A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Keresztény jogászként a kommunizmusban és a rendszerváltás után – kerekasztal-beszélgetés Prof. Dr. Zlinszky Jánossal és Dr. Lábady Tamással

2014. április 03. - Ítélet

HAJDU RITA

Különleges beszélgetésnek lehettek szem- és fültanúi, akik 2014. április 2-án részt vettek a HÖK Vallás és Külügyi Bizottsága által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A mostani esemény volt a sorozatban a harmadik, ám korántsem az utolsó. Az est vendégei Zlinszky János és Lábady Tamás voltak, a moderátor szerepét Pulay Vince hallgatótársunk látta el.

 

A meghívottakhoz intézett első kérdés a keresztény neveltetéssel, a családdal és a hithez való hozzáállásukkal volt kapcsolatos.

Zlinszky professzor úr úgy nyilatkozott, hogy beleszületett a keresztény neveltetésbe, amit azóta is a sors ajándékának tart, s ez egész élete során befolyásolta – természetesen nem pejoratív értelemben. Kiemelte, hogy a számára természetes állt szembe a mesterséges problémákkal, utalva itt az állami ideológiákra. „Kereszténynek lenni felnőtt dolog, egy egész életen át tartó feladat” – ezt már egészen fiatal korában megtapasztalta, amikor az ország összes egyeteméről kitiltották erkölcstelen életvitele (!) miatt, s családjával Kelet-Magyarországra kellett költözniük egy „2x3 méteres földpadlózatú derűs lukba”. Innen a katonaság jelentette a kiutat, s később az ács szakma. A viszontagságok sorozatában végig a keresztény hozzáállás segítette, azaz nem keseregni a problémákon, hanem azzal foglalkozni, hogy hogyan lehet azokat megoldani, s mindebből a legtöbbet kihozni. A kitartó küzdelem meghozta gyümölcsét, hiszen 1957 februárjában megkapta a lehetőséget, hogy letegye elmaradt egyetemi vizsgáit, melyeket bámulatos módon márciusra be is fejezett – igen, Kedves Olvasó, itt kollokviumokról, szigorlatokról és államvizsgákról beszélünk; s mindezt egy hónap alatt!

Lábady tanár úr elmesélte, hogy ő szintén keresztény szellemiségű, mélyvallásos családba született bele, hatodik gyermekként a „fészek aljába”. Bár kamaszkorában volt egy kisebb válsága hitével kapcsolatban, de ez nem tartott sokáig. Eleinte az irodalommal ápolt közeli viszonyt, ám az egyetemi felvételihez kiemelkedő történelemtudás is szükségeltetett. Ekkor került kapcsolatba Aquinói Szent Tamás tanaival egy „házidolgozat” keretében. Ez a kutatás volt a döntő abban, hogy a jogászi pályát választotta az irodalomtanári pálya helyett. Elmondása szerint „gyönyörködtette a görög bölcselet és a keresztény filozófia”. Az egyetemre azonban jó jegyei ellenére sem vették fel világnézete miatt. Így segédmunkás lett, s főnökétől kapott ajánlása révén, azaz a társadalmi munkában végzett kiemelkedő tevékenységéért – egyszer díjazás nélkül pakolt le egy kamionnyi gyümölcsöt és édességet – felvették a pécsi egyetemre. Epizód: ezen év karácsonyán ananász került a karácsonyi asztalra arról a bizonyos lepakolt kamionról, mondván, hogy abban az időben mindenki lopott az „ami az államé, az a miénk” jelszó alatt. Az egyetemről majdnem kirúgták John. F. Kennedy elnök meggyilkolásakor a faliújságra kirakott nekrológja miatt. Már ekkor érdekelte a polgári jog, hiszen azt tartotta a legideológiasemlegesebb iránynak, azon belül is a fogyasztóvédelemben merült el.

 

Mindketten egyetértettek abban, hogy jelentős hátrány nem érte őket világnézetük miatt, pusztán háromszor annyit kellett dolgozniuk, mint bárki másnak. Hozzátették, hogy vallásunkat, irányultságunkat mindig fel kell vállalni, „akkor is, ha kellemetlenségek kerülnek ki belőle.” Lábady tanár úr megjegyezte, hogy ő a tulajdonjogot a Teremtés Könyvével, míg a szerződési szabadságot a szőlőmunkások példabeszédével magyarázza.

 

A beszélgetés utolsó perceiben került szóba, hogy mindnyájunknak evangéliumi kötelezettsége, hogy tanúságot tegyünk világnézetünkről, illetve, ha az alkotmányunkat helyesen alkalmazzuk, akkor az azt jelenti, hogy a keresztény értékrendet alkalmazzuk.

Talán a jelenlevők nevében is mondhatom, hogy a beszélgetés rendkívül inspiráló volt, s megtisztelő, hogy ilyen emberektől tanulhatunk és ezt a tudást vihetjük tovább életünk során.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr635901957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.