A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Elmélkedő: Antik-vár(iumok), avagy annyit vár, hogy megvegyék, hogy antik lesz?!

2012. január 30. - Ítélet

HAJDU RITA

Mielőtt a könyvek lelkivilágának elemzésébe fognék ‒ persze, én sem ülnék szívesen egy polcon akár több évtizeden keresztül ‒ pontosan tisztázni kell mit is jelent az antikvárium/antikvár kifejezés: használt könyvekkel, régi tárgyakkal kereskedő üzlet. Az antikvár szó, a latin antiqua-ból ered, melynek jelentése 'régi'.

A Múzeum körúton számtalan ilyen régiségkereskedéssel találkozunk. Az utcáról nézve teljesen egyformának tűnnek. Koszos kirakatok kopott cégérekkel, mögöttük egy rakáson pihennek a könyvek: kezdve az egészen kicsiktől a hatalmas lexikonokig. Lássuk be, elsőre nem a legcsalogatóbb látvány. Menjünk beljebb!

Az ajtócsengő csilingel, de még nem tudok a látványra koncentrálni. Olyan illat csapja meg az orromat, amit máshol nem lehet érezni és jellegzetesen csak az 'antik' szóval lehet jellemezni. A könyvek egy szempillantásra életre kelnek „Engem válassz!” ‒ ezt mondja mindegyik. Kell egy koncepció, ami szerint elindulok. Nem mehetek pusztán az orrom után, így csatlakozik be a látvány is: padlótól plafonig sorakoznak, árasztják magukból az antikot, én pedig teljesen elveszek.

Kettős érzések vannak bennem. A keresgélés szította izgalom a választott könyv iránt, mely szemben áll a szomorúsággal, amiért a többit ott kell hagyni tovább várakozni. Olyan ez, mintha nem is én választanám a könyvet, hanem Ő engem. A szerepek felcserélődnek...

Kívülről unalmasnak tűnik az utca. Rohanó kocsik, villamosok, emberek. Néha egy-egy kószáló betéved. Mindenki tudja: a tizenegy órai vásárló egy Shakespeare köteté. Így megy ez mindenhol: várnak a sajátjukra, az illatukkal lecsapnak, a látványukkal letaglóznak ‒ pedig a tartalmukról még szó sem esett. Az antikváriumoknak különleges romantikájuk van, látogatásuk nem tartozik, nem is tartozhat a mindennapi rutin tevékenységei közé.

A konklúzió: minden könyvnek van valakije.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr953975015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.