A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

80 évesen Erasmus ösztöndíjat nyert az egykor kibukott joghallgató

Szűcs András

2018. február 25. - Ítélet

A három gyermekkel és hat unokával büszkélkedő Miguel Castillo február 19-én indult tanulmányi útjára az olaszországi Veronába. A spanyol férfi a valenciai egyetem történelem szakos hallgatója.

Miguel Castillo 1937-ben született a Valencia tartományban fekvő Llíria városában, farmer szülők gyermekeként. Középiskolába Valenciába járt, s minden nap ingázott: az otthona és a gimnáziuma közötti kb. 30 kilométeres utat vonattal tette meg tanítás előtt, illetve utána. Az érettségit követően jogi tanulmányokat folytatott, de hamar kibukott, jóllehet gimnáziumi eredményei ennél jóval fényesebb kezdetet jósoltak számára. Ezt követően otthon segédkezett apjának a mezőgazdasági munkákban, de hamar rájött, hogy ebben sokkal jobban kifárad, mint a tanulásban. Így hát összeszedte minden erejét, és rászánta magát jogi tanulmányai folytatására: jogi doktorátust szerzett Barcelonában, majd közjegyzőként helyezkedett el.

miguel_castillo.jpg

Miguel Castillo.

Elmondása szerint a közelmúltban több egykori diáktársa is megkereste őt, s arról kérdezték, hogyan volt bátorsága ilyen idősen egyetemre jelentkezni – elvégre életkora alapján mindegyik csoporttársának nagyapja lehetne. Castillo – mint mondta – egyáltalán nem érzi kínosnak a helyzetet, s nagyon jól kijön hallgatótársaival: jegyzeteket cserélnek, s ahol tudnak, segítenek egymásnak.

A senior hallgató tudja, hogy az Erasmus sok egyetemistának elsősorban a bulizásról szól. Viccelődött is, mint mondta, igyekszik majd felvenni a ritmust. Azt viszont nem ígérte, hogy részt vesz a kollégiumi pizsamapartikon, mert felesége is ott lesz mellette olaszországi tartózkodása alatt; s különben is, furcsán nézne ki ő ott a maga nyolcvan évével.

miguel_castillo_01.jpeg

Castillót elsősorban a jelenkori történelem témaköre foglalkoztatja.

Egyébként nem Castillo a legidősebb ember a világon, aki ringbe szállt egy diplomáért. Az igazi rekorder egy thaiföldi nő, Kimlan Dzsinakul, aki 91 éves korában, tízévnyi tanulás után, magától a thai királytól vehette át oklevelét.

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr1413696862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.