A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Lapszemle

2012. szeptember 22. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

Hetilapok

A stroke, vagyis a szélütés korunk egyik leggyakoribb halálozási oka. Különösen igaz ez hazánkra. Mint több más, nem túl hízelgő képzeletbeli rangsorban, Magyarország ebben is a világ élvonalában áll. Mindezt azonban nem lehet kizárólag a társadalom egészségtelen életmódjára fogni. Felmérések alapján egyértelmű, hogy mind az egészségügy viszonylagos szervezetlensége, mind pedig a hozzátartozók rossz helyzetfelismerése számos, egyébként elkerülhető tragédiához vezet. Szakértők szerint utóbbi, vagyis a családtagok hezitálása kifejezetten gyakori és veszélyes. A számok jól mutatják, hogy Magyarországon még a felét sem mentik meg azoknak a betegeknek, akiket meg lehetne menteni. A tünetek jelentkezése utáni első hatvan percben ugyanis még ötvenszázalékos a teljes gyógyulás esélye. A következő félórában viszont ennek már csak a fele. A szélütés kezelésének magyar vonatkozásait összegzi a Heti Válasz írása. Címe Kelj fel és járj.

Szakértők ma már kész tényként kezelik, hogy az Oroszország területén harcoló szakadár csoportok Szaúd-Arábia pénzügyi, illetve az Egyesült Államok elméleti támogatása mellett képesek egyre erősebbé válni. A két szövetséges hatalomnak az az érdeke, hogy destabilizálja az Kaukázust, ezáltal gyengítse az erősen központosított orosz állam befolyását és erejét. Nem tett azonban jót a muzulmán szélsőségeseket is felhasználó tervnek a napokban nyilvánosságra került, Mohamed prófétát gyalázó amerikai videó. A felvétel az egész iszlám világban ellenérzést váltott ki. Ezt legjobban a líbiai amerikai nagykövet meggyilkolása mutatja. A Kaukázus és a fundamentalista iszlám viszonyáról szól a hetilap Kaukázusi iszlám kör című cikke.

Idén ünnepeljük Mindszenty József születésének százhuszadik évfordulóját. A Terror Házában e hét péntekjén nyílt az életét bemutató kiállítás. Ehhez kapcsolódva készített részletes összeállítást a Heti Válasz, a még egyházi körökben sem egységes megítélésű bíborosról. A pápával is vitába szálló, de mindvégig engedelmes Mindszenty a kommunista rendszer üldözöttje volt, végül szeretett hazája elhagyására is rákényszerült. Kultusza azonban mind a mai napig él, amit ékesen bizonyít boldoggá avatási eljárásának megindítása. Sokan azt is várják az emlékévtől, hogy ez a folyamat felgyorsulhat. A hetilap történészek segítségével mutatja be az egykori hercegprímás életét, vallási és politikai tevékenységét. A Heti Válaszban ezen a héten Reflektorban Mindszenty József kultusza.

Az elmúlt hetek egyik legnagyobb vihart kavart törvényjavaslata a választások előtt kötelező regisztráció bevezetésére irányuló törekvés. A kétharmados többségben lévő kormánypártok gyakorlatilag már döntöttek a kérdésben. Holott tisztában vannak vele, nem csak az ellenzék, de a társadalom sem ért egyet ezzel. Egy nyár végi felmérés szerint a megkérdezettek mintegy hetven százaléka elutasítja a regisztrációt. Amely ugyan önkéntes, ám részben éppen ezért megkérdőjelezhető a megalapozottsága. A magyar társadalom politikából való közismert kiábrándultsága és érdektelensége miatt sokan csak az utolsó napokban döntik el, hogy mennek-e szavazni. Ezt a jövőben is megtehetik, de csak akkor, ha előtte regisztráltak. A kötelező regisztráció okairól és tervezett menetéről, külföldi példákat is felsorolva ír a Heti Válasz. A cikk címe: Tessék jelentkezni! A HVG munkatársai szintén foglalkoznak a témával, némileg más nézőpontból megközelítve azt. A javaslatban a héten véghezvitt módosításokat, valamint a jelenlegi nyilvántartás hibáit részletesebben bemutató írás címe: Ítéletidő.

1997-ben, még a baloldali kormány kötött teljes körű megállapodást a Vatikánnal. Ebben a felek, szándékuk szerint hosszútávon és teljes körűen rendezték a magyar állam és a katolikus egyház viszonyát. Különös tekintettel az egyház támogatására, valamint egykori javaira. Az elmúlt másfél évtizedben viszont jelentősen megváltozott a társadalmi és gazdasági környezet. Ezt a személyi jövedelemadó-felajánlásokból származó összegek láttán az egyházak is érzékelték. Hiába nőtt szinte minden felekezet esetén a felajánlók száma, az összeg jóval alacsonyabb a tavalyihoz képest, köszönhetően az adócsökkentésnek. A megegyezés ennek ellenére az államnak sürgősebb, az egyházak nem sietnek vele. Hogy mégis mikorra várható új egyezség, illetve mi indokolhatja azt, arról a HVG Stációk című írásában olvashatunk.

Várható volt, hogy a gazdasági válság hatásait saját helyzetükön érző emberek egyre nehezebben viselik a még ma is tizenkét európai országban létező uralkodói családok életvitelét. Az általában mindössze protokolláris feladatokat ellátó királyok és hercegek mesés gazdagsága, felelőtlen költekezése és botrányai mind többeket zavarnak. Mindez különösen igaz az olyan államokban, mint Spanyolország, ahol a munkanélküliség rekordméretűvé duzzadt, az államcsőd pedig már régóta valós veszély. Ráébredtek erre az uralkodók is, ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a spórolásra, illetve a visszafogottabb életvitelre. A HVG legújabb számában arról olvashatunk, hogy ez miként valósul meg a gyakorlatban. A növekvő uralkodói közteherviselésről készített összeállítás címe: Megkopott koronák.

Magyarországon nem működik az egyetemi autonómia. Legalábbis ezt állítja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről egy sokaknak nem tetsző nyilatkozata miatt elbocsátott szociológus, Krémer Ferenc. Szaktudását egykori főnökei sem kérdőjelezik meg, így kirúgása nehezen indokolható. Krémer Ferenc kutatási területe a rendőrségi korrupció. Azt állítja, ez a jelenség sokkal mélyebben gyökerezik annál, minthogy egyes személyek kivonásával meg lehessen állítani. Szerinte a korrupció újratermelődik. És a jelenség már az utcákon elkezdődik. Más európai államokkal ellentétben ugyanis hazánkban nem az állampolgárok segítése és a közlekedés ésszerű működtetése az elsődleges cél, hanem a minél több büntetés, a lehető legmagasabb bírság kiszabása. Krémer Ferenc évtizedes kutatásokon alapuló véleményét olvashatjuk a héten a HVG munkatársa által készített interjúban.

Idén szeptemberben már harmincöt éve annak, hogy első nyugati prédikátorként a kommunista Magyarországra érkezett a baptista Billy Graham. Utazásának legfontosabb célja az volt, hogy megnyissa az utat a többi keleti állam, főként pedig Oroszország irányába. Emiatt számos kompromisszumot hajlandó volt meghozni. A pártállami vezetés bőven támasztott is feltételeket. Maga a tárgyalás csaknem négy évig tartott, miután 1973-ban elsőre elutasították Graham látogatását. Az amerikai politikai elittel legendásan jó kapcsolatokat ápoló prédikátor személyét és beszédeit veszélyesnek tartották. A végül mégis létrejött, és jó nemzetközi visszhangot kiváltó találkozóval Billy Graham elérte célját: öt évvel később eljutott Moszkvába. Majd a rendszerváltás előtt még három alkalommal visszatért Magyarországra is. Első látogatásának előzményeit, körülményeit és hatásait ismerhetjük meg a közéleti hetilap Kapóra jött című cikkében.

Érdekes interjút olvashatunk a Figyelő legfrissebb számában. A lap munkatársa Brüsszelben kereste meg Murat Kurnaz Németországban élő török állampolgárt. A harmincéves fiatalember arról vált híressé, hogy öt évet töltött a hírhedtté vált guantánamói börtönben, elmondása szerint ártatlanul. Feltételezhetően igazat mond, mivel végül fogva tartói is szabadon engedték. Egy 2001-es pakisztáni útja során tartóztatták le, és bár a következő évben már tisztázták a vádak alól, mégis öt éven keresztül kínozták a börtönben. Mindezek miatt arra készül, hogy bepereli az akkori amerikai elnököt, a terrorizmus elleni harcot elkezdő George Busht. A Murat Kurnazzal készített beszélgetés a gazdasági hetilap legújabb számában olvasható.

Katolikus lapok

Bioélelmiszer, biokertészet, biotechnológia. Évekkel ezelőtt kezdtünk ismerkedni az ilyen és hasonló kifejezésekkel. Mára a bio szóval kezdődő kifejezések jelentik az egészséges életmódot keresők számára a kiindulási pontot. Sőt, az évek során a biotermékek vásárlása egyre inkább divattá vált. Mára gyakran az eladhatóság egyik feltétele, hogy az áru „bio” legyen. Elvárás lett. Pedig sok esetben meg sem tudjuk határozni, valójában mit is takar. Alapvető jelentése azonban egyértelmű. A minél kevesebb vegyszert használó, a hagyományoshoz visszatérni igyekvő termesztést jelzi. A biotermékek között a legújabb és egyelőre legkevésbé ismert, a bioetanol. A növények felhasználásával készített alternatív üzemanyag a nem megújuló energiaforrások kiváltására lehet alkalmas a jövőben. Többek között erről is olvashatunk az Új Ember teremtésvédelmi sorozatának újabb fejezetében, amely ezúttal arra kíváncsi: Mi a bio?

Újra és újra, különösen választások és a társadalom szempontjából fontos kérdések eldöntése idején, felmerül: mennyire lehet és kell különválasztani a politikai állásfoglalást a papi hivatástól? Egyáltalán mi számít politizálásnak, illetve egy pap ezt mennyire engedheti meg magának? A kérdés a harmadik évezredben különösen fontos. Ha az egyház távol tartja magát a közéleti kérdésektől, legalább ugyanannyian támadják, mint amikor markáns véleményt formál azokról. A katolikus hetilap munkatársa két választás között kereste meg ezzel a kérdéssel Kuminetz Géza tanszékvezető egyetemi tanárt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának régi-új dékánja nem csak erre válaszol. Mint a Központi Szeminárium elöljárójaként illetékes személy, a papnevelés és a papi utánpótlás kérdésében is elmondja véleményét. Az Új Emberben a hét kérdése ezúttal: Politizáljanak-e a papok?

Huszonnegyedik apostoli útján a Közel-Keletre látogatott XVI. Benedek pápa. Utazásának mottója arra is utal, mi az, ami a legjobban hiányzik ebben a térségben az utóbbi időben: „Béke veletek”. Az arab tavaszként elhíresült forradalmi hullám a várakozásokkal ellentétben a békétlenség és az útkeresés időszakát hozta el. A Szentatya úti célja a néhány hónapja még forrongó Libanon fővárosa, Bejrút volt. Innen mindössze néhány tucat kilométerre fekszik a lassan két éve polgárháborúba süllyedt Szíria. XVI. Benedek felhívta a figyelmet arra, jelenleg nagy a veszélye annak, hogy a térségben megszűnik a keresztény jelenlét. Látogatásának egyik célja is az volt, hogy megerősítse a helyi hívek kitartását. XVI. Benedek pápa libanoni látogatásáról és a térség helyzetéről készített összefoglalót a katolikus hetilap legújabb száma.

Az augusztus huszadikai ünnepségek részeként, a hagyományoknak megfelelően idén is sor került kitüntetések adományozására a Parlamentben. Ennek keretében a katolikus egyház több képviselője is magas állami kitüntetést vehetett át. Közöttük volt Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök is, aki a Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozatát vehette át. A püspök a Magyar Katolikus Rádió működésének megszervezéséért, valamint a Katolikus Karitász elnökeként végzett áldozatos munkájáért részesült az egyik legmagasabb elismerésben. Az ünnepség után az Új Ember munkatársának beszélt a társadalmi felelősségvállalás fontosságáról. Szavait, valamint a ceremónia rövid összefoglalását a katolikus hetilapban olvashatjuk a héten.

A közelmúltban elhunyt Carlo Maria Martini bíboros utolsó interjújában kifejtett gondolatai élénk visszhangot váltottak ki az egyház közösségén belül. Az egykori milánói érsek őszinte kritikát fogalmazott meg több területtel kapcsolatosan is. Megjegyzi, hogy bizonyos kínosnak tekintett témák elvi síkra terelése nagy hiba, mivel így az egyház képtelen valódi válaszokkal szolgálni a modern kor új kérdéseire, kihívásaira. A beszélgetés során kitért az egyház hitelét megtépázó pedofilbotrányokra is. Szerinte nem a legjobb út a magyarázkodás és védekezés, de a tisztázó válaszokat nem szabad elmulasztani. A Keresztény Élet legújabb számában válaszkísérletet olvashatunk Martini bíboros utolsó interjújára. Címe sokat mondó: Kétszáz éves lemaradás?

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr414795418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.