A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

(O)TDK – Verseny, ahol a tudomány diákkörben bontakozik ki

Mihály Kristóf

2018. november 20. - Ítélet

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán, a 2018/2019. tanév kari TDK-ja rendkívül nagy érdeklődés mellett zajlott, figyelemmel arra, hogy harminckilenc dolgozat szerzői mérettették meg tudományos kutatásaik eredményeit egymás között. Így tehát minden kétséget kizáróan állítható, hogy a 2019 tavaszán megrendezendő OTDK-nak, – az Országos Tudományos Diákköri Konferenciának – is méltó otthonát adja majd egyetemünk.

Az őszi félév során, a november 7-én megrendezésre került nagyszabású kari TDK alkalmával négy tagozatban zajlott a verseny: az I. tagozat az alkotmányjogot, valamint a közigazgatási jogot foglalta magában, a II. tagozatban a munkajog, nemzetközi magánjog, polgári jog, polgári eljárásjog, illetőleg a római jog szerepeltek, a III. tagozat a büntetőjog, büntető eljárásjog, kriminológia, kriminalisztika és a jogbölcselet körét tartalmazta, s végül a IV. számú tagozat lehetőséget adott az európajog, nemzetközi közjog, illetve a pénzügyi jog területét kedvelő versenyzőknek is a vetélkedésére.

E tagozatok körében érdekesebbnél érdekesebb előadások hangzottak el, s igényes prezentációk kerültek bemutatásra, melyeket a kiváló opponensi felszólalások és a zsűri észrevételei színesítettek olyképpen, hogy sokszor parázs szakmai vita is kialakult a résztvevők között.

Mindezek során a következőképpen alakultak a végeredmények:

Az I. tagozatban 1. helyezést ért el Almási Dániel, a 2. helyen Török Tamás, továbbá a 3. helyen Kis Gréta, valamint Ungvári Álmos végzett. E tagozatban a legjobb opponensi címet Bálint Dániel érte el.

A II. tagozatban résztvevők közül 1. helyen Galambosi Gábor, illetőleg Tóth Eszter (társszerzőként) végeztek, a 2. helyet Dudás Krisztina és Pulay Dániel, a 3. helyet pedig Kis Zsuzsanna szerezte meg. A legjobb opponens Tóth Regina Krisztina lett.

A III. tagozat körében szereplők esetében 1. helyezett Pécsi Andrea Brigitta, a két 2. helyezett pedig Csigi Ádám, továbbá Kottlár Dóra lett, valamint 3. helyen Csáti Veronika végzett. A III. tagozat keretében opponálók közül a legjobb opponensi címet Major Fruzsina szerezte meg.

Végül a IV. tagozatban 1. helyezést ért el Vad Viktória Zsuzsanna, a 2. helyen Miloszerni Laura és Péczka László végzett, s a 3. helyezést pedig Petrovics Kristóf kapta meg. Ezen tagozat legjobb opponensi címe Kiss Dórát illette.

A versenyen szereplő hallgatóink nyilatkoztak arról, hogy mit jelent számukra a TDK-n való részvétel, a versenyzés, miért tarják ezt hasznosnak, s miért ajánlanák másoknak is a nevezést és a felkészülést.

„Egy TDK dolgozat írása több szempontból is hasznosnak bizonyul. Egyrészt a pályamunka szerzője egy adott jogág olyan területéről szerez ismereteket, amivel egyetemi tanulmányai során egyáltalán nem, vagy csak röviden találkozott. Másrészt segít a publikáláshoz szükséges formai és tartalmi követelmények elsajátításában, és nem mellékesen egy jól megírt pályamunka kiváló alapja a diplomamunkának és az évfolyamdolgozatnak is. Többek között tehát az előbb felsoroltak miatt döntöttem úgy, hogy TDK dolgozatot írok, de ösztönző erővel hatott rám az is, hogy egy hallgatótársakból és tanárokból álló közönség előtt adhatom elő a gondosan elkészített dolgozatomat.” – Péczeli Kristóf (szerző – nemzetközi közjog)

„Mivel a jogászi szakmából adódóan előbb-utóbb úgyis meg kell ismerni a tudományos munkával járó formaságokat, illetve el kell sajátítani az anyaggyűjtés módjait, valamint magát a kutatás módszerét egy adott témakörre vonatkozóan, ezért mindenképpen megéri minél előbb megismerkedni ezekkel, s erre pedig tökéletes eszköz a TDK. Ezen felül kifejezetten hasznos elmerülni egy olyan témában, ami egyébként is érdekli az embert, hiszen ez alapjait adhatja a későbbi tanulmányokhoz, jó kiindulópont egy komolyabb szakmai munkához, s az átlagosnál részletesebb rálátást ad az adott témakör problematikájára.” – Virosztek Dalma (szerző – pénzügyi jog.)

„TDK opponensi szemmel: Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem opponensként a kari TDK-n. Izgalmas, érdekes, ugyanakkor felelősségteljes feladat volt ez, hiszen kaptunk egy dolgozatot, melynek szerzője már több hónapja dolgozott, tökéletesítette munkáját a versenyre. Mi elsősorban azért olvastuk és tanulmányoztuk át a szerzők kutatását és ennek folyamatát, hogy észrevételeinkkel segítsük őket. Ez eddig kedves feladatnak tűnt, ám fontos megjegyezni, hogy mivel ez egy verseny, muszáj volt hangsúlyosabban kiemelnünk a tartalmi és nyelvi hibákat, melyeket az írók vétettek, illetve a hiányosságokat a témával kapcsolatban, melyeket még pótolhatnának az OTDK-ra való kijutás esetén. Én elsősorban azért szerettem volna bepillantást nyerni a TDK világába, mert magam is szeretnék az elkövetkezendő időben dolgozatot írni, s úgy vélem, erre remek tanulási lehetőség volt az opponálási feladat.” – Tóth Regina Krisztina (opponens - nemzetközi magánjog)

A verseny végezetével tehát a tagozati zsűrik – visszautalva a fentebb tárgyaltakra – számos értékes helyezést is kiosztottak, azonban a díjat nem kapott hallgatóknak sem volt okuk az elkeseredésre, ugyanis számukra is adott a lehetőség, hogy bekerüljenek a PPKE-JÁK OTDK csapatába, azok közé, akik tizennyolc év után ismét hazai pályán képviselhetik Karunkat a joghallgatók legnívósabb hazai konferenciáján (XXXIV. OTDK Állam- és Jogtudományi Szekció), mely 2019. április 10-12. között kerül majd megrendezésre.

46520367_888037954920463_7206924009944907776_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr4214383026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.