A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

BREXIT kisokos magyaroknak

Petneházi Réka

2020. február 16. - Ítélet

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, ezzel számtalan változást indítva el a szigetország és az öreg kontinens között. De vajon mennyire is érint minket, magyarokat a Brexit?
img_4522.JPG

Az Európai Unió tagjaként - az uniós alapszabadságokból kifolyólag - az Egyesült Királyság kiemelt fontosságú célpont volt az uniós állampolgárok számára. 2018-as adatok szerint több, mint három és fél millió olyan személy élt életvitelszerűen a szigetország területén, akik az EU valamely tagállamából érkeztek.

Az átmeneti időszak 2020. december 31-ig van életben, amely értelmében a korábbi jog érvényesül, ideértve az angliai magyarok jogait és kötelezettségeit, az ideiglenesen munkát vállaló vagy tanulmányaikat folytató vagy turisztikai célból kint tartózkodó magyar állampolgárokra vonatkozó szabályozásokat.

Sokak számára úticél lehet az Egyesült Királyság, legyen szó rokonlátogatásról, szakmai útról vagy városnézésről. A jelenlegi átmeneti időszak alatt a beutazáshoz ugyanúgy elegendő a személyi igazolvány bemutatása határátkeléskor.

A kilépést megelőzően letelepedett magyarok jogai és kötelezettségei számottevően nem változnak a Brexitet követően. A kint élő magyarok maradási szándékukat megerősítve kötelesek regisztrálni a “EU Settlement Scheme” rendszeren keresztül, ezáltal elérve a letelepedett jogállást, ezt az uniós állampolgárok 2021. június végéig kérelmezhetik a brit hatóságoktól. Az eljárás három lépcsőfokos, amely keretében az adott személy köteles igazolni személyazonosságát, öt éves kinntartózkodását és lakcímét, továbbá 10. életév betöltése után a büntetetlen előéletet. A sikeres regisztrációt követően kétfajta jogállás nyerhető el; a “settled status”, azaz az öt éve igazoltan az Egyesült Királyság területén letelepedettek állapota, illetve a “pre-settled status”, vagyis az előzetes letelepedési státusz azok számára, akik még nem töltöttek el öt évet az országban, de szándékukban áll megszerezni a letelepedett jogállást. Ez a folyamat elengedhetetlen része annak, hogy az adott személy jogszerűen tartózkodhasson az ország területén, illetve, hogy igénybe vehesse a közszolgáltatásokat és munkát vállalhasson.

A Brexit okozta lehetséges változások azonban még korántsem véglegesek, így csak nagy általánosságokban beszélhetünk arról, hogy miként alakul Anglia és az Európai Unió viszonya az átmeneti időszakot követően.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,

kövess minket Facebook-on és Instagram-on! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr7515475832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.