A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Thrill me: Izgass fel! - interjú

Stolcz Viktória

2019. május 03. - Ítélet

Májusban a Hatszín Teátrumban kerül bemutatásra a Thrill me – Izgass fel! című thriller musical. Ennek kapcsán beszélgettünk Pányik Tamással a darab rendezőjével és Horváth Dániellel a darab egyik főszereplőjével a történetről, a szereplőkről, a zenés műfajokról, illetve a történet által felvetett kérdésekről: a halálbüntetésről, és a börtönbüntetés utáni társadalomba való integrációról, és egy fontos bejelentést is megosztottak a darabbal kapcsolatban.

thrill_me_plaka_t.jpg

A tökéletes bűncselekmény. Az évszázad pere. Hatalmas sajtó visszhang. Egy szemüveg.

Az Izgass fel! Nathan Freudenthal Leopold Jr. és Richard Loeb igaz történetét dolgozza fel, akik arról váltak híressé, hogy meg akarták valósítani a tökéletes bűncselekményt. Valóban minden részletről gondoskodtak: a 14 éves áldozat testét sósavval öntötték le, majdhogynem lehetetlenné téve az azonosítást, a véres ruhaneműket elégették, a kárpitból is megpróbálták kiszedni a vérfoltokat, és az írógépet is megsemmisítették, amivel a váltságdíjkérő levelet írták. Bukásukat végül egy szemüveg eredményezte: Nathan szemüvege, melyet a holttesthez közel találtak meg a rendőrök, és aminek zsanérja egyedi kialakítású volt. Az ügy végkimenetelét a sajtó végül az évszázad perének nevezte, nem véletlenül: a per kapcsán a büntetőjogi történelem egy jelentős fordulata következett be…

Számos irodalmi mű. Megannyi film.

A musical eddig ismeretlen volt Magyarországon, (külföldön 16 országban játsszák, 10 nyelvre fordították le) azonban Leopold és Loeb sztoriját sokan feldolgozták, több szerzőt is inspirált. Talán a legismertebb Hitchcock első színes filmje, A kötél, ahol szintén két barát vetemedik gyilkosságra. Pányik Tamás is beleépítette a próbafolyamatba – közösen megnézték a filmet. Viszont amíg a film csak adaptációja volt Nathan és Richard történetének más kontextusba és környezetbe helyezve, addig a musicalt Nathan Leopold kiadott önéletrajzi könyve, a Life plus 99 years ihlette és ihleti hazánkban is: a magyar stáb is kézhez kapta a kiadványt, az alkotók pedig ebből is merítkeztek.

Barát/Bűnöző/Zseni/Joghallgató/Gyilkos/Ornitológus

Bárhogy nézzük, a darab alapvetően két bűnösről, két megkérdőjelezhető jellemről szól. Mégis összetettebb karakterábrázolásról beszélhetünk az Izgass fel! kapcsán: Richard és Nathan is rendkívül magas intelligenciahányadossal rendelkezett, tanulmányi eredményeik is kiválóak voltak, korosztályuk körében pedig népszerűnek számítottak. Richard Loeb a University of Michigan azóta is legfiatalabb diplomása, Nathan Leopold pedig jogot hallgatott, és az ornitológia területén is kiemelkedő eredményei voltak, egy madárfaj felfedezése is az ő nevéhez fűződik.
Horváth Dánielt, Nathan darabbeli megszemélyesítőjét kérdeztem a karakter megformálásának nehézségeiről: saját bevallása szerint természetesen még nincs teljesen kész Nathan karaktere, de Nathan személyiségével nem nehéz azonosulnia: ő alapvetően egy érzékeny, értelmes fiú, aki valószínűleg soha nem lett volna képes hasonlókra, ha nem találkozik Richard Loeb-bel.

A darabban pont ezekre a személyes viszonyokra fókuszálnak, a két fiú kapcsolatára, milyen hatással voltak egymásra. Pányik Tamás árult el kulisszatitkokat a kettőzött szereposztás érdekességéről: míg Horváth Dániel és a Richardot játszó Cseh Dávid Péter a magánéletben is nagyon jó barátok, addig Kovács Máté, aki szintén Nathan Leopoldot játssza, újonnan csöppent bele az összeszokott társaságba. A két színész eltérően ragadja meg Nathan karakterét, teljesen máshonnan fogalmazzák meg Nathant, de Dávid játéka is más attól függően, melyik partnerével lép színpadra.

thrill_me_1.jpg

Zene. Mondanivaló. Összhang.

A mai napig, ha musicalekről, zenés darabokról beszélünk, sokakban az a tévhit él, hogy csak könnyed, vidám darabok tartoznak ebbe a kategóriába, mint a Mary Poppins vagy a My fair lady. Ezek a művek valóban klasszikusok, azonban ha megnézzük a különböző színházak repertoárját, a zenés darabok korántsem csak a vidámságról szólnak. Pányik Tamás az Átriumban bemutatásra került Őrült nők ketrecét hozta példának, melyben ugyan vannak vicces részek, ám a következő pillanatban garantált a torokszorító csend, a meghatottság. Vagy említhetnénk az egyik legnagyobb, legismertebb zenés színház, a Budapesti Operettszínház repertoárját, ahol a leghíresebb musicalek mind drámaiak: Mozart, Elisabeth, Rudolf és még sorolhatnánk. Az ifjú rendező is ezen darabok utódjaként említi az Izgass fel-t. Hozzátette, az, hogy Stephen Dolginoff írta mind a szöveget, mind a zenét nagyban segítette a történet és a musical műfaj összhangba kerülését.

Horváth Dani egy másik aspektusát emelte ki a zenés daraboknak: a közlés többszínűségét. Hisz egy zenei aláfestés, a felcsendülő dallamok sokat segíthetnek a színésznek, hogy másféle érzelmi állapotba kerüljön, különösen egy ilyen darabban, ahol másfél óra alatt, talán ha 5 percet tölt színpadon kívül, a takarásban.

Maratoni védőbeszéd. Felelősség. Jóvátehetetlen. Elképzelhetetlen.

A Leopold és Loeb ügy nagyban hozzájárult a halálbüntetés eltörléséhez. Clarence Darrow, a fiúk ügyvédje közismerten ellenezte a halálbüntetést, ám tudta, hogy az ügyészségnek szilárd az ügye, és az esküdtszék szinte biztosan halálra ítélné őket. Mindenki arra számított, hogy Darrow beszámíthatatlanságra fog hivatkozni, ehelyett Nathan és Richard is bűnösnek vallotta magát, így pedig elkerülték az esküdtszék előtti tárgyalást. A tárgyalás napján Darrow egy 12 órás védőbeszédet tartott, aminek köszönhetően végül életfogytiglan és 99 év börtönbüntetésre ítélték őket a halálbüntetés helyett.

A téma kapcsán Horváth Dani egy mai napig vitatott kérdést vetett fel: vajon a halálbüntetés ténylegesen a legnagyobb büntetés?
Pányik Tomi azonban közelről is szembesült a kérdéssel: nemrég Minszkben dolgozott, ahol a halálbüntetés ma is élő, és aktív jogintézmény. Elárulta, hogy ez a téma is közrejátszott abban, hogy erre a darabra esett a választása, szerinte ez hatalmas felelősség a bírónak, és nem tartja helyesnek, hiszen jóvátehetetlen büntetés. Épp ezért, a védőbeszéd utolsó másfél oldala a darabban is elhangzik.

Tiszta lap. Nehézségek. Új esély. Lelkiismereti kérdés.

Nathan Leopold Nietzsche nagy rajongója volt, különösen az übermensch – az emberfeletti ember – teóriája ragadt meg, hisz ez volt a kiváltó oka, hogy ő és Loeb elkövették a gyilkosságot. Ebből a tudatállapotból került oda, hogy 34 év után feltételesen szabadlábra helyezték, és új életet kezdett: megházasodott, és röntgenasszisztensként dolgozott egy kórházban.

A beszélgetés során talán először nem értett egyet a kérdésben a színész és a rendező: míg Horváth Dani el sem tudja képzelni, hogy lehet élni ezzel a tudattal, hogy kioltottad valaki más életét, addig Pányik Tomi őszintén hisz a megbánásban, és abban, hogy igenis fontos az új esély, a megbocsájtás. Hisz 34 év hosszú idő arra, hogy valaki megjátssza magát, és szerinte Nathan Leopold valóban megbánta bűneit, amiért jár az esély, hogy tiszta lappal kezdhessen új életet.

thrill_me_3.jpg

Bejelentés

Beszélgetésünk végén pedig Pányik Tamás nagy bejelentést tett: Az eredeti koncepció alapján az idősebb Nathant, a történet mesélőjét, Szabó P. Szilveszter alakította volna, a nézők pedig felvételről láthatták, halhatták volna a visszaemlékezéseit. Azonban az ifjú rendező eltér eredeti elképzelésétől, és úgy döntött, hogy három szereplőssé bővíti a darabot, és az idősebb Nathan is megjelenik a színpadon, méghozzá Végh Péter személyében!

Végezetül szeretném megköszönni mind Horváth Daninak, mind Pányik Tominak a beszélgetést, akik hatalmas lelkesedéssel meséltek a készülő új darabjukról, ami egy rendkívül izgalmas és elgondolkodtató témát dolgoz fel, fantasztikus művészek közreműködésével. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a zenés darabokat, a krimiket, vagy csak ki akar kapcsolódni a valóságból egy estére. Garantáltan egy olyan darabot tárnak a nézők elé, amiről még sokáig beszélni fognak.

Bemutató: HATSZÍN TEÁTRUM, Május 17. 19:00
Jegyeket itt lehet venni

A képeket Bernschutz Alexandra készítette

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr1814801346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.