A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Hely: Fogas Kert

2012. június 23. - Ítélet

A. B. CHRONOS

A romkocsmák népszerűségét bizonyítja, hogy főleg a nyári hónapokban sorra nyitnak az újabb és újabb ilyen, vagy hasonló hangulatú helyek. A legújabb effajta hely a Fogas Kert, mely június elején tárta ki kapuit. Hogy némi újdonsággal is szolgáljunk romkocsma téren, e héten ide látogattunk el.

Az Akácfa utcának immár két éve „ékessége” az 51-es szám alatti, hatalmas vigyorgó fogsort ábrázoló cégérrel rendelkező Fogasház. A tipikus, romkocsmákra jellemző lebontásra ítélt társasház belső udvarában üzemel a kocsma rész, emeletein pedig önképző szakkörök és miegyebek találhatóak (ld. a korábban bezárt Tűzraktér funkciói), melyek rendre programokkal is kecsegtetik a betérő vendégeket (szavalások, színi előadások, stb.). Az utóbbi időszakban vagy túlnőhette magát az intézmény, vagy a bérleti jogviszonyt kívánja bebiztosítani magának (nem tudom a választ), mindenesetre június elején nem újdonságszámba menő módon (ld. Szimpla és Szimpla Kert, Ellátó étterem és Ellátó Kert, Kertem és Téli Kertem, stb.) megnyitotta „testvérkocsmáját” az egy házzal odébb található, szintén lebontásra ítélt épület belső – fás – kerthelyiségében.

fogaskert_térkép.png

Maga a helyszín tulajdonképpen nem sokban tér el a Fogasháztól: hosszú bárpult, színes, kevésbé lomtalanításról szerzett, mint inkább megrendelésre készíttetett székek és asztalok, valamint szájak. Az újdonságot inkább az adja, hogy a Fogasház lebetonozott belső udvarához képest itt tényleg egy kertről van szó, melynek egyik oldalán nincs is (akkora) épület, így itt meg is kellett magasítania a kivitelezőknek az állványzatot, ne terjedjen tovább a hang. Ez egyébként a bárpult feletti palánk képében öltött testet, mely így magasan lévő sík felület lévén hasznosíthatóvá is vált.

A betérő vendéget a látvány első körben kissé megingathatja itt fogyasztási terveiben: mivel tényleg egy bontásra ítélt épület veszi körbe a kertet, a falak végig támasztószerkezetekkel vannak körbevéve (megerősítve), a felső szintekről pedig hatalmas, fej nélküli piros szájak vigyorognak ránk – ez az elsőre Rolling Stones-os utánérzés egyébként a cég logója, ahogy fent is írtam.  A kinézethez azonban könnyű hozzá szokni és a hatalmas italválaszték, valamint a bárpult mögötti helyiségben játszható csocsó kárpótolhat minket ezért. A hagyományos kocsmás italok mellett ugyanis megtalálható a rövid italok széles tábora, illetve koktélokat is lehet rendelni (amik egész finomak). Bár az italárak itt is inkább az erős közepes szintet képviselik (500 Ft-tól a sör és 700-800 Ft-tól a röviditalok a koktélok 1400 Ft. körül), a kiszolgálás itt is barátságos – ha nem is olyan gyors mint például az Ellátó Kertben – és lehet itt is kapni ropit.

fogaskert1.jpg

Étel fogyasztásra is van mód, bár ahhoz át kell menni a Fogasházba nagyjából 10 méterrel arrébb, ahol 400 Ft-ért lehet kapni a bejáratnál pizzaszeletet (ehető, egész méretes darab), vagy bruschettát 600 Ft-ért (ez némileg nagyobb a pizzánál), mindkettőt több ízben.

Végül a meccsnézés lehetősége itt is garantált: a már említett palánkra vetítik a közvetítést, bár nem a legideálisabb innen követni az eseményeket – a palánk tetejére erősített hatalmas száj és a belógó faágak némileg eltakarják a kép felső részét, a hang pedig csúszik (bár ez lehetett egyszeri hiba is). Viszont a helyiség körbe van véve hangszórókkal, így akármelyik asztalnál teljes hang- és képhatást tapasztalhatunk, a közvetítések után pedig popzenét lehet hallgatni ezekből.

Összességében a Fogas Kert nem életem legmeghatározóbb élménye romkocsma téren, voltam jobban is, rosszabban is, de egy estét megér ide betérni, persze ha nem félünk a fogaktól!

Elérhetőségek:

Cím: 1073 Budapest, Akácfa utca 49.

Web: http://www.fogashaz.hu/

fogaskert2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr804606320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.