A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Hely: Kuplung

2012. július 22. - Ítélet

A. B. CHRONOS

Sok romkocsma már közel tíz éve üzemel Budapesten, vagyis úttörőkként vannak jelen a műfaj (új) képviselői számára. Ezen helyek nagy többsége (ld. Szimpla Kert, Fogas ház, stb.) csak éjszaka üzemel valódi romkocsmaként, nappal különböző kulturális programoknak és/vagy művészeti társulatoknak adnak otthont. Ilyen hely a Kuplung is, amely már 2004 óta szolgál állandó betérő helyként a Király utca lakói számára.

A Király utca enyhén zsúfolt kirakatai és éttermei között húzódik meg a Kuplung, melynek bejárata az utcáról belépő számára első látásra egy elaggott garázsajtóra hasonlít. A szűk bejáraton végighaladva azonban egy nagyobbacska (mely korábban még nagyobb volt) belső udvar tárul a szemünk elé, a már megszokott vasszékekkel és tornácos bárpulttal.

kuplung_térkép.png

Körbetekintve a helyen megcsapja az embert egy jellegzetes atmoszféra: a nyitás óta eltelt évek változatos művészeti stílusai elevenedtek meg a falakon, egymásba folyó graffitikkal, melyeket kisebb-nagyobb rajzocskák tarkítanak. Az ajtókra és a falakra sajátos gondolatokat írtak az előttünk itt járó vendégek, melyek erősítik a tipikus romkocsma hangulatot. A helyiség egyébként több részből áll, ott jártunkkor csak az egyik fele volt nyitva, az udvar rész. A kiszolgáló ugyanakkor megjegyezte, hogy van egy belső terület is, amit nyáron nem szoktak kinyitni, mert borzasztó meleg. Tekintve a bádogtetős megoldást, illetve a Kuplung azon jellegzetességét, hogy a sok magasabb ház (az utcafrontok) között pont egy nyíltabb területen foglal helyet – vagyis sokat éri a Nap – érthető a dolog. Így nyárra marad a kisebb udvar, melyet a bejárat bal oldaláról a szomszédos ház tűzfala, a többi oldalról pedig a helyiség épületei öveznek, jobb oldalon egy nyitottabb résszel, ahol a bárpult található (valószínűleg egy belső helyiség lett tornácossá alakítva, mert eléggé benyúlik a fedett rész), illetve innen jutunk tovább egy műanyagszalagos kapun keresztül a mosdókhoz, valamint az említett hátsó fedett helyre. Az udvaron található továbbá egy ütött-kopott, de használható pingpongasztal (sajnos a hely kevés körülötte, így nem úszható meg a használata a környező vendégek zavarása nélkül), valamint a másik végében egy nagyobb vetítővászon, ahonnan filmeket, illetve a közvetítéseket kísérhetjük figyelemmel.

kuplung1.jpg

A kiszolgálás itt is barátságos, bár a korai órákban egyedül látta el a teljes feladatot egy fiatalember, ezért némileg várni kellett a rendelésekre, de nyolc óra körül már beálltak a kollégái is segíteni neki. Ropi itt is kapható, viszont egyéb étel sajnos nem (legalábbis akkor nem volt). Ami pedig még nagyobb probléma: a király utcai helyszín sajnos meglátszik az árakon is. Sört csak külföldieket lehet kapni és összesen három fajtát (abból is az egyik búza), ezeknek az árai 500-700 Ft/4dl, ami romkocsmához képest nem éppen baráti. Ugyanakkor viszont lehet koktélokat is kapni 700-800 Ft-ért, ami viszont elég olcsónak minősül, továbbá a keserű italokhoz külön olívabogyót is kérhetünk tálban.

Összességében a Kuplung vegyes érzelmeket keltett bennünk, leginkább a „fura” jelzőt lehetne illetni rá. Kialakítást tekintve hangulatos (bár az erre érzékenyebbek számára lepusztultnak hathat), ugyanakkor az árfekvés miatt nem ajánlott lapos pénztárcával ide betérni, mert gyorsan elfogyhat az aznapi italadag. Az atmoszféra vonzó lehet, így van esély rá, hogy törzshellyé alakuljon a betérő számára, ugyanakkor ennek ellenkezője is elég gyorsan megtörténhet és a belépést követően már fordulunk is ki, hogy inkább egy másik közeli fogyasztási pontot célozzunk meg. Ennek eldöntését rábízom az Olvasóra, számomra egy estét mindenképpen megért.

Elérhetőségek:

Cím: 1061 Budapest, Király utca 46

Web: http://kuplung.net/ (nem túl informatív)

kuplung2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr644671229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.