A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Lapszemle

2012. május 18. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

Hetilapok

Az elszámoltatás a kormányzati ciklus első felének egyik kulcsfogalma volt. A fogalom a megelőző nyolc év politikai bűnöseinek felkutatásának és felelősségre vonásának szándékát takarja. A négyéves kormányzás feléhez érkezve ebben is mérleget lehet vonni. Ötvenegy jelentősebb ügyben mintegy háromszáz gazdasági és politikai vezető neve került a gyanúsítottak listájára. A legfontosabb ügyek és a legnevesebb vádlottak azonban nem véletlenül szerepelnek ritkán a médiában: vagy nyomozati szakaszban vannak, vagy odáig már el sem jutottak. Összességében elmondható, hogy az illetékes kormánybiztos által nagy nyilvánosság előtt, szenzációként tálalt leleplezéseket egyelőre nem követték hasonló ítéletek. A legújabb Heti Válasz részletes összeállítást közöl a legfontosabb ügyekről, az eddig elért, illetve várható eredményekről, valamint a külföldi példákról. A héten Reflektorban az elszámoltatás.

Hegedűs Zsuzsa ismert szociológus, a miniszterelnök főtanácsadója. Olyan kezdeményezések fűződnek a nevéhez, mint a Minden gyermek lakjon jól! Alapítvány, valamint az egy éve indított mintaháztáji program. Utóbbi sikerében kevesen hittek, hiszen annak célja az volt, hogy olyanokat szoktasson vissza a munkára, akik évek óta segélyből élnek. A program alapvetése az volt, hogy ezek az emberek nem azért nem dolgoznak, mert nem akarnak, hanem nincs rá lehetőségük. Ha megkapják az esélyt, élni fognak vele. Mindez ugyan még csak kísérleti szakaszban van, ám úgy tűnik, nem volt igazuk a kétkedőknek. A mintaháztáji program kezdeti eredményeiről és a tapasztalatokról olvashatunk a Heti Válaszban. A Mind megette? címmel megjelent írás után pedig Hegedűs Zsuzsa válaszol a lap munkatársának kérdéseire.

Tóth József azon kevés szocialista politikus közé tartozik, akik még ma is egyértelműen sikeresnek nevezhetők. Mandátumának lejártakor már két évtizedes múltra tekinthet majd vissza a tizenharmadik kerület élén. Mint minden politikust, őt is számos támadás érte az évek alatt, ám sem lelkesedését, sem támogatottságát nem tudták kikezdeni. Elmondása szerint sikerének titka az együttműködésre törekvés és a kerület érdekeinek szem előtt tartása. Büszke arra, hogy a képviselők egyhangúlag fogadták el a kerület négyéves programját, és a fejlődés lelassulását nem fogja a kormány, illetve a fővárosi vezetés eltérő politikai irányultságára. Azt mondja, az egykori munkásnegyed lakosainak ma is erős közös identitásuk van: összeköti őket a tizenharmadik kerület szeretete. A Tóth Józseffel készült interjút a hetilap havonta jelentkező Pest-budai Látkép mellékletében olvashatjuk.

Az elmúlt hetek-hónapok egyértelművé tették, hogy a jelenlegi magyar kormány különösen fontosnak tartja a jó kapcsolat fenntartását a vezető ázsiai, illetve arab államokkal. A nyugati államok gazdasági megingása, illetve befektető kedvének csökkenése egyértelművé tette az új irányok szükségességét. A kínai vezetéssel már tavaly számos egyeztetésre került sor. Az arab nagyhatalom, Szaúd-Arábia után pedig újabban az ásványkincsekben különösen gazdag Kazahsztán került a figyelem középpontjába. Sokan felvetik, hogy ezeket az államokat nem csupán a gazdasági fejlődés köti össze. Valamennyi közös jellemzője, hogy erős központi hatalom irányítása alatt állnak. Leegyszerűsítő kifejezéssel élve: diktatúrák. Mindezt az aktuális kormányzat is elismeri, sőt nem tagadja, hogy ellenzékiként még ezen országok bojkottjára szólított fel. A gazdasági érdek és az elvi ellentétek azonban ma már külön megítélés alá esnek. Hazánk legfontosabb új gazdasági partnereiről és céljairól olvashatunk a legújabb Heti Válasz Irány a vadkelet című cikkében.

Érdekes írás látott napvilágot a közelmúltban az egyik vezető spanyol napilapban. A cikk azt vetíti előre, hogy a hagyományos és rendkívül népszerű spanyol sonkának immár hazájában is komoly vetélytársa akadt. Mégpedig a magyar mangalica húsából készített sonka. A nemrég tartott budapesti sonkakonferenciáról, illetve az új tendenciáról a legjelentősebb spanyol lapok is beszámoltak. A hetilap gasztronómiai rovatában az El Mundoban megjelent cikk alapján olvashatunk a magyar mangalica felemelkedéséről, illetve a spanyol félelmek hátteréről.

Számtalan érdekességet olvashatunk idén a közelgő nyári olimpia kapcsán. Ezek között is ritkaságnak számít az olimpiai láng hordozására hivatott fáklya története. A játékok egyik elengedhetetlen tartozéka, ám csupán pillanatokig áll a figyelem középpontjában. Lényegében csak akkor, amikor elindul Athénból, illetve amikor a megnyitó keretében a fáklya segítségével a rendező városban is fellobban az olimpiai láng. Az idei némileg kivétel, hiszen Angliában a tavalyi év dizájntárgyává választották a legújabb fáklyát, így az elődeinél jóval szélesebb körben válhatott ismertté. A legújabb HVG Gyújtópont című írása segítségével az olimpiai fáklyák fejlődésével és jelentőségével ismerkedhetünk meg.

Az egyik legősibb múltra visszatekintő sportág a maratonfutás. Az ókori görög harcos emléke előtt tisztelgő versenyszám napjainkban egyre népszerűbbé válik. Elképesztő erőfeszítést igényel már a felkészülés is, hiszen gyakorlott futók szerint hónapokig heti kétszáz kilométeres futás a minimális mennyiség. Mégsem csak ezen múlik a negyven kilométeres táv leküzdése. Hogy a fizikai felkészülésen kívül még mely tényezők számítanak, megtudhatjuk a HVG-ből. A cikk címe: A küszöb alatt.

Régóta tervezi a főváros vezetése a menetrendszerinti dunai személyhajózás újraindítását. A tavalyi bejelentés nagy sikere óta viszont nem történt jelentős előrelépés. Mindez azonban továbbra is napirenden van, sőt a felelősök már az útvonalak bővítését tervezik. Ez persze még így sem közelítené meg a múlt század elejének dunai tömegközlekedését. A csúcsévben csaknem kilencmillió utast szállítottak a Dunán közlekedő hajók. Népszerűségük a század második felére jelentősen csökkent, főként a felszíni tömegközlekedés elterjedésének, illetve a sorra épülő hidaknak köszönhetően. Minderről és más érdekességekről is olvashatunk a dunai hajózás hagyományairól készített összeállításban, a hetilap Vízjárásjelentés című írásában.

Egy különlegesen tehetséges és sikeres magyar, akiről hazájában szinte semmit nem tudnak. Ismerős mondat. A hónap eleje óta viszont már itthon is többen ismerik Telkes Mária nevét. Az Egyesült Államokban különösen elismert fizikus-kémikust beválasztották a Feltalálók Nemzeti Dicsőségcsarnokának tagjai közé. Olyan neves elődök mellé, mint Thomas Edison vagy Alfred Nobel. A professzornővel és a szintén idén beválasztott Gábor Dénessel együtt már öt magyar származású tagja van a képzeletbeli csarnoknak. Telkes Mária nevének ismerete már csak azért is elvárható, mivel korunk egyik legnépszerűbb technikai megoldásának kialakításában szerzett elévülhetetlen érdemeket. A hő tárolására képes napkollektorok mindmáig az ő találmányának köszönhetően működnek. A napenergia hasznosításában pótolhatatlan áttörést elérő Telkes Mária életét és munkásságát ismerhetjük meg a HVG Bemelegítő címmel megjelent cikkében.

Bátran nevezhetjük történelminek a hétvége eseményeit. Pénteken hivatalosan is bejelentették a már hónapokkal ezelőtt elhatározott lépést: a világ legnagyobb internetes közösségi oldala, a Facebook részvényei a tőzsdei kereskedelemben is elérhetővé váltak. Stílszerűen az internet világnapján. Ettől a naptól fogva bárki tulajdonossá válhat a földkerekség jelenleg talán legdinamikusabban fejlődő vállalkozásában. A Figyelő legfrissebb száma a tőzsdei bevezetéshez kapcsolódva részletes összeállítást szentel Facebook-nak. Megtudhatjuk például, miért nem kell félnie az alapító Mark Zuckerbergnek attól, hogy az Apple-vezér Steve Jobs sorsára jut. Vagyis, hogy kirúgják a saját cégéből. De annak is utánajárt a lap, mennyibe kerül, illetve mennyire éri meg jelen lenni vagy hirdetni a hazai cégeknek a népszerű közösségi portálon. Vajon a Facebook csak egy újabb világhálós lufi, ami néhány éven belül kipukkad, ezért fölösleges pénzkidobás foglalkozni vele? Esetleg az évezred üzlete, amibe most érdemes beszállni? Erre is keresi a választ a héten a gazdasági hetilap.

Katolikus lapok

Gyakran halljuk, hogy a növekvő munkanélküliségre az egyik leghasznosabb válasz a részmunkaidős foglalkoztatás lehet. Különösen a nők tekintetében. Sokan szülés után is örömmel visszamennének dolgozni minél korábban, de családjuk, gyermekük érdekeit előtérbe helyezve mégsem teszik. Hiszen egy teljes állás szinte lehetetlenné teszi a gyermeknevelést. Különösen igaz ez a hazai gyermekfelügyeleti intézményrendszer állapotát és kiterjedtségét figyelembe véve. A részmunkaidő Európa-szerte elterjedt és kedvelt foglalkoztatási forma, ám Magyarország ebben a tekintetben is le van maradva. A magyarok többségének elképzelése szerint a munka az, ami napi nyolc órás elfoglaltságot jelent. Akaratlanul is felmerül a többségben, hogy aki ennél rövidebb időben dolgozik, nem csak jóval kevesebbet keres, de főnökei számára nélkülözhetőbb is, mint teljes időben foglalkoztatott társai. Az Új Ember Hét kérdése című rovata ezúttal annak járt utána, Mire elég a részmunkaidő? A lap munkatársa megkérdezi, miért hasznos ez a munkavállaló, illetve a munkáltató számára, valamint azt is, milyen eszközökkel lehet elősegíteni az ilyen jellegű foglalkoztatás bővülését? A válaszokat Szalai Piroskától, a nők munkaerő-piaci helyzetével foglalkozó miniszteri biztostól tudhatjuk meg. Részletek a katolikus hetilap legfrissebb számában.

A héten immár huszadik alkalommal került megrendezésre a keresztény szellemiségű könyvkiadók legrangosabb hazai seregszemléje, a Szent István Könyvhét. A rendezvény egyik hagyományos kiegészítő eseménye a Stephanus-díjak átadása a könyvhét nyitányaként. Az elismerést évről évre olyan szerzők vehetik át, akik magyar nyelven megjelent műveikben az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik a teológiai tudományok, illetve az irodalom területén. A díjat Erdő Péter bíboros, valamint Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át. Az idei év kitüntetettje a teológia területén Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora. A keresztény értékek civil közvetítéséért pedig Barna Gábor néprajztudós vehette át az elismerést. A héten megjelent Új Ember segítségével a 2012. év Stephanus-díjasait ismerhetjük meg közelebbről.

Az élet mindenekfelett való tisztelete még a harmadik évezredben sem olyan tény, amely mindenki számára magától értetődő lenne. Korunkban például számos országban a nők jogainak súlyos korlátozásaként értelmezik az abortusz feltételeinek szigorítását. Holott mindez csak az élet védelmét szolgálja, amelynek joga a keresztény értékrend szerint fogantatásától megillet mindenkit. Márciusban az Európai Parlamentben is foglalkoztak az egyre sürgetőbb kérdéssel a „Találkozó az életért” elnevezésű konferencia keretében. Az eseményen részt vett az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület elnöke, Frivaldszky Edit is. A héten vele készített interjút az Új Ember munkatársa. A beszélgetés során nem csupán a konferencián történtekről számol be, de az életvédelem jelenlegi európai helyzetét is vázolja.

A gyűlöletbeszéd fogalma népszerű kifejezés napjaink társadalmaiban. Sokan, sokféleképpen értelmezik, a liberális gondolkodásmódban pedig igen tág értelmet nyer. Ha valaki nem ért egyet egyfajta viselkedésmóddal, és véleményének hangot is ad, azt már hajlamosak gyűlöletbeszédként értelmezni. A törvények, illetve a bírósági döntések sokszínűsége szintén nem könnyíti meg a fogalom egyértelmű meghatározását. Ennek elősegítése érdekében a bécsi székhelyű Szövetségvédelmi Alapítvány júliusban közzéteszi a téma első kompendiumát. A gyűjtemény az Európai Unió huszonhét tagállamának valamennyi gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvényét, valamint konkrét jogi eseteit összegzi. A nemsokára megjelenő, hiánypótló műről olvashatunk részletesen a Keresztény Élet legújabb számában.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr184524947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.