A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Murder – A Gyilkos Tárlat

Máté Laura

2018. december 20. - Ítélet

Júniusban nyitotta meg kapuit a tárlat, mely túlmutat az egyszerű kiállítás eszközein, hiszen az ide látogató nem pusztán vitrineken keresztül szemlélheti a tárgyakat, hanem valóban részévé válik a történelem egy-egy megborzongató eseményének. A Murder – A Gyilkos Tárlat 2019. 02. 28-ig tekinthető meg Budapesten, a Király utcában.

murder-a_gyilkos_tarlat_1.jpg

A tárlat csaknem 1000 négyzetméteres kiállítótéren át mutatja be a múlt leghírhedtebb gyilkosságait, és azok valós tényeken alapuló történeti hátterét, audio-guide segítségével.

 

A termek időrendben kalauzolják végig a látogatót a szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébettől, valamint a Dracula történetét ihlette Vlad Tepestől, Hasfelmetsző Jacken át, egészen Hannibál Lecter igaz történetéig, és a felsorolás még koránt sem teljes.

 

A kiállítás különlegessége az interaktivitásában rejlik, melyet többek között a 21. századi fénytechnikák, a ködképernyő, a korhű vizuális élmények, a mozgatott, élethű bábúk, az animációk, tematikus szagok, valamint az élőszereplők tesznek teljessé.

 

A 21 szoba mindegyike egy tett helyszínt, vagy egy konkrét kort és körülményt ábrázol, amelyen keresztül igyekeznek bemutatni a borzalmat, mely az éppen aktuális gyilkoshoz köthető.

A látogatók beleshetnek Báthory Erzsébet szobájába, Al Capone életébe, elemlámpával fedezhetik fel egy kegyetlen sorozatgyilkos házát, miközben bepillantást nyerhetnek a helyszínelők munkájába, vagy akár sétálhatnak Hannibál erdejében

 

received_534631540335987.jpeg

 

A különböző helyszínek, valamint események megértését az audio-guide készülék segíti, mely nem pusztán a valóság érzet megtévesztéséért felelős hangeffekteket biztosítja, hanem olyan – korábban, a laikusok számára ismeretlen – adatokat és valódi eseményeket mesél el, amik segítségével egészen új megközelítésében ismerhetik meg az ide látogatók, a leghíresebb gyilkossági ügyek pontos körülményeit.

 

A Murder, egészen újszerű módon nyújt bepillantást a hírhedt sorozatgyilkosok elméjébe és múltjába, mely egyúttal válaszként szolgál arra is, hogy mi vezette őket ilyen embertelen és kegyetlen tettek elkövetésére.

 

A tárlat célja nem a rémisztgetés, és a durva erőszak oktalan mutogatása, hanem a történelmi tényeken alapuló tragikus valóság bemutatása, - oktató jelleggel – mely izgalmas, egyben megrendítő lehet laikusnak és joghallgatónak egyaránt. A büntetőjog, valamint a kriminológia iránt élénken érdeklődők számára pedig a kiállítás megtekintése egyenesen kötelező!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr3014503936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.