A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Lapszemle

2012. július 13. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

Hetilapok

A nemrégiben véget ért Labdarúgó Európa-bajnokság a sportág nagy egyéniségein és újabb feledhetetlen pillanatain túl egy különösen elszomorító tendenciára is felhívta a figyelmet. A pénz és a fogadóirodák rendkívüli hatalma egyre látványosabban megmutatkozik. A fogadás, amely egykor talán tényleg csak játéknak indult, ma már az egész sportvilágot mozgatja. Legálisan a legnagyobb csapatok és a legjobb játékosok szponzorálása útján. És illegálisan? Mindinkább úgy tűnik, ez a terület még fontosabb szerepet játszik. A kontinensbajnokság kezdete előtt néhány nappal neves olasz játékosokat vádolt meg az ügyészség a csalásokban való részvétellel. De Magyarország is központi szerepet kapott a világot behálózó fogadási csalások szervezésében és lebonyolításában. Hazánkban tucatnyi egykori és jelenlegi focista ellen folyik eljárás, miközben szinte hetente kerülnek reflektorfénybe magyar illetőségű mérkőzések. A Heti Válasz részletes összeállításában ennek a jelenségnek a hátterét tárja fel. A fogadóirodák erejétől a magyarok szerepén keresztül egészen az eredmények befolyásolásának menetéig. A héten tehát Reflektorban: A labda sötét oldala.

Sokan, sokszor felhívták már a figyelmet a hazai ítélethozatal feltűnő lassúságára. Az Országos Bírósági Hivatal vizsgálatából ezúttal az is kiderül, hogy ez milyen eredményekkel jár. Minden kétszázötvenedik vádlott ügye elévül, mielőtt megszületne az ítélet. Száztíz esetben pedig még a tárgyalást sem tűzték ki, holott a vádirat benyújtásra került. Az okok igen széles skálán mozognak. A hanyagság és a túlterheltség mellett már az is előfordult, hogy egyes ügyek aktái lecsúsztak az iratszállító liftről a liftaknába, ahonnan csak évekkel később kerültek elő. A közéleti hetilap Aktaveszély című írása az Országos Bírósági Hivatal vizsgálata alapján tárja fel a héten a bíróságok munkájának hátterét.

A munkahelyek megmentésének és bővítésének elengedhetetlen eszközeként jelentette be nemrég a kormányfő a tíz pontból álló munkahelyvédelmi akciótervet. A szkeptikus hangok ellenére a tervezet egyértelmű sikert könyvelhet el már indulása előtt. Munkaadók, munkavállalók és szakemberek régóta vártak már hasonló bejelentésre. Ennek köszönhetően a fiatalok, az idősebbek és a képzetlenek foglalkoztatása is jobban megéri. Ez egyben az egyik gyenge pontja is, hiszen így majd senkinek nem éri meg a munkavállaló továbbképzése. A másik sokat kritizált elem az anyagi háttér megalapozatlansága. A Heti Válasz legújabb számában megismerhetjük az akcióterv részleteit és hátterét. Az írás címe: Munkahelyvédelmi csodafegyver.

Talán nincs olyan ember a fővárosban, aki ne tudná, hogy ezekben a hetekben, hónapokban ismét hollywoodi filmesek vették birtokba Budapest utcáit. Részint szó szerint, hiszen aki korábban nem értesült a forgatásról, a lezárásokkal és elterelésekkel szembesülve vehette azt tudomásul. A kellemetlenségek egész nyáron tapasztalhatók lesznek, az önkormányzatok mégis mindent megtesznek annak érdekében, hogy a filmesek visszatérő vendégek legyenek hazánkban. Hogy miért, mi haszna van ebből az országnak és az embereknek, azt mutatja be a legfrissebb Heti Válasz Olcsón add az életed! címmel megjelent írása.

Ha nyár és forróság, akkor szinte mindenkinek eszébe jut a fagylalt. De azt vajon hányan tudják, honnan ered és mióta létezik az édességnek ez a fajtája? Vélhetően jóval kevesebben. Sokakat persze nem is érdekel, de egyszer azért érdemes utánanézni, miből és milyen úton alakult ki a fagyinak az a formája, amit ma mindannyian ismerünk. Ezt a kutatást könnyíti meg most a közéleti hetilap gasztronómiai rovatának szerzője. Fagylalttörténeti áttekintést olvashatunk a legújabb Heti Válaszban.

Az embert soha nem szabad csupán egyetlen nézőpontból megítélni. Ezt a megállapítást támasztják alá a Horn Gyula nyolcvanadik születésnapja alkalmából közreadott megemlékezések is. Nem szabad elfelejteni, hogy az egykori szocialista miniszterelnök korábban a pártállami uralom hűséges kiszolgálója is volt. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a teljesítményt sem, ami több évtizedes politikai pályáját kísérte. A Heti Válasz főszerkesztőjének rövid és tanulságos írása részben ezt az ellentétet is fel kívánja oldani. Címe: A cölöpök.

Az uralkodó elitek megdöntését célzó, arab tavasz néven elhíresült forradalmi hullám majdnem mindenhol gyors és látványos sikereket eredményezett. Még akkor is, ha az eredeti célok a legtöbb helyen máig nem teljesültek. A szabadság és demokrácia továbbra is csak igen szűk keretek között érzékelhetők a Közel-Keleten. Egy állam azonban akad, ahol a hatalom birtokosai a józan belátás helyett bármilyen eszközt hajlandóak bevetni pozíciójuk megtartása érdekében. Szíria elnöke, Basar Asszad immár tizenhat hónapja áll ellen a tüntetőkből felkelőkké avanzsált többség akaratának. Az erőszak egyre nagyobb méreteket ölt, a gazdaság a csőd közelébe jutott, az emberek pedig tömegesen menekülnek a szomszédos államok irányába. A líbiai eseményekre sokkal kisebb harcok után is reagáló nemzetközi politika pedig még mindig nem meri túllépni a szóbeli figyelmeztetés határát. A legújabb HVG-ben részletes, képekkel illusztrált összeállítást olvashatunk a forradalom hátteréről és eseményeiről. Címe: Damaszkuszi utak.

A napokban elfogadott új büntető törvénykönyv számos pontja körül alakult ki éles vita. Ezek közül is kiemelkedik a büntethetőségi korhatár leszállítása, valamint a jogos védelem kiterjesztése. Számos bűncselekmény szankciója jelentősen szigorodott, miközben a bírák mérlegelési joga nagymértékben szűkült. Szakértők mindenesetre egyetértenek abban, hogy a törvénykönyvet egyértelműen a növekvő szigor jellemzi. A HVG időszakosan megjelenő Dosszié rovatában a héten az új Btk.-t vizsgálja meg. A legvitatottabb pontok részletei, illetve a törvénykönyv értékelése mellett a kodifikációt végző csoport vezetőjével készített interjút is olvashatunk az összeállításban.

Nem mindennapi eseményeket él át a napokban a román politika. A magyar pártot is soraiban tudó előző kormány májusi bukása után hatalomra került koalíció nem elégedett meg sokáig a részleges hatalommal. A múlt héten elérték, hogy a parlament felfüggessze a kormánnyal gyakran ellentétes véleményt képviselő államfőt. Sikerüket megerősíti, hogy az alkotmánybíróság is jóváhagyta a döntést, amit várhatóan a népszavazás is megerősít. A Európai Unió ugyan a jogállam kereteinek sérelmét rója fel a kormányfőnek, egyelőre nem helyezett kilátásba szankciókat. Bár sokak szerint ez csak idő kérdése. A romániai belpolitika állapotát mutatja be a HVG Falkaforradalom című írása.

Az elmúlt hetekben a szobrának felállítására irányuló kezdeményezések okán újra nagyobb figyelem irányult az ellentétes megítélésű egykori fehérvári püspök, Prohászka Ottokár személyére. A megosztottság nem meglepő, mivel aktív közéleti szerepvállalása és modern gondolkodása miatt már korának egyházában sem volt töretlenül népszerű. Ezt mutatja, hogy száz évvel ezelőtt több művét is tiltólistára helyezte az akkor még létező Index Kongregáció. Ezek sorsáról, valamint a tiltás hátteréről olvashatunk a hetilap Index balra című cikkében.

A Föld népessége 1987-ben érte el az akkor még hihetetlennek tetsző ötmilliárdos határt. Az ENSZ már ekkor veszélyesnek ítélte a tendenciát, ezért július tizenegyedikét népesedési világnappá nyilvánította. Ennek ellenére mára több ember éhezik a Földön, ahányan kétszáz éve éltek. Évente több mint öt és félmillió gyerek hal meg ennek következtében. Mindez azt a népszerű véleményt támasztja alá, hogy a népesség már rég túllépte azt a határt, amennyit a bolygó el tud tartani. Évek, évtizedek óta keresnek megoldást a népességnövekedés negatív hatásainak visszaszorítása érdekében. Ezzel gyökeresen ellentétes folyamatokat tapasztalhatunk Európa-szerte, ahol a népesség csökkenése és elöregedése okoz egyre több gondot. Mindezek hátteréről a népesedési világnaphoz kapcsolódva olvashatunk a Figyelő legújabb számában.

 Katolikus lapok

A gazdasági válság okozta nehézségek sokakat kényszerítettek addigi életük feladására. A korábban a kiút és a felemelkedés illúzióját nyújtó, könnyedén felvehető hitelekben rejlő veszélyek a recesszió hatására váltak egyértelművé. A drasztikusan növekvő törlesztőrészletek miatt számos esetben már a lakhatás, a munkahely, az élhető élet került veszélybe. A kormány hosszú ideje azon dolgozik, hogy ez a veszély elkerülhető legyen. A végtörlesztés, valamint a rögzített árfolyam bevezetése már a jó szándékot tükrözik, ám egyértelmű, hogy nem az arra leginkább rászorulókon segítenek. Ezt a hiányt pótolná a Kereszténydemokrata Néppárt, most bejelentett javaslata által. A kisebbik kormánypárt a válság miatt bajba jutott, de még megmenthető családok kisegítése érdekében, vállalati mintára bevezetné a családi csődvédelem intézményét. A többség által hasznosnak és megfontolandónak ítélt tervezet részleteiről beszél az Új Ember munkatársának az egyik ötletgazda, Bagdy Gábor képviselő. A hét kérdése ezúttal: Miben segíthetne a családi csődgondnok?

A katolikus hetilap múlt héten elindított sorozata arra vállalkozott, hogy keresztény nézőpontból is megvilágítsa a gazdasági kérdéseket érintő nemzeti konzultációt. A Jezsuita Európa Iroda célja, hogy előmozdítsa a kérdésekben való elmélyülést, illetve rámutasson a válaszadás fontosságára. Mindezt azáltal, hogy az egyház társadalmi tanításának tükrében értékeli a feltett kérdéseket. Az első részben bemutatott két kérdés után ezúttal a következő hárommal kapcsolatban kaphatunk útmutatást. A Jezsuita Európa Iroda és a keresztény szociális tanítás szempontjait az Új Emberben olvashatjuk.

Újabb szomorú hírek érkeztek az afrikai kereszténység életével kapcsolatban. A vallási szempontból eddig is a legveszélyesebbek közé sorolt Kenya szomáliai határvidékén egy katolikus székesegyház és egy templom ellen követtek el robbantásos merényletet. A támadások tizenhét áldozatot követeltek, és további ötvenen sebesültek meg. Az érthetetlen és megmagyarázhatatlan agressziót nem csak a katolikus egyház, de a kenyai muzulmán közösség is egyértelműen elítélte. Az előzményekről, a merényletről, illetve a további reakciókról tudhatunk meg részleteket a katolikus hetilap összeállításából.

A várostervezés méltatlanul háttérbe szorított hivatás. Gyakorlóiról alig tudunk valamint, pedig elgondolásaikkal, műveikkel lényegében minden nap találkozunk. A városi ember életét, hangulatát, kényelmét alapvetően meghatározza a városrendezéssel foglalkozók munkája. Hiszen az, a hivatalos értelmezés szerint „a város fizikai rendszereinek és jogi kereteinek meghatározása”. Az Új Ember munkatársa várostervezőket látogatott meg, hogy segítségükkel közelebb hozza az emberekhez ezt a kevesebb csillogást nyújtó, ám annál nagyobb felelősséggel járó hivatást. A számos részletre kiterjedő interjút Közösségépítő várostervezés címen olvashatjuk a katolikus hetilapban.

Végéhez közeledik az Új Ember év elején elindított sorozata, amelyben a két hét múlva kezdődő londoni nyári olimpia magyar éremesélyeseinek bemutatására vállalkozott. Ezúttal egy hagyományos hazai sikersportág, az öttusa magyar esélyeiről és esélyeseiről kaphatunk képet. A sportág legnagyobb szépségét talán rendkívüli kiszámíthatatlansága adja. Emiatt évek munkája múlhat egyetlen hibás döntésen, vagy akár a szerencsén. Bár, mint szinte minden alkalommal, ezúttal is nagy reményekkel tekinthetünk a verseny elé. Az Új Ember olimpiai rovatában ezen a héten öttusázóinkkal ismerkedhetünk meg közelebbről.

Július első hetében már második alkalommal találkozhatott hazánkban a világ magyarsága. Tavaly elsőként Balatonlelle adott otthont a Magyarok Világtalálkozójának, ezúttal Budapest volt a rendezvénysorozat központja. A találkozó legnépszerűbb programja a fővárosi SYMA csarnokban felállított Világfalu volt, ahol a Föld legkülönbözőbb pontjain élő magyarok pavilonjai segítettek egymás közelebbi megismerésében. Többek között istentisztelet, színvonalas előadások, filmszemle és bál is színesítették a hetet. Némileg beárnyékolták a hangulatot a hazalátogató magyarok beszámolói. Egybehangzó vélemények szerint ugyanis egyre nehezebb külhonban is megőrizni a magyarságtudatot. Ami a már külföldön született generációk számára nem is annyira fontos, mint szüleiknek, nagyszüleiknek. Erről és a világtalálkozó részleteiről is olvashatunk a legújabb Keresztény Élet összegző írásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr424654011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.