A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Megnyitotta kapuit a szenzációs Inkák Aranya kiállítás

Máté Laura

2019. március 15. - Ítélet

A kiállítás egy több ezer éves civilizációt hivatott bemutatni, melyhez a dollármilliókat érő kincsek a világhírű perui Aranymúzeumból érkeztek Budapestre. Féltve őrzött ékszerek, maszkok, vallási, és egyéb kultikus tárgyak érkeznek Peruból, melyek közül néhány értéke bőven meghaladja a 100 millió forintot, az összértékük pedig a három milliárd forintot. A tárlaton megtalálhatóak továbbá, több hazai múzeumból származó textil, és kerámia edények is, melyek szintén e letűnt kort tárják a látogatók elé.

20190312_193746.jpg

Az Inkák Aranya kiállítás március 13-án nyílt meg a belvárosi Komplexben. A helyszín sokak szemében ismerős lehet, hiszen a JVS Group szervezésében, korábban olyan nagy sikerű kiállításokat tekinthettünk itt meg, mint a Titanic, a Body, illetve a Világ Múmiái kiállítás.

A műtárgyak – lévén felbecsülhetetlen értékekről van szó - jelentős biztonsági kíséret mellett tették meg az utat Ferihegyről a Király utcáig, melyet megérkezésükkor a rendőrség le is zárt.

A kiállítást fergeteges megnyitó keretében adták át, melyen több hazai sztár is képviseltette magát. Megjelent többek között Árpa Attila, Juhász Árpád, Görgényi Fruzsina, Köllő Babett, Győrfi Pál, Kustánczi Lia, Horváth Cintia, Miskovits Marci, a házigazda szerepét pedig Kulcsár Edina és Azurák Csaba látták el.

20190312_190453.jpg

Az inkák misztikus birodalma egykoron Közép-Amerikától Dél-Amerika déli részéig nyúlt, több ezer kilométeren keresztül alattvalók millió lesték az uralkodó parancsait. Az inkák világa magába foglalta az Andok vonulatait, a végtelen partszakaszokat, a csontszáraz sivatagokat és egészen az Amazonasig terjedt. E letűnt civilizáció tagjai a Naptól származtatták magukat, amelyet az arany szimbolizált, és a végzetüket is a nemesfém csillogása okozta. A hódító európaiakat valósággal megbabonázta a rengeteg aranytárgy látványa és a mesés El Dorado keresése közben pusztulást hoztak a büszke és erős civilizációra.

A tárlat nemcsak az inka civilizációt, hanem annak elődjeit is bemutatja, így egyes leletek életkora meghaladja a 2600 évet. A perui leleteket kiegészítik a magyar gyűjteményekben megbúvó textil és kerámia emlékek. Néhány darab egy magyar gyűjtő spanyolországi kollekciójából került elő, amelyeket ő maga hozott el Budapestre autóval az Europcar segítségével.

 54518924_359632901303661_2521765785576144896_n.jpg

A rengeteg lenyűgöző arany ékszer és egyéb kegytárgyak megtekintése után egy kis interaktivitás is várja az érdeklődőket, hiszen VR szemüveg segítségével bejárhatják az inkák elveszett, varázslatos városát, Machu Picchu-t.

„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy egy újabb látványos és exkluzív kiállítást mutathatunk be. Az inka birodalom a világ egyik legrejtélyesebb kultúrája, amely minden külső hatástól mentesen fejlődött évezredeken át. Hiszünk benne, hogy aki betér a kiállításra, feltöltődve és új tudással gyarapodva távozik. A jövőben is azon leszünk, hogy újabb és újabb kulturális szuperprodukciókat mutassunk be a magyar közönségnek” - mondta el Oláh Zsuzsanna, a JVS Group Magyarország Kft. marketing és kommunikációs igazgatója.

Fotó: Lőke Tamás

További információ megtalálhatók:
https://www.azinkakaranya.hu/about-exhibition?gclid

Online jegyvásárlás lehetséges

https://www.jegymester.hu/hun/Production/56076/Az-Inkak-Aranya?gclid

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr8114688870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.