám egyik sem vezetett sikerre. Bevezették a millpengőt és a billiópengőt is, de ezek sem voltak képesek tartani a lépést az árak szupergyors emelkedésével. A végső megoldást az 1946. augusztus elsején bevezetett új valuta, a forint adta, amelynek fedezetét a nyilasok által kihurcolt, majd az amerikaiak közreműködésével visszaszolgáltatott aranytartalék nyújtotta. 

A világ második legnagyobb hiperinflációjának tehát a forint bevezetése vetett végett, a képzeletbeli trónról 2008-ban Zimbabwe tudta csak letaszítani Magyarországot. A Robert Gabriel Mugabe által vezetett országban az akkori valuta a zimbabwei dollár inflációja egyes felmérések szerint elérhette akár a 89,7 trilliárd százalékot is. Pontos adatokat a mai napig nem lehet tudni, mert az ottani kormány állandóan hamis információkat osztott meg a médiában. Amiként Magyarországon, az afrikai országban is egy új valuta nevezetesen a dollár oldotta meg a problémát.

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr10015465458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.