A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Lapszemle

2012. április 13. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

Hetilapok

Legyen hivatásos politikus, érkezzen a tudományos életből, esetleg képviselje a nő nemet? Schmitt Pál lemondása után ezzel a dilemmával vette kezdetét az új államfő jelölésének folyamata. A sokak által a 2009-es miniszterelnök-kereséshez hasonlított procedúra végeredményét egyelőre még a legjobban értesültek sem tudják megtippelni. Az egyetlen, amiben mindenki egyetért, hogy az utód az említett három kategória valamelyikéből fog kikerülni: politikus, tudós vagy nő. Ez egyúttal erősorrend is, vagyis várhatóan jobboldali politikus lesz a Sándor-palota új lakója. A legújabb Heti Válasz Kérik a következőt című írása nevekkel és az esélyeket latolgatva vázolja a tervek szerint hétfőn esedékes államfő-jelölés legvalószínűbb forgatókönyveit.

Az elmúlt hetekben csak a nagyobb visszhangot kiváltó ügyeknek köszönhetően szorult háttérbe a hír, miszerint a szaktárca a MÁV járatainak ritkítását tervezi országszerte. A napokon belül életbe lépő új menetrend bejelentése sokakban így is értetlenséget és felháborodást szült. Az elképzelések eredményeként a néhány éve még megvédett vonalakon nemsokára mindennapi közlekedésre alkalmatlan járatsűrűség marad. A racionalizálás címén véghezvitt változtatások azonban csak minimális megtakarítást eredményeznek. Mindez a Volán-társaságokat is érinti, várhatóan a közeljövőben a mostaninál még erőteljesebben. De az már látható, hogy a hazai tömegközlekedés átfogó reformja és ésszerű működtetése helyett ezúttal is látszatintézkedések történtek. Másként látja ezt Fónagy János szakállamtitkár, aki a hetilap munkatársának beszél a jelenről és a bíztató jövőképről is. A részletes összeállításban az interjú mellett olvashatunk a költségmegtakarítás és átszervezés részleteiről, valamint a BKV megnyugodni látszó helyzetéről is. A héten a Heti Válaszban Reflektorban a tömegközlekedés.

Nem lehet nem észrevenni, hogy Európában, főként annak nyugati felében újra fellángolt az időnként szunnyadni látszó iszlámellenesség. A szélsőségesek nézeteit egy konkrét esemény támasztotta alá. A francia Toulouse városában egy algériai bevándorló hét embert, köztük három gyereket végzett ki a közelmúltban. A történések után ismét előtérbe került a tavaly nyáron nyíltan vállalt idegengyűlölettől indíttatva csaknem nyolcvan embert lemészároló norvég Anders Breivik neve is, aki csakhamar az európai szélsőségesek ikonjává vált. Mondják, ő legalább tett valamit. Sokan már az iszlám és a nyugati világ háborújának rémisztő képét vizionálják. Ennek esélyeit és okait is vizsgálja a Heti Válasz idegenellenességet elemző írása. Címe: Európa visszavág.

Azt szokás mondani, hogy az emberi találékonyság határtalan. És valóban, a nem a társadalom szolgálatában álló kreativitás számtalan példájával találkozunk nap mint nap. Az ilyen esetek egyikéből sem származhat jó az értékesítőn kívül senkinek, de egészségügyi szempontból a legveszélyesebb csalás az élelmiszerek hamisítása. A tendencia viszont azt mutatja, hogy a napi fogyasztási termékekkel való visszaélés napjainkban is népszerű üzletág. Olyannyira, hogy a szervezett bűnözés is egyre jobban kiveszi belőle a részét. A hamisításra leginkább alkalmas termékek a húsok, tejtermékek, mézek és borok. Az utóbbi évek hírei jelzik, hogy mindebből hazánk sem marad ki. Ez arra indítja a hatóságokat, hogy még inkább szigorítsák az ellenőrzéseket és a büntetéseket. A Heti Válasz a héten az élelmiszer-ellenőrzés kulisszái mögé tekint be. A cikk címe: Minőségét megőrzi?

Budapest méltán lehet büszke épületeire. A Parlament, a Szent István Bazilika, vagy a Mátyás-templom különleges és népszerű látványosság mind a magyarok, mind pedig a hazánkba látogató turisták körében. A hazai építészetnek van egy másik, ritkábban említett, kevésbé látványos, de hasonlóan varázslatos oldala is. Ezt kívánják bemutatni a hétvégén a főváros százéves épületeinek bejárását szervező önkéntesek. Az 1912-es esztendő ebből a szempontból különlegesnek nevezhető, mivel különösen sok épület ünnepli idén fennállásának centenáriumát. A tavaly ötven ház részvételével elindított „Budapest száz” rendezvényre idén már hatvan jelentkező akadt, és várhatóan több ezerrel nő a látogatók száma is. A Heti Válasz az Épületmesék című összeállításban mintegy kedvcsinálóként bemutatja az ódon épületek varázsát, rejtett és látható szépségeit, de megismerhetjük a szervezők motivációit is.

Április tizenkettedikén az űrhajózás napját ünnepeljük arra emlékezve, hogy Jurij Gagarin első emberként a világűrbe lépett. Azóta már több mint fél évszázad eltelt, sok űrutazással kapcsolatos probléma megoldása mégis a mai napig várat magára. Miközben a technika rendkívüli fejlődésének köszönhetően soha nem látott csúcsokat hódít meg az ember, apróságnak tűnő, de a mindennapi életben elengedhetetlen dolgok megoldására ötven év után is csak ötletek vannak. A súlytalanság állapota ugyanis komoly akadályokat állít olyan tevékenységek elé, amik a földön teljesen természetesek. A HVG héten megjelenő száma az űrhajózás apró problémáit és a megoldási lehetőségeket szedte csokorba. Az írás címe: Hogy mennek ki?

Az emberiség régi vágya, hogy a memória csak azokat az emlékeket tartsa meg, amelyeket szívesen idéznénk fel később is. Ilyen, a memóriát részben vagy egészében törlő módszerek azonban eddig csak a filmekben léteztek. De ma, amikor az orvostudomány és a technika fejlődésének szinte semmi nem szab határt, ennek megoldása is napirendre került. Egy montreali egyetem kutatói szerint a vállalkozás nem is lehetetlen. Egyelőre ugyan csak egereken kísérleteztek, de módszerük működött. Igaz a kezdetekben csupán a fájdalom blokkolása a cél, a memória módosítására csak a jövőben kerülhet sor. A kutatók módszereiről, eredményeiről és céljairól olvashatunk a közéleti hetilap Memóriazavarók című cikkében.

A Titanic luxushajó száz évvel ezelőtt bekövetkezett tragédiája háttérbe szorította az Olympic, illetve a Britannic sorsát. A párhuzam nem véletlen, hiszen a három óriáshajó külsőre gyakorlatilag teljesen megegyezett. A hajóstársaság ugyanis három egyforma hajó gyártására adott megbízást az építő vállalatnak. Mégis ma már szinte senki nem tud a másik kettőről. Pedig az Olympic különleges szerepet töltött be az első világháborúban: az egyetlen olyan polgári hajó lett, amely elsüllyesztett egy német tengeralattjárót. Erről és további érdekességekről is olvashatunk a HVG-ben a testvérhajók sorsát bemutató cikkben, melynek címe: A három nővér.

Szakértők régóta a gazdaság egyik legfontosabb motorjaként és fokmérőjeként tartják számon az építőipart. A lakásépítések és vásárlások mindig jó jellemzik a gazdaság állapotát. Amennyiben az építőipart ellátják megbízásokkal, és az iparág zökkenőmentesen működik, a gazdaság egészével sem lehet komoly gond. Az előző évtized utolsó éveiben kirobbant gazdasági világválság azonban napjainkban is érezteti hatásait. Ez az építőipar és a lakáspiac jelenlegi állapotán pontosan lemérhető. Hogy pontosan milyen helyzetben van ma az építőipar, miként került oda, és mik jelenthetik a kiutat, megtudhatjuk a legújabb HVG TREND című állandó rovatának összeállításából.

Ha nőjogi, a nők egyenjogúságáért küzdő mozgalmak létezéséről vagy tevékenységéről hallunk, az már évtizedek óta nem kelt feltűnést. Amikor viszont férfiak követelnek egyenlő elbánást, arra a fejlett nyugaton mindenki felkapja a fejét. Svájc, mint általában, ebben is Európa más államai előtt jár. Zürichben a nemek közötti egyenlőségben illetékes hivatal nemrég férfijogi megbízott kinevezéséről döntött. A Figyelő legfrissebb számában a férfiakkal szemben elkövetett sérelmekről, a férfijogokról és azokért küzdő szervezetekről is olvashatunk. Az Apák és fiúk címmel megjelent írás új nézőpontból közelíti meg a diszkriminációt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr24405806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.