A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Lapszemle

2012. március 30. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

Hetilapok

A Központi Statisztikai Hivatal az elmúlt héten nyilvánosságra hozta a tavalyi népszámlálás előzetes adatait, amelyek nem szolgálnak nagy meglepetéssel. Mondhatnánk: sajnos. A cenzus alapján bizonyítást nyert több, eddig kevésbé komolyan vett negatív tendencia is. Egyértelművé vált például, hogy immár tartósan a lélektanilag fontos tízmilliós határ alá került hazánk népessége. A több százezres csökkenés csak azért nem jelentősebb, mert a fogyással párhuzamosan a tartósan itt élő külföldiek száma is megduplázódott. Erőteljesebb az átrendeződés, ha megyénként vesszük szemügyre a lélekszámot. A vidék elnéptelenedésétől, illetve a hátrányos helyzetű régiók további leszakadásától tartók is újabb megerősítést nyertek. Mindössze Pest megye lakosságszáma emelkedett jelentősen, miközben Békés lakóinak csaknem tíz százalékát veszítette el. A Heti Válasz legújabb száma öt pontban foglalja össze a legfontosabb adatokat és következtetéseket. A népességcsökkenés mellett olvashatunk a születési és halálozási adatok változásairól, valamint a gyermekvállalás idejének kitolódásáról is. Ez utóbbira utal az összeállítás címe is: Öreg anyáink.

A közelmúltban lezajlott szlovákiai parlamenti választások előtt óvatos optimizmus jellemezte a helyi magyar politikai erőket. Az eredmények alakulása azonban kijózanította a változást, erősödő magyar befolyást várókat. Az egyetlen tiszta magyar párt sorozatban másodszor nem volt képes teljesíteni a parlamentbe jutás feltételét, így az ellehetetlenülés küszöbére került. Az előző választási ciklusban létrehozott, két évig koalícióban kormányzó szlovák-magyar párt pedig jelentősen szerényebb mértékben képviselteti magát, immár ellenzéki erőként. Mindez felveti a kérdést: szükség van-e egyáltalán hivatalos magyar képviseletre Szlovákiában? Erre a kérdésre keresi a választ a közéleti hetilap legfrissebb száma. Az írás címe: Megfogyva bár, de törve nem?

Friss felmérések szerint a szegénység, a szociális egyenlőtlenségek jelentik a legégetőbb problémát a világ legtöbb társadalmában. Bár ezt mindenki érzékeli, a szegénység fogalmával kevesen vannak tisztában. A Világbank szerint mélyszegénységben azok vannak, akik naponta alig több mint egy dollárból, vagy annál kevesebből, vagyis három-négyszáz forint körüli összegből élnek. A sokunk számára elképzelhetetlenül alacsony összeget világszerte csaknem egymilliárd-háromszáz millióan kénytelenek beosztani. Igaz, 2008-ban ez az adat még félmilliárddal magasabb volt. A Heti Válasz a héten a legszegényebbek helyzetét vizsgálja, előbb a Föld egésze, majd hazánk vonatkozásában.

Gyerekként sokan álmodoznak arról, hogy egyszer valami rendkívüli tettet hajtanak végre, amivel aztán az egész világ elismerését kivívják. Ez azonban a többségnél elmúlik, felváltják a mindennapi gondok és kihívások. Igazi hőssé csak kevesen válnak. Rakonczay Gábornak megadatott mindez: a néhány hónapja még ismeretlen magyar hajós elsőként evezte át egyedül az Atlanti-óceánt. Jellemző a szenzációkra és tragédiákra éhes közvéleményre, hogy neve akkor vált országosan ismertté, amikor eltűnéséről, egyre valószínűbb haláláról jöttek hírek. A héten megjelent Heti Válasz segítségével megismerhetjük Rakonczay Gábort, aki a kikötőbe érve elsőként a lapnak számolt be élményeiről.

Mi történik, amikor a kisebbség kerül többségbe? Jó tesszük, ha elkezdünk ismerkedni a helyzettel és a következményekkel, mivel már ötven magyarországi településen a cigányság jelenti a többséget. A közeljövőben pedig további négyszer ennyi település kerülhet hasonló helyzetbe. Az okok között találjuk, hogy a többségi társadalom általában jobb anyagi helyzetben lévő tagjai a szűkülő lehetőségek miatt nagy számban hagyják el a leszakadó vidékeket. Egyértelmű az is, hogy a cigányság körében jóval magasabb a gyermekvállalási hajlandóság. Ami önmagában lehetne örömteli is, ám a jelen helyzetben csak a szegénység és az aluliskolázottság folyamatos újratermelődését jelenti. A legfrissebb Heti Válasz Reflektor című rovatában ezúttal erről a témáról olvashatunk részletes összeállítást.

Az olimpia évében az eredmények és a sportolók mellett mindig kiemelt figyelem irányul a sportfinanszírozásra is. Nem kivétel ez alól természetesen 2012 sem. Most a szokásosnál is erősebb a figyelem, mivel a legutóbbi választásokon győztes párt stratégiai ágazatként tekint a sportra. Az ígéretek ellenére azonban jelenleg azt látni, hogy növekszik a különbség az úgynevezett látványsportok, illetve a kevesebb nézőt vonzó, de hagyományos magyar sikersportágak, így a súlyos válságát élő vívás támogatása között. A sportfinanszírozás helyzetét és hátterét mutatja be a héten megjelent HVG Centrális nyerőtér című cikke.

A hetilap internetes kiadása számolt be elsőként hónapokkal ezelőtt a Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának eredetiségét megkérdőjelező vádakról. A lapot azóta több oldalról érte támadás emiatt, mégis sikerült elérni, hogy az ügy kivizsgálására tényfeltáró bizottság alakuljon. A vizsgálat végéig nem ismert szakértőkből álló grémium e hét keddjén hozta nyilvánosságra következtetéseit, amelyek lényegében az ismert tényeket erősítették meg. A HVG legújabb száma az eredmény ismertetése mellett a várható következményekkel is foglalkozik Nagyon kis doktori című írásában.

Évek óta visszatérő téma a nagyvárosokban fellelhető zöld területek alacsony mértéke és folyamatos csökkenése. Szintén modernkori probléma a hagyományos kertészkedés, a hozzávalók otthoni megtermelésének hiánya. Pedig ez, a pénztárcán is jól érzékelhetők mellett más hasznos eredményekre is vezethet. A városi kertészkedés kiváló terepe például a közösségépítésnek. A városiasodás a fejlett társadalmakban megállíthatatlan tendenciának látszik, de ezzel együtt a természet iránti igény is megmaradt. Így az élelmes, és az újításoktól nem megrettenő városiak mindezeknek új területeket keresnek. Napjainkban egyre divatosabb nemcsak a háztömbök közötti területek veteményessé alakítása, de például épületek tetején parkok és kertek létrehozása. A hetilap Ásó, kapa, nagyváros című cikke a modern metropoliszokban újra megjelenő természet lehetőségeit járja körül.

Az egyik legkevésbé megbecsült magyar sikersportág minden bizonnyal a sakk. Pedig csak az elmúlt évszázadban is számos különlegesen tehetséges magyar sakkozót találunk. Az utóbbi években mégis szinte kizárólag Lékó Péter egy-egy kiemelkedő eredménye irányította ideig-óráig a figyelmet erre a sportágra. Most a közelmúlt legnagyobbjainak egyike, Portisch Lajos hetvenötödik születésnapja miatt figyelünk kicsit újra a magyar sakkra. A ma is aktív Portisch egykor a világbajnoksághoz is közel állt, a sakk fénykorában a legjobbak között említették. Az ünnep kapcsán a HVG e heti száma a tíz legsikeresebb magyar nagymester bemutatására vállalkozott. Az összeállítás címe: Sakkmezők lovagjai.

Mindenki által sejtett, ám nyilvános fórumon ritkán említett összefüggésekre hívta fel a figyelmet a világ legnagyobb befektetési bankja és pénzügyi tanácsadója, a Goldman Sachs egyik alkalmazottja a közelmúltban. Elmondása szerint a vállalat irányítóit saját hasznukon kívül más nem érdekli, annak érdekében még ügyfeleik becsapásától sem riadnak vissza. Ennek apropóján kereste meg a Figyelő a téma szakértőjét, a Berkeley Egyetem professzorát. Paul K. Piff és kutatókból álló csapata éveken keresztül vizsgálta, hogy a vagyonos emberek mennyire hajlandóak az etikátlan cselekedetre. A viselkedéspszichológia neves szakértőjével készített interjút a gazdasági hetilapban olvashatjuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr414349517

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A bukott elnök 2012.03.30. 14:28:28

Kedves Naplóm!Mai témánk a diktatúra botrányos államfője, Schmitt Pál lesz. Le sem írom többet ezt a szörnyű nevet, beleborzongok ha csak eszembe jut. Múlt héten a szomszéd Etelka néni legurult a negyedikről a lépcsőházban, mert véletlenül kiejtettem a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.03.30. 15:15:16

Az álamfő állruhában járlya az országot
(Schmitt Pál füle egészen jól fotózható volt hátulról.)
www.vagy.hu/tartalom/cikk/1737_az_alamfo_allruhaban_jarlya_az_orszagot
Azok a boldog, szép napok, ég veled!