A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ösztöndíjas program a Parlamentben

2017. július 16. - Ítélet

Az Országgyűlés Elnöke minden évben pályázatot hirdet egyetemista illetve főiskolás hallgatók részére az Országgyűlés Hivatala ösztöndíjas programjában való részvételre.

alakulo_ules.jpg

Tekintettel arra, hogy érdeklődöm a politika, az alkotmányjog, illetve a közigazgatási jog iránt, úgy gondoltam, hogy mindenképpen megpályázom. Kétfordulós válogatás alapján három másik Pázmányos évfolyamtársammal felvételt nyertünk. Első körben el kellett küldenünk motivációs levelünket, önéletrajzunkat, egy szaktanári ajánlást, illetve tanulmányi eredményeinket. 100 jelentkezőből 25-en lettünk behívva szóbeli meghallgatásra. Ez elég „izgalmasnak” bizonyult, ugyanis egy körülbelül 16 fős szakmai bizottság előtt kellett bemutatkoznunk, illetve számot adni alkotmányjog tudásunkról és rátermettségünkről. Végül összesen 15-en vettünk részt a gyakorlaton, leginkább joghallgatók (a Pázmányról, az Elte-ről, illetve a Debreceni-, Miskolci-, győri Széchényi István Egyetemről), de a nemzetközi tanulmányok szak is képviseltette magát.

A program rendkívül érdekesnek és sokszínűnek bizonyult, hiszen komplex képet kaphattunk a Parlament működéséről, az Országgyűlés Hivatalának szervezetéről, illetve olyan információkkal és tapasztalatokkal gazdagodtunk, amelyeket nem lehet tankönyvekből megszerezni.

Októbertől decemberig a Külügyi Igazgatóság, Sajtóiroda, Törvényhozási Igazgatóság, Gazdasági és Működtetési Igazgatóság, Közgyűjteményi-és Közművelődési Igazgatóság munkatársai tartottak rövid előadásokat. Ezen kívül a Fidesz, KDNP, Jobbik és MSZP képviselőcsoportok hivatalait látogattuk meg. Egytől egyig kedvesen fogadtak minket és bemutatták munkájukat, illetve készségesen válaszoltak kérdéseinkre. Nekem a legjobban a Törvényalkotási Bizottság ülése nyerte el tetszésemet, ahova szintén bebocsátást nyertünk.

November folyamán volt egy tanulmányi kirándulás Egerbe, ahol Habis László polgármester úr fogadta a csoportot. A városnézésen és előadásokon kívül természetesen lehetőség nyílt kötetlen programra is, hiszen mégiscsak egyetemisták vagyunk…

Vizsgaidőszakban a program szünetelt, majd februárban szakmai gyakorlatot végeztünk egy általunk választott részlegben. Igyekeztek mindenkinek figyelembe venni a kívánságát, de természetesen mindenki ugyanazokat a helyeket jelölte meg elsőnek, így néhányan csalódottak voltak, hogy nem a megjelölt részlegbe jutottak be. Ennek ellenére úgy gondolom hasznos és tartalmas napokat töltöttünk el. Külön élmény volt, hogy beülhettünk a plenáris ülésekre. Az első két ülésnap rendkívül izgalmasnak bizonyult. Február 20-án a Miniszterelnök napirend előtti felszólalását, a frakciók reagálását, majd a miniszterelnöki viszontválaszt hallgathattuk meg. Február 21-én pedig tanúi lehettünk a titkos szavazás menetének, illetve Bándi Gyula tanár úr ombudsman helyettesi kinevezésének. A március hónapban intézménylátogatások sora következett, melyek szintén érdekfeszítőek voltak. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát, a Miniszterelnökséget, az Állami Számvevőszéket, az Alkotmánybíróságot, továbbá a Köztársasági Elnök Hivatalát volt szerencsénk meglátogatni. Nekem legjobban az Alkotmánybíróság tetszett, ahol Sulyok Tamás elnök úr fogadta a csapatot, illetve a Köztársasági Elnök Hivatala, ahol a szakmai előadás mellett a Sándor palotát is bejárhattuk a főmérnök úr vezetésével.

Mindezen felül egy nagyon összetartó társaság alakult ki, a program ideje alatt is szerveztünk közös találkozókat és szerintem a későbbiekben is fogjuk tartani a kapcsolatot. Ritkaság, hogy nem volt egyetemek szerinti klikkesedés a résztvevők között, hanem mindenki teljes jogú tagja volt a csapatnak, senki sem volt kirekesztve.

Tekintettel arra, hogy belépőkártyát kaptunk, bármikor bemehettünk a Parlamentbe, tehát ha volt egy izgalmasabb ülés, akkor élőben figyelhettük a történéseket. Számomra az is nagyon érdekes és élményteli volt, hogy azokkal a politikusokkal, akiket eddig csak a tévéből vagy plakátokról ismertem, egy liftben utazhattam, egy menzán ehettem, néhánnyal beszélgetésbe is elegyedtünk és adott esetben teljesen más véleményem lett róluk, mint amikor egy nyilatkozatukat hallgattam. A szakmai stáb  igen segítőkész volt, koordinátorunkhoz is bármikor bizalommal fordulhattunk.

Összességében nagyon örülök, hogy nem hagytam ki ezt a remek lehetőséget és bíztatok mindenkit, hogy pályázzon, amennyiben jövőre is meghirdetésre kerül a program! Ha bárkinek kérdése merülne fel, keressen fel nyugodtan és nagyon szívesen válaszolok.

Merrikin Gina

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr1212668243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.