A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Film: The Iron Lady

2012. február 09. - Ítélet

TOMPAI NIKOLETT

Mi történik, ha a híres Mamma Mia! című musical rendezőjére bízzák a Margaret Thatcher életéről és munkásságáról szóló film elkészítését? Az eredmény egy érdekes életrajzi dráma a csodás Meryl Streep főszereplésével.

Bármilyen hihetetlen is, A Vaslady (The Iron Lady) című drámát valóban a Mamma Mia! direktora rendezte. A film Margaret Thatcher-ről, az Egyesült Királyság első - és eddig egyetlen - női miniszterelnökéről szól. A 20. század egyik legismertebb és legbefolyásosabb asszonya elsöpört minden nemi és osztálybeli előítéletet egy olyan világban, ahol megjelenése előtt kizárólag férfiak uralkodtak. Thatcher politikai programjairól a vélemények igencsak megoszlanak. Nem is véletlen, hogy az oroszok gúnynévként ragasztották rá a Vaslady nevet: kőkeményen visszaverte a bezárt bányák miatt protestáló bányászokat, letörte a szakszervezeteket, soha nem hagyta, hogy zsarolják (ennek például tíz éhségsztrájkoló IRA-fogoly halála lett az ára), nem félt háborúzni Argentínával sem a nem túl értékes Falkland-szigetekért, ezzel is erősítve az Egyesült Királyság hatalmát.

Mindazonáltal a több szálon futó történetből olykor nehéz kihámozni, hogy a rendező mit is akart a filmmel bemutatni. Leginkább talán azt fejezi ki, hogy milyen nehéz is a családanya szerepet összehangolni a politikai pályával (egyébként ez Thatchernek nem is sikerült nagyon). A film alapjában véve egy politikus emelkedéstörténetéről szól. Hogyan vált a sarki fűszeres kötelességtudó kislányából egy kiemelkedő vezető egy férfi-központú világban. Hősnőnk a férfiakat megszégyenítő tehetséggel alkalmazkodik a politikai élet játékszabályaihoz, ezzel óriási személyes áldozatokat hozva.

A történet keretét a már olykor homályos tudatú idős Margaret visszarévedései adják, melyek a politikai sikerekről és a velük járó magánéleti kudarcokról szólnak. Természetesen a fim végén az államnő bukásának tényét is megtudhatjuk: a karriere csúcsán végül csak a revansot vevő konzervatív férfibagázs tudja lemondásra kényszeríteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr574084354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.