A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Lapszemle

2012. július 21. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

Hetilapok

Az elmúlt hét a hazai bűnüldözés legszebb lapjai között érdemel említést. Még akkor is, ha a legutóbbi eseményről mindenki örömmel lemondott volna. A pécsi gyilkosság elkövetőjének gyors kézre kerítése mellett kiemelkedő hír volt egy másik letartóztatás is. Vizoviczki László után újabb, korábban érinthetetlennek hitt személy kezére került bilincs. Portik Tamást a kilencvenes évek olajszőkítési hulláma és adócsalás mellett több gyilkosság megrendelésével is gyanúsítják. Többek között a hírhedt Aranykéz utcai merényletben is őt tartják felbujtónak. A másfél-két hónappal ezelőtt kezdődött letartóztatás-sorozat vélhetően még nem ért véget. A nyomozás célja ugyanis a rendszerváltás utáni években meggazdagodott bűnszervezetek felszámolása. A Heti Válasz legújabb számában a Portik Tamáshoz leginkább köthető olajüzlettel kapcsolatos összefoglalót olvashatunk. Emellett a lap munkatársa részletes összeállítást készített az elmúlt húsz év letartóztatott vagy meggyilkolt alvilági szereplőiről is. Az írás címe: Bűn nem marad szárazon.

Jogi szempontból várható, ám a politikai érdekeket figyelembe véve annál meglepőbb Döntést hozott hétfőn az Alkotmánybíróság. A kérdésben igencsak megosztott testület alkotmányellenesnek minősítette a bírák korai nyugdíjazásáról szóló rendeletet. A döntés érzékenyen érintheti a költségvetést, mivel előrevetíti a többi közalkalmazott és köztisztviselő esetén is bevezetésre váró korhatárváltozás bukását. A hatvankét éves korban kötelezővé tett nyugdíj több területen is komoly károkat okozhatna. Amit talán a remélt húszmilliárdos megtakarítás sem ellensúlyozna. A határozatról, illetve annak várható következményeiről készített összeállítást a közéleti hetilap Obsit című cikkében olvashatjuk.

Amikor 2006-ban népszavazást tartottak hazánkban a kettős állampolgárság esetleges bevezetéséről, az ellenzők egyik fő érve volt a munkahelyek megvédése. Néhány év alatt nagyot fordult a világ. Ma már közel sem egyértelmű, hogy a határainkon túl élők itt látják boldogulásuk esélyét. Viszont egyre több a példa ennek ellenkezőjére. Miközben a magyarok többségében még ma is az az elképzelés él, hogy Romániában olcsó az élet, a valóságban a határ túloldaláról irányul hazánk felé a bevásárlóturizmus. Köszönhetően a jóval olcsóbb élelmiszereknek. A közéleti hetilap munkatársai annak jártak utána a héten, hogy miben és mennyire változott meg a helyzet az elmúlt évtizedekben Magyarország határvidékein. Ennek felderítésére Ausztriával, Szlovákiával, Romániával és Ukrajnával közös határainkra látogattak el. A héten a Heti Válaszban Reflektorban a határhelyzet.

Ki ne ismerné a Krisztina körúti Postapalota vagy az Andrássy úton található volt MÁV-székház épületét? Ez csak kettő Budapest, egykor nevezetes, de már évek óta üresen álló épületei közül. Közös jellemzőjük, hogy frekventált helyen találhatók, nagyméretűek, különleges kialakításúak és általában műemléknek számítanak. Előnyeik ugyanakkor gyakran az újbóli használatbavétel legnagyobb akadályai is egyben. A Postapalota például ma már magántulajdonban van, ám eladása és átalakítása között is egyre több probléma merül fel. Így a tervezett luxus irodaház átadása még feltehetően hosszú ideig várat magára. A Heti Válasz havonta megjelenő fővárosi mellékletében ezúttal a budapesti szellemházak sorsáról olvashatunk Megállt az idő címmel.

Ugyanitt találkozhatunk egy, a fővárosiak által régóta várt eseményről készített beszámolóval is. Hosszas tervezés és előkészületek után július elején újraindult a BKV dunai hajójárata. Az újrakezdés nem várt sikert aratott, köszönhetően többek között az alacsony jegyáraknak, illetve a számos megállónak. Bár jelenleg gyakran éppen az eredeti célközönség, a tömegközlekedés résztvevői szorulnak ki hajókról. Amelyek egyelőre inkább olcsó városnézésre, kellemes nyári időtöltésre szolgálnak. A Dunán közlekedő régi-új BKV-járat sikeréről és jövőjéről készített összeállítást Bérlettel a Rómaira címmel találjuk a Heti Válaszban.

Sokat hallottunk már a jövő mobiltelefonjáról, autójáról, otthonáról, városairól. Mindről számos megdöbbentő, de egyre inkább elérhetőnek tűnő vízió született már. Ezekhez hasonlóan mindennapi életünk szerves része a jóval ritkábban említett hűtőszekrény is. Pedig korábban igazi státuszszimbólumként, központi helyen szerepelt a lakásban. Ára pedig akár az első autókét is jócskán meghaladta. És hamarosan újra a lakás eleganciáját emelő dizájnelem lehet belőle. Legalábbis, ha a terveknek csak egy része is megvalósul. A HVG Stílus rovata a héten a jövő elképzelt hűtőit mutatja be. Az írás címe: Plusz mínusz.

Az ötven éve megszületett James Bond nem csak a filmtörténetben hozott gyökeres fordulatot. A máig töretlenül népszerű kém gesztusai és legendás bemutatkozása mellett az általa használt szinte valamennyi kiegészítőre is jóformán mindenki emlékszik. Álomautói, utánozhatatlan eleganciája, újabban pedig modern technikai eszközei egész generációkat varázsoltak el. Nem kétséges, James Bond divatot teremtett. Erre alapozza napokban megnyitott jubileumi kiállítását egy londoni kulturális központ is. A szeptembertől világkörüli útra induló tárlaton megcsodálható többek között az 1964-es filmben szereplő legendás Aston Martin sportautó is. A kiállításról és az ikonikus főhősről A kémkedés eleganciája címmel olvashatunk az e heti HVG-ben.

A Göring névről elsőre mindenkinek Hermann Göring, a náci Németország második embere, Hitler kijelölt helyettese jut eszébe. Ez a kérlelhetetlen asszociáció volt öccse, Albert végzete is. Bár bizonyíthatóan életeket mentett a háború alatt, a bátyja által képviselt eszmékkel pedig nyíltan szembehelyezkedett. Sőt, Hitler hatalomra jutását követően még állampolgárságát is osztrákra cserélte. 1945 után mégis börtönbe kellett vonulnia a családi kapcsolat miatt. Holott még a hatóságoknál is önként jelentkezett. Ellentétes megítélésére jellemző, hogy a zsidómentők tiszteletében élen járó jeruzsálemi Jad Vasem Intézet máig nem hajlandó hivatalosan is elismerni tetteit. De a németek is csak mostanában kezdik az őt megillető helyen kezelni az ifjabbik Göringet. A HVG Rokonsági ok című írásában Albert Göring életét, tetteit és megítélését ismerhetjük meg közelebbről.

Jövő hét pénteken kezdetét veszi az egész év egyik legjobban várt eseménye, a londoni nyári olimpia. Nem csak a sportrajongók körében nagy a várakozás, de ilyenkor négyévente két hétig még az is a sportra figyel, aki egyébként soha. Azt is mondhatjuk, hogy hazatér Londonba az olimpiai láng, hiszen idén immár harmadik alkalommal rendezheti a játékokat az angol főváros. 1908 és 1948 után újra. Erre az alkalomra különleges baráti gesztusként a brit államok nem külön-külön, hanem Nagy-Britannia néven együtt vesznek részt a szigetország legnépszerűbb sportága, a labdarúgás küzdelmeiben. A HVG Trend című időszakos melléklete ezúttal a 2012-es nyári játékokkal foglalkozik részletesen. Olvashatunk az előkészületekről, a félelmekről, az előző két londoni olimpia történetéről, valamint a magyar esélyekről is.

Megmutatta a friss hírek valódi értékét a gazdasági válság. A pénzügyi területen dolgozó vagy vállalatirányítással foglalkozó szakemberek számára különösen fontos, hogy azonnal, nem pedig akár csak egy-két órás késéssel jussanak hozzá a legfontosabb információkhoz. Éppen ezért lehet érdekes, honnan, milyen fórumokról tájékozódnak azok, aki számára az információ mindennél fontosabb. Ennek járt utána a héten a Figyelő munkatársa, aki többek között menedzsereket és szakújságírókat kérdezett arról, ők mit tartanak a leghasznosabbnak ebből a szempontból. Az összeállításból kiderül például, hogy a magyarok is egyre fontosabbnak tartják a külföldi sajtó sűrű böngészését. További részleteket a gazdasági hetilap legújabb számában találunk, Híréhség címmel.

Katolikus lapok

 „Citius, altius, fortius.” Vagyis: „Gyorsabban, magasabbra, erősebben”. A modernkori olimpiák közismert jelmondata ez. Kevesebben tudják, hogy az azóta híressé vált mondat egy domonkos szerzetes, Henri Didon nevéhez fűződik. Sokat tehát nem kell kutakodnunk, ha a játékok keresztény vonatkozásait keressük. Azokat mégis jóval kevesebben ismerik, mint az ókori olimpia kezdeteinek történetét. Az egy-, később háromnapos versenyek akkoriban a testedzés ünnepei voltak, a pogány vallás kultuszának elemeivel keveredve. Azt szintén sokan tudják, hogy az olimpia idején mindenfajta háborúskodás tiltott volt a görög városállamok számára. De milyen az olimpia keresztény szemmel? Ebbe nyerhetünk betekintést a nyári játékok jövő heti kezdetének apropóján, az Új Ember héten megjelent számában. Egyebek mellett azt is megtudhatjuk a cikkből, mit tesznek a szervezők annak érdekében, hogy sportolók ne csak fizikai, de szellemi téren se szenvedjenek hiányt. 

A hazai nyugdíjrendszer hosszútávon fenntarthatatlan. A kijelentés nem meglepő, hiszen évek, lassan évtizedek óta mindenki tisztában van ezzel. A népesség elöregedése Európa-szerte, így Magyarországon is súlyos gondokat okozhat már a közeli jövőben. Néhány rövid életű próbálkozás kivételével mégsem történt semmi a helyzet megoldása érdekében. Az aktuális kormányzat ismét nekilátott a kiútkereséshez. Az elmúlt hetekben, hónapokban valóságos ötletbörzének lehettünk tanúi, amely vélhetően még korántsem ért véget. Az út végét azonban egyelőre nem látjuk. Már az is kérdéses, hogy a jelenlegi munkaképes korosztály ellátását később képes lesz-e biztosítani az állam. A katolikus hetilap közéleti kérdésekkel foglalkozó rovata a héten Iván Lászlót, a Fidesz nyugdíjastagozatának elnökét kérte fel, hogy válaszolja meg a hét kérdését: Merre tart a nyugdíjrendszer?

Az idei a magyar katolikusok számára különleges esztendő. Mindszenty József születésének százhuszadik évfordulója alkalmából az egykori érsekről emlékezünk meg egész évben. Az Új Ember is így tesz. Év elején indított sorozatában a lap Mindszenty bíboros életének fontosabb helyszíneit, illetve az ott történteket mutatja be az olvasóknak. A hatodik részben kiemelkedő helyszínre látogathatunk el. Esztergom Mindszenty József számára különleges város volt. A második világháború után XII. Piusz pápa őt nevezte ki az Esztergom-budapesti főegyházmegye élére. Rövid gondolkodás után így lett az egész ország legfőbb lelkipásztora. Rá hárult a feladat, hogy a háború alatt tönkretett, megnyomorított embereknek reményt és hitet adjon. A héten Blanckenstein Miklós segítségével követhetjük végig Mindszenty bíboros esztergomi útját.

Négyéves mandátuma lejártával távozott a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora, Orosz Lóránt ferences kánonjogász Utódjának rendtársát, a főiskola alapításában is részt vállaló Várnai Jakab teológiaprofesszort választották meg. A katolikus hetilap munkatársa ez alkalomból kereste fel őt, hogy terveiről kérdezze. A beszélgetés során azonban nem csak a jövőről, de a jelenről és múltról is szó esett. Az új rektor beszél a főiskolával való szoros kapcsolatáról, az elmúlt két évtized szolgálatáról, valamint az intézmény jelenlegi helyzetéről. Végezetül a tervek és a lehetőségek közötti, most még áthidalhatatlan szakadék is szóba kerül. A Várnai Jakabbal készült interjút az Új Ember legfrissebb számában találjuk.

A múlt század második felének önkényuralma sokak életét tönkretette vagy legalábbis végleg megváltoztatta. Különösen igaz ez a szerzetesrendek egykori tagjaira. A rendek 1950-es feloszlatásakor brutális módszerekkel adták a szerzetesek tudtára, hogy nemkívánatosak a rendszer számára. A magyarszéki Sarutlan Kármelita Nővérek sem kerülhették el az erőszakos megszüntetést. Egyvalaki még most is, pontosabban két évtizede újra a rendházban él az akkor elhurcoltak közül. Lucia nővér a megpróbáltatások ellenére is mindvégig kitartott tízéves korában választott hivatása mellett. Most pedig még nyolcvanéves kora után is aktívan dolgozik: szerzetesi ruhákat varr. Lucia nővér életének történetét a legújabb Keresztény Életben olvashatjuk. Az írás címe: Örökfogadalom zárt ajtók mögött.

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr734669281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.