A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

A Világ Múmiái Kiállítás – az élő történelemkönyv

Máté Laura

2018. augusztus 17. - Ítélet

Magyarországon eddig soha nem látott, izgalmakban gazdag tárlat érkezett meg Budapestre: a Világ Múmiái Kiállítás. A lenyűgöző tárlat 2018. augusztus 16-án nyílt meg a nagyközönség számára, melyet a Király utcában található Komplexben tekinthetnek meg az érdeklődők, a hét bármely napján, egészen az év végéig.

batyi_daniel_liptai_claudia.jpg

A kiállítás egyik igazi érdekességét képezi, hogy nem pusztán a „Múmia” szó hallatán azonnal elénk táruló egyiptomi fáraók jelennek meg a tárlaton, hanem egy sokkal bővebb korszakot foglal magában; a jól ismert ókortól, a korai dél-amerikai kultúrákon át egészen a 18. századi Magyarországig, mely így csaknem 4500 évet felölel.

 mumia_1.jpg

A Világ Múmiái Kiállításon megtekinthető tárgyak nem csak a külföldi kutatók, hanem a magyar kutatók, valamint múzeumok – különösen a Magyar Természettudományi Múzeum - és tudományos intézetek közös munkájával kerültek kiállításra.

A termek tematikus felépítése oktatási céllal is remekül működik, mind e mellett, pedig annyira sok új és érdekes információhoz juthatnak az ide látogatók, teremről, teremre haladva, hogy valóban egy nyitott történelemkönyvben találhatják magukat, csak éppen ezt az „olvasmányt” lehetetlen megunni. A hatalmas mennyiségű kiállítási tárgy, valamint hozzájuk fűzött információk megértését pedig audio guide készülékek segítik.

mumia_2.jpg

A különböző kultúrák temetkezési szokásait követően, a kiállítás megismerkedteti a látogatókat a természetes, valamint a mesterséges mumifikálódás folyamatával, mely valós, egykoron élő emberek mumifikálódott testén keresztül kerül bemutatásra. Megtekinthető például a „lápi múmia” néven híressé vált vaskori nő mumifikálódott, továbbá számos dél-amerikai múmia mesterségesen mumifikált teste is.

Nem maradhat el a tárlat, feltehetően egyik legérdekesebb része: az egyiptomi múmiák, valamint temetkezésük során használt maszkok, ékszerek és amulettek. A figyelmes látogatók fellelhetik a kiállításon a híres Tutanhamon fáraót is.

 20180815_113212.jpg

A kevésbé ismert, de legalább annyira érdekes Váci múmiák is bemutatkoznak a kiállításon. Az Orlovits család tagjai az 1700-as évek gyakori betegségében hunytak el; mumifikálódott testük fontos szerepet játszott a TBC kutatásában, történetük pedig igazán megindító.

A kiállítás történelem rajongóknak egyenesen kötelező, hasznos és tartalmas időtöltésre vágyóknak pedig erősen ajánlott!

Tovább információk elérhetőek az alábbi oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr1914187599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.